FONTOS


 

MKB-kupa, második Eb- és vb-válogató, Szolnok
Kolonics ajánlatai parton és vízen

Kolonics György önkéntes "elszigeteltsége" véget érhet: a kétszeres olimpiai arany- és egyszeres bronzérmes háromszor vett részt a játékokon csepeli versenyzőként, ám hamarosan kihajózhat a Soroksári-Duna-ágról. A kajakos Vereckei Ákos és Veréb Krisztián már elhagyta a klubot, Kolo egyelőre bizonytalan: az MKB-kupa, vagyis a második hazai válogató után, hétfőn ad választ kérőinek, illetve a Csepeli Kajak-kenu Egyesület vezetőinek. Edzője, Ludasi Róbert elkeserítőnek tartja a helyzetet, holott ha végre-valahára csak a szakmára koncentrálhatna, most élhetné legboldogabb napjait: szólókenus világklasszisa mellett a Fürdök Gábor, Hüttner Csaba duó ez évben jobban teljesít, mint az olimpiai bajnok Pulai Imre, Novák Ferenc páros.

Ugyan pénteken még csak a selejtezőkre kerül sor a szolnoki második válogatón, borítékolható, hogy a kenu párosok mezőnyében a két kiemelkedő tudású C-2-es viaskodik majd a milánói, illetve poznani indulásért. "Tavaly mindkét számban Pulaiék voltak a jobbak, ám közös munkánk idén eredményre vezet, így azt mondom: mindkét olimpiai távú páros futamban az én versenyzőim nyernek - jelntette ki Ludasi Róbert. - Itthon már mindenre képesek, az Európa-bajnokságot pedig esetükben a rutinszerzésre áldozzuk. Igazán jó teljesítményt majd a vébén várok tőlük. Hogy mi a titkuk? Jó időben kezdtük a közös munkát: én szerettem volna már újra egy kiváló párost összecsiszolni, ők pedig kellő motiváltsággal, utolsó lehetőségüket megragadva vállalták a feladatot. Tapasztalt edzőként így nem volt nehéz dolgom, hisz minden szavamra odafigyeltek."

Ludasi hajdan a Kolonics György, Horváth Csaba párossal fosztogatta a regatták aranykészletét, s immár kész párhuzamot vonni hajdani és mai egysége között: "Az edzéseken sokszor bevillan, miként reagált, milyen megoldást választott hasonló szituációkban Kolo és Indián - kijelenthetem, sok a hasonlóság. Nem vagyok rest azt mondani, hogy Fürdökék technikája és az időeredménye is közelít az aranypároséhoz, egyelőre mégsem állítom, hogy egyazon szinten állnak..., ahhoz folytatni kellene a sikerszériát. Hiszem, hogy a bajnokság, a szegedi nemzetközi és az első válogató megnyerése csak a kezdetet jelentette."

Kolonicsnál pedig már jó ideje a bravúrsorozat folytatása a cél: "Úgy bizony, nála az extra színvonal tartására törekszünk - erősítette meg Ludasi -, ám esetében mással is bajlódunk, örülnénk, ha két csodás olimpia után legalább három évig, azaz Athénig nyugodt körülmények között dolgozhatnánk. Erről azonban kérdezze inkább Kolót..."

Nos tárcsáztuk tizenkétszeres világbajnokunk számát, aki már a szolnoki vízitelep felé tartott: "Most csak a versennyel szeretnék foglalkozni, de hétfőn választ adok - mondta Kolonics. - Nem tagadom, hogy a Csepelen kívül máshonnan is kaptam ajánlatot, de hangsúlyozom, még egyiket sem fogadtam el." Egyébiránt a szerződéskötés mellett az Eb-részvétel is fejtörést okoz a számára, minthogy a kapitányi direktívával ellentétben háromnál több számban is szívesen - mi több, éremeséllyel - indulna: "Az első válogatón a három egyes számban nyertem, úgyhogy elvileg még nincs miről beszélni - fejtegette. - Természetesen bővíteni szeretném a kört: kétszáz és ötszáz négyesben is kipróbálnám magam. Egy biztos: ha megszerzem az indulási jogot, akkor magam szeretném eldönteni, mely futamokat vállalom."

Csak emlékeztetőül - Kolonics már az 1995-ös duisburgi vb-ről is öt aranyéremmel tért haza.

GG, Nemzeti Sport 2001.07.06.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK