FONTOS


 

Storcz még nincs túl a nehezén
Vírus és virtus a Sári-csapatban

A 2000-ben, vagyis olimpiai esztendőben az év trénerének választott Sári Nándor számára az elmúlt hetek sporteseményei is bizonyították, Magyarországon alapvető elvárás az aranyszerzés. A Csepel és a férfi kajakválogatott trénere elmondta, maga is tapasztalta, mily jelentős a különbség az erkölcsi és anyagi megbecsülésben a Sydneyben ötszáz méteren első helyen végzett Storcz Botond, Kammerer Zoltán páros és az ezren harmadikként zárt Bártfai Krisztián, Veréb Krisztián duó között. Idén azonban ez utóbbi K-2-es tetszik ígéretesebbnek: Bárfaiék tudniillik mindkét távon megnyerték az Eb-válogatót. Az említett olimpiai bajnokoknak a jövő hét végi vb-szortírozóig kellene összeszedniük magukat, ám kemény dolguk lesz: Storcz csak a napokban kezdi újra az edzéseket, miután egy vírusfertőzés miatt a múlt héten a csepeli kajakos alkotás helyett az Alkotás útra, vagyis a Sportkórházba járt kezelésre. Botondot talán nem veri bottal a mindenható, de nem is óvja minden bajtól: emlékezzünk, az atlantai olimpia előtt felkészülését szalmonellafertőzés tette lehetetlenné.

Sári a héten kíván végleges választ kapni arra, kire mely számokban számíthat. A Csepeli KKE edzőjénél készül a legtöbb menő: Bártfai, Storcz, Kammerer, Kadler Viktor és Horváth Gábor az ő szakmai útmutatását fogadja el, hiába köti szerződése alkalmasint az MTK-hoz, a Démász-Szegedhez, a Győrhöz, illetve a Honvéd-Westelhez. Korántsem csoda, hogy a nem olimpiai távú, 200 méteres versenyszámok kivételével tanítványai uralják a férfi szakágat, s ez bizony olykor gondot okoz: "Vártam, hogy más műhelyek is előálljanak komoly vetélytársakkal, csapathajókkal, ám ez az idén is elmaradt - mondta Sári. - Nálunk komoly belső rivalizálás zajlik, s mindeközben gyakran nehéz döntéseket kell hozni a legerősebb összetételű egységek megtalálásáig. Egyelőre szólóban Vereckeivel, párosban Bártfaival és Verébbel, továbbá a négyesek közül az ötszáz méteren Eb-kiküldetést szerzett fiatal Kadler, Babella, Katyina, Bauer alkotta gárdával vagyok elégedett."

A változások épp a fél kilométeren startoló négyest érinthetik, Sárinak ugyanis a győztes fiatalokból és a válogatón három olimpikonnal - Kökény Rolanddal, Vereckeivel és Horváthtal - is alulmaradt kvartettből egy, a világbajnokságon is éremesélyes csapatot kell kreálna. A választékot bővíti Borhi Zsombor, aki egyesben legutóbb második lett, ezért úgy érzi, e távon feltétlenül helye lenne a négyesben... Az edző egyelőre annyit mondott: "Mindenki Horváth és Vereckei elé akar beülni, ám nekik is állást kell foglalniuk. Én amondó vagyok, a hétközi időmérő edzések eldönthetik, melyik az ideális együttes."

Az ezres, vagyis az olimpiai bajnok négyes végleges formába hozására jut még elég idő, miként Vereckei felajzására is ("Az Eb-n még nem kötelező nyernie..." - mondta Sári legkiválóbb egyes versenyzőnkről), ám a Storcz, Kammerer duó megújulása elodázhatatlan. Jövő héten Szolnokon a sydneyi győzők a lapát mellett utolsó lehetőségüket is megragadhatják.

GG, Nemzeti Sport 2001.06.26.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK