FONTOS


 

A maratonistáknál elmaradt a győri szétlövés
Szakályék szakállas ügye

Két maraton-világbajnoki cím és megannyi hazai siker emléke. Szakály Viktornak és Jámbor Attilának ennyi maradt. A Tolnatext Kajak-kenu SC maratonistáinak útjai immár végérvényesen különváltak: a duó tagjai a jövőben új felállásban próbálják megismételni múltbéli eredményeiket.

Néhány hete, a Győrött rendezett országos bajnokság - egyben a második Eb- és vb-válogató - előtt még mindketten azt nyilatkozták: új párjukkal pusztán erőfelmérőnek tartják a versenyt. A viadal aztán - amelyen Jámbor a hazaiak kedvencével, az egyesben két világbajnoki ezüstéremmel büszkélkedő Salga Istvánnal ült hajóba, Szakály pedig a BKV-s Bauer Gyulával próbálkozott - eloszlatta a kételyeket: noha egyikük sem lehetett győztes egység tagja, Szakály és Jámbor végleg szakításra szánta el magát.

Tavaly ősszel a kanadai Dartmouthban rendezett maraton-vb-n elért ötödik hely tette elégedetlenné a fiúkat. Az 1998-as dél-afrikai és a két évvel ezelőtti győri vb-arany után ezt valóban kudarcként élték meg. Hiába nyertek még közösen idén a Tolnán rendezett első válogatón, a régi harmónia odaveszett, s a Mosonyi-Dunán már külön hajóban próbálkoztak. A válás Szakályt viselte meg jobban, aki alkalmi párjával, Bauerrel csak a harmadik helyet tudta megszerezni, míg Jámbor Salgával a kiküldetést érő második helyen siklott át a célvonalon. Különválásuk ekkor már Borsodi Géza szakágvezetőnek és Angyal Zoltán szövetségi kapitánynak is fejfájást okozott, minthogy győri győzelmével a Tolnán korábban ezüstöt szerző Faludi, Szigeti kettős egyenes ágon kvalifikálta magát a világversenyekre, ám adódott a kérdés: melyik lesz a másik magyar egység a világversenyeken? A vezetés úgy határozott, a párosok szétlövéssel döntsenek az indulásról.

Az e hétre kiírt "ki-ki mecs" azonban elmaradt, Szakály ugyanis nem utazott el a pótselejtezőre. A vezérevezős rangon alulinak tartotta a megméretést, s elhatározásához még úgy is ragaszkodott, hogy ezzel végképp elveszítette a vb-indulás lehetőségét. Jámbor ellenben már szerdán befutott Győrbe, hogy Salgával a lehető legjobban felkészüljön...

"Az egyik szemem sír, a másik nevet - mondta Barina József, a Tolnatext edzője. - Nagyon sajnálom, hogy szétváltak az útjaik, ugyanakkor nem szólhattam bele, a döntést nekik kellett meghozniuk." Jámbor amúgy már mindenképp vb-résztvevő, csakhogy nem párosban... Egyelőre egyesben biztos a kiküldetése. Az elmaradt szétlövés után szombaton első körben a szakmai bizottság határoz a csapat összeállításáról.

Rónai Gábor, Nemzeti Sport 2001.06.15.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK