FONTOS


 

Az első síkvízi Eb- és vb-válogató
Storcz kétfrontos vízi csatája

Angyal Zoltán szövetségi kapitány nemcsak a versenyzőktől, hanem a pályabíróktól is kiemelkedő teljesítményt vár a Pick-kupa szombati és vasárnapi döntőin. Az érdekeltek pénteken az előfutamok során gyakorlatoztak: előbbiek közül az esélyesek egytől egyig kvalifikálták magukat a finálékra, és utóbbiak sem hibáztak, éles szemmel figyelték a szabályszegőket.

"A fokozott ellenőrzést azért kértem, mert a szokásoktól eltérően, ugyanakkor a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, kilenc egység versenyez minden döntőben -- mondta Angyal. -- A hajók közel siklanak egymáshoz, így félő, hogy néhányan megpróbálják kijátszani az ötméteres szabályt, azaz ellenfelük oldalvizén, szerényebb energiabefektetéssel lapátolnak a finisig. Szerencsére már az első napon szigorúak voltak a bírók, így tiszta döntőkre van kilátás. Remélem, a jelzőt az ég is kiérdemli: a csütörtöki vihar után végre napos az idő."

A fényárból alighanem olimpiai bajnok férfinégyesünkre vetülhet néhány valóban aranyló sugár. A szombati versenynap 1000 méteres döntői során Vereckeiéké az egyetlen egység, amely -- eredményeire való tekintettel -- védett hajóként már az első válogatón kiharcolhatja részvételét a júliusi poznani Európa-bajnokságon és az augusztusi milánói vb-n. A kvartett alapemberére, Storcz Botondra azonban már a csapathajók futama előtt is komoly feladat vár. Az 1997-es esztendő K--1-es világbajnoka a szólókajakosok egy kilométeres távján -- újdonsült szegediként -- hajt trónja visszaszerzéséért: legfőbb riválisa a szám tavalyi olimpiai résztvevője, a csepeli Kökény Roland és a szolnoki Bethlenfalvi István.

A válogató legelfoglaltabb szereplője Kovács Katalin, aki az előzetes nevezés alapján öt számban is rajthoz áll. A világversenyeken persze -- a magyar kajakosoktól eredendően elvárt éremszerzés reményében -- három szám vállalását engedélyezi a kapitány, így az komoly fejtörést okozhatna az MTK-s hölgynek, ha esélyeshez méltón mindegyik számban győz. A kenusoknál a Pulai Imre, Novák Ferenc páros Sydney óta hivatalos regatta keretében először száll vízre, nyomban a csongrádiak válogatottságra méltó Fürdök Gábor, Hüttner Csaba alkotta duójával kell megütköznie.

GG, Nemzeti Sport 2001.06.16.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK