FONTOS


 

Veréb: pánikbetegség után parádé

Ellenfeleink nagyot néznek majd Milánóban, amikor jövő héten, a síkvízi kajak-kenu Európa-bajnokságon meglátják a magyar csapat nevezési lapjait. A sydneyi olimpiához képest igencsak átalakult az elmúlt évtized legeredményesebb honi sportágának válogatottja. Az egységekben bekövetkezett fej- és helycseréket nem Angyal Zoltán szövetségi kapitány döntései szorgalmazták, egyszer?en a válogatókon - így a hét végi MKB-kupán is - több számban jelentkeztek, s győztek olyan (persze korábban sem teljesen ismeretlen) versenyzők, akik manapság jobbak, mint a tegnap ünnepelt bajnokai. Hogyha csak a leglátványosabban feltörőket lajstromozzuk: a kenusoknál a Hüttner Csaba, Fürdök Gábor és a Zala György, Kozmann György páros említhető, a férfi kajakosoknál a Bártfai Krisztián, Veréb Krisztián duó, a hölgyeknél pedig Bóta Kinga.

A kenu párosokról e héten még bőven ejtünk szót: egyelőre a pénteki pótválogatóra készülnek. Az utóbb említett hármas teljesítményével azonban immár aligha korai behatóbban foglalkozni - mindahányan olimpiai bajnokok dublőrei, ám hamarosan őket is a legnagyobbak között jegyezhetjük. A hölggyel nem csak az illendőség kedvéért foglalkozunk külön, keretes írásunkban.

Férfi kajakpárosunkból Bártfai tegnap délután nem fogadhatta hívásunkat, ugyanis telefonja adókörzetén kívül tartózkodott - néhány ezer méter magasban. A repülést nem csupán hobbinak tekintő pilóta és kajakversenyző elképzelésével így apelláta nélkül vitatkozhatott h? társa, Veréb Krisztián: "Én nem hiszem el Csucsunak, hogy idén már úgy készült, hogy a repülés lesz a fontosabb az életében. Szerintem neki így kényelmes, ezzel védi ki, hogy túlzott elvárásokat támasszanak vele szemben kajakosként." A Csepelből a Honvéd-Westelhez igazolt véleményformálónknak márpedig hinni kell, ő éppen a fokozott idegi terhelés miatt betegedett le a tavasz folyamán: "A sevillai edzőtábort követően kerültem kórházba először - erősítette meg Veréb. - Idegi kimerültség okozta, hogy pánikbetegség lett úrrá rajtam. Kiderült, az élsportolóknál ez gyakran előfordul, új szakosztály-igazgatóm, Csipes Ferenc is azt mesélte, korábban szintúgy ettől szenvedett... Szerencsére túl vagyok rajta, gyógyultságomat talán az eredményeink is igazolják." Az olimpiai bajnok Kammerer Zoltán, Storcz Botond páros legyőzése részükről amúgy nem afféle tervezett diadal: "Az ötszázas távra egyáltalán nem készültünk, egy időmérő edzésünk sem volt ezen a távon. A két válogató közé eső klubváltáskor sem kötötték ki Csipesék, hogy az ezres szám mellett egy másikat is megszerezzünk, így valóban felszabadultan lapátoltunk és győztünk."

A K-2 500 méteres finálé után kevéssel következett a K-4-esek futama, amelyen a megállapodás szerint az alulmaradt, a nemzetközi részvételtől elesett egység egy tagjának kellett beszállnia Vereckeiék hajójába. Az előzetesen nevezett Veréb helyett Storczra várt volna a feladat, de a csalódott bajnok nemet mondott: "Számomra meghökkentő az eset, úgy vélem, Botond cserbenhagyta a csapatot - felelte a fáradtan, végül a kvartettel vesztő versenyző. - Edzőnk, Sári Nándor keddi éretékelésén biztos lesz visszhangja a történteknek. Azért remélem, mihamarabb elsimulnak az ellentétek csapatunkban, amelynek tagjai eddig sem nélkülözték a sztárall?röket" - mondta Veréb, aki olimpiai bronzérme után, az idei Eb- és vb-szereplés alapján, tán szerényen csatlakozhat a csillagokhoz.

GG, Nemzeti Sport 2001.07.10.

Olimpiai bajnokok vesszőfutása
Ragaszkodik társaihoz

A kajak-kenu Eb-, vb-válogatón meglepetések születtek. Az ötszázas döntőben kikapott a Sydneyben olimpiai bajnok Pulai, Novák kenu- és a Kammerer, Storcz kajakpáros. Pulaiék abban bíznak, hogy valamelyik kvartettbe "belekeverednek".

Storczék helyzete jobb, mert a szintén olimpiai bajnok négyessel 1000 méteren kivívták a vb-indulást. Storcznak kevés ez az egy szám.


Storcz kevesli az egy vb-számot

- Jobb volt a Bártfai, Veréb duó - mondja Storcz. Faggatjuk, a vereség hátterében nem a túl hosszú pihenő áll? Így válaszol: "Egy csapatban edzünk Bártfaiékkal, ők ugyanannyit pihentek. Nincs mese, gyorsabbak voltak." Storcznak lett volna egy pluszlehetősége, hogy harcoljon a vb-indulásért. Az ötszáz négyesbe kapott meghívót - olimpiai bajnok négyes társai, Vereckei, Horváth és a rutintalan Kadler mellé. Nem élt a lehetőséggel. "Számomra a Kammerer, Storcz, Vereckei, Horváth sydneyi bajnok négyes az igazi négyes" - közli. Azt mi tesszük hozzá: Kammerert nem hívtákÖ

(tamás), A színes Sport 2001.07.10.

Repül a Sári- és a Ludasi-csapat
Storcz ellenvéleménye

Veréb Krisztián keddi lapszámunkban a csapat cserbenhagyásával vádolta Storcz Botondot, miután utóbbi a vasárnapi válogatón nem vette át a helyét a K-4 500 méteres számban: "Megbeszéltük a nézeteltérést Verébbel, de a véleményemet ez úton is elmodnom - kért szót Storcz. - Nem sértődtem meg, csupán azt gondolom, hogy ha én beülnék Vereckei és Horváth elé, akkor ott rajtam kívül Kammerernek is helye lenne. Ebben az összetételben nyertünk olimpiát, így alkottunk csapatot. Persze mi sem gondolkodtunk előre... Jövőre megfontolandó, hogy a taktikázás helyett a kajak négyeseknek külön válogatót írjanak ki, hasonlóan a kenus szakághoz."

Storczékkal kapcsolatos hír, hogy úgy tetszik, a Csepelen készülő csapatnak a Plastex cég megvásárolja a repülőjegyeket, így kajakos olimpiai bajnokainknak és a kenus Kolonics Györgynek, valamint edzőiknek a jövő héten nem kell busszal kizötykölődniük a milánói kontinensbajnokságra.

GG, Nemzeti Sport 2001.07.11.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK