FONTOS


 

Honvéd-Westel: Csapategység és egészséges belharc
Motor nélkül hajóznak

"Az olimpián egy embert húztam, most kipróbálom milyen hármat tolni" - mondta nevetve Pulai Imre a Honvéd-Westel kajak-kenu szakosztályának évadnyitó tájékoztatóját követően, arra célozva: ez évben négyesben is rajthoz áll. Az olimpiai bajnok kenus természetesen elsősorban a sikerekben nagy szerepet vállalt társát, Novák Ferencet próbálta cukkolni a kijelentéssel. Novák riposztja sem maradhatott el: "Kíváncsi vagyok, mire lesz képes Sumák, miután kikerül a motor a hajójából..."

Víg kedélyük oka elsősorban a szerződéshosszabbítás volt: a telefonos cég immár kiemelt támogatottként kezeli az olimpiai aranyat szállító kenu párosára és a kajak négyesben hasonló viadalt megélt Horváth Gáborra büszke klubot. További ok a lazaságra, hogy Pulaiék elsősorban ráhangoló erőpróbának, s nem véresen komoly csatának tekintik a hét végi Raab Karcher magyar bajnokságot. Csalfa nyilatkozataik természetesen másról árulkodtak: "Minthogy e versenyen kivételesen más-más párral indulunk C-2 500 méteren, vagyis a sydneyi aranyos számunkban, mindent megteszünk a győzelemért - fejtegette Pulai. - Én például megmondtam új partneremnek, Ispán Lászlónak, hogy a szombati döntő fontosabb az athéni olimpia valamennyi fináléjánál. Remélem, ezzel nem helyeztem rá túl nagy terhet, elég lesz elvinnünk a több mint száz kilómat." Novák erre nem felelt, s kellő komolysággal úgy fogalmazott: egyesületi érdek, hogy mindnyájan eredményesek legyenek, hisz edzőjük, Szabó Attila célul tűzte ki a pontverseny megnyerését. Novák egyébiránt Buzál Miklóssal alkot új egységet: az ifjú kenus elszántságát jelzi, hogy amondó, nemcsak a vízen, aszfalton, motorral is kész kiállni az utóbbi időben két keréken is rivalizáló bajnokok ellen.

Nem lóg ki a sorból a kajakos Horváth Gábor sem, akit vad kalandjai miatt versenyidőszakban rendszerint eltiltanak Yamahája használatától. "Egy gyorsulási viadalon azért elindultam a közelmúltban, az öttusázó Balogh Gábor volt az ellenfelem - ismerte be Horváth, majd párhuzamot vont. - A kajakozásban is a gyors versenyekre szavazok, úgyhogy ebben az évben több kétszáz méteres számban is elindulok."

Bizonyságul elég végigböngészni a magyar bajnokság nevezési listáját, amelyből kiderült, hogy az ezer méteren olimpiai bajnoki címet nyert kvartett a legrövidebb távon is nekidurálja magát. Horváth huszonkilenc évesen nem áhítja a szólókarriert, megmarad elsőrangú csapatembernek. Tavaly - Sári Nándor edző mellett - neki volt tán a legnagyobb szerepe a négyes összetartásában. Igaz, sportemberi tartását jelezte, hogy nem balhézott, amikor az idény közben Storcz Botond kiszállt mellőle a párosból, és másik négyesbéli társukkal, Kammerer Zoltánnal alkotott - végül felettébb remek - duót.

Horváth világbajnoki ezüst- és bronzérmes K-2-ben, ezért nem tett le arról, hogy e hajóegységben is újfent megmutassa képességeit: "Szolnokon Kökény Rolanddal állok rajthoz ötszázon, ám később Bártfai Krisztiánnal is kipróbálhatjuk magunkat. A végére való kijutáshoz csak egy csekélységre van szükség: le kell győzni az olimpiai bajnoki címet védő párost."

GG, Nemzeti Sport 2001.05.16.

Raab Karcher országos bajnokság, Szolnok
Vereckei már a vb-re készül

Kajakos és kenus olimpiai bajnokaink a sydneyi regatta óta pénteken versenyeznek először. Olimpiai bajnok férfi négyesünk változatlan összetételben áll rajthoz, ráadásul nem csak ezer méteren, hanem kétszázon is elindul. A női négyes a Raab Karcher országos bajnokságon klubérdekek alapján ül össze: a hölgyek ötkarikás távján, ötszáz méteren homogén tiszaújvárosi kvartett lapátol: Dékány Kinga, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet és Bóta Kinga (a válogatón már valószínűleg az MTK-s Kovács Katalin lesz a vezérevezős).

A férfiaknál az elmúlt évek legjobb szóló kajakosa, a tizenkétszeres magyar bajnok Vereckei Ákos három számot vállal: két szokásos futama (K-1 500 m, K-4 1000 m) mellett ugyebár a négyesek sprintvidala vár rá: "Azért vállaljuk ezt a kihívást, mert be akarjuk bizonyítani, hogy rövid távon is jók vagyunk - magyarázta Vereckei. - A világversenyeken azonban aligha maradunk meg a K-4 200 méternél, ugyanis a négyesből többen mást választanak majd a kapitány által a vb-n és az Eb-n engedélyezett harmadik futamként." A legnagyobb tülekedés a férfiaknál K-1 1000 méteren várható: az Atlantában, illetve Sydneyben e távon indult Kammerer Zoltánon és Kökény Rolandon kívül Bártfai Krisztián, valamint az egyesek versenyének két korábbi világbajnoka, a kaposvári Borhi Zsombor és az immár szegedi Storcz Botond is rajthoz áll.

Ötszáz méteren bezzeg a menők nem nehezítik tömegesen Vereckei dolgát, aki egyébiránt az elmúlt hetekben középfülgyulladással bajlódott. Ám a négyszeres világbajnok kajakkirályt betegsége mellett az sem zavarja, hogy igazi hazai rivalizálás nélkül kell készülnie - a penrithi hullámverésben kissé félrecsúszott - koronája helyrebillentésére: "Számomra az augusztusi világbajnokság az év versenye, addig minden regattát edzésnek tekintek - mondta Vereckei. - Egyúttal az is igaz, hogy nálunk Csepelen valamennyi időmérő edzés felér egy versennyel, úgyhogy ha úgy tetszik, bőven jut lehetőségem a fejlődésre. Más kérdés, hogy az ötszáz egyes számomra ideális viadal: állítom, minden momentuma bevésődött az idegrendszerembe, tehát ebben a tavaly október történtek ellenére változatlanul jó vagyok. Ezt természetesen a nyár végén, Poznanban bizonyítani is fogom."

A kenusoknál a kivételesen más-más párral induló Pulai Imre és Novák Ferenc különmeccsét várhatjuk érdeklődve C-2 500 méteren. Két nosztalgikus, egyszersmind - egyelőre "névlegesen" - dicső jövőt ígérő előfutamot is láthatnak a már pénteken Szolnokra látogatók: Kolonics György mellé kapott besorolást Wichmann Barna, akit bemutatásra nem szoruló édesapja, Tamás készít fel. Ennél is szebb példát mutat a kenulapátok átadására az egyik, 200 méteren induló páros összetérdelése: az ifjú Foltán László és Vaskuti István tudniillik szombaton közösen startol el az apai oldalvízen.

GG, Nemzeti Sport 2001.05.18.

Raab Karcher országos bajnokság, Szolnok
Ezer egyes: élesedő harc

"Nem várom el, hogy az olimpián mutatott formában versenyezzenek, csupán azt próbálom felmérni, milyen munkát végeztek, miután végetért a sydneyi mámor" - osztotta meg velünk a Raab Karcher kajak-kenu ob szemlélésének legfőbb szempontját Angyal Zoltán szövetségi kapitány. A versenyzők számára is fontos, hogy már az idény első regattáján bizonyítsanak, hiszen a válogatott főnöke szolnoki tapasztalatai alapján állítja majd össze a jövő heti Mol-kupán részt vevő csapatot. Szegeden húzós nemzetközi verseny vár a legjobbakra, minthogy az ősi rivális német válogatott is nevezett.

Ehhez mérten már a pénteki elő- és középfutamok során kellő erőbedobással küzdöttek lapátforgatóink: különösen a férfiak K-1 1000 méteres futamaiban. Az ötfős döntő összetétele jelzi, hogy a tavalyinál nagyobb harc várható a síkvízi szóló kajakosok hosszabb távján. A Sydnyeyben a fináléról épp csak lemaradt Kökény Roland mellett az Ausztráliában diadalt arató négyes, illetve a páros két tagja, Kammerer Zoltán és Storcz Botond is ott lesz a rajtnál (a másik két résztvevő Mangel Berény és Bethlenfalvi István).

Női egyesben a Kovács Katalin-Szabó Szilvia-Bóta Kinga triumvirátushoz a maratonista Szonda Kornélia és - némi meglepetésre - az ifista Paksy Tímea csatlakozott. A női, illetve a férfi kajak kettesek mezőnyét az alighanem aranyesélyes duót alkotó Bóta, Szabó, illetve a Bátfai Krisztián, Veréb Krisztián egység uralja majd. A férfiaknál mindazonáltal három fiatal egység is döntős, ami Angyal szerint komoly pozitívum: "A jövő heti nemzetközi versenyen számonként két-három hazai indulót nevezhetünk, így több tehetséges utánpótláskorú kajakosnak és kenusnak lehetőséget adhatok."

A kenusoknál e vonulathoz tartozik Kozmann György és Iván Gábor: a szombati ezres döntők során nekik a világklasszis Kolonics Györggyel és a rutinos Belicza Bélával illenék felvenniük a versenyt. C-2-ben már zömében tapasztalt társaság viaskodik, jóllehet, Novák Ferenc ideiglenes párja, a "Pulai-pótló" Hoffmann Ervin saját bevallása szerint utoljára ifistaként térdelt végig ilyen hosszú távot...

GG, Nemzeti Sport 2001.05.19.

Raab Karcher országos bajnokság, Szolnok
Storczra tehették ezreseiket

Számos versenyre lehet fogadni ezer az egy arányban - az ezer egyes kivételével. Férfi kajakosaink e számban szombaton kezdték meg augusztus végéig tartó vízi ütközetüket, méghozzá annak ígéretével, hogy csatájuk győztese a világ maradékával is sikeresen veszi majd fel a harcot a poznani vébén. Az évad első regattáján Storcz Botond nagy hajrával győzött, s egyelőre az országos bajnoki címet érdemelte ki. Európa és a világ még várhat, bár kétségtelen, hogy Szolnokon a kontinens egyik legjobb kajakos-kenus garnitúráját láthatjuk e hét végén.

Storcz szintúgy kétszeres olimpiai bajnok társát, Kammerer Zoltánt a szélsőséges pályasorsolás és a szélsőséges időjárás iktatta ki az aranyért küzdők táborából. Amíg a győri menő a szélcsendes szélső pályára került, addig Storcz és Kökény Roland középen, a hátukba érkező fuvallat segítségével hasította a vizet. "Nem vagyok mérges, mert ez még nem az athéni döntő volt" - szólt a hendikepről Kammerer. A párharcot vívók mindeközben saját ny?gjeikkel küzdöttek: "Sokáig vezettem, de nem tudtam rendesen hajrázni, mert egyszer?en bekötöttek az izmaim" - mondta Kökény. "Hét és fél hónap után versenyeztem, mit ne mondjak, kicsit elszoktam az efféle terheléstől. Egyébként a pénteki előfutam esett a legrosszabbul, a döntőn kezdtem magamhoz térni" - fejtegette Storcz, aki friss szegediként a finisre kapta össze magát, és előzött az utolsó öt méteren.

Női egyesben is új klubjának szerzett dicsőséget a bajnok: Kovács Katalin az MTK-nak, aki - ha így folytatja - a világversenyeken is szólókarrierbe kezdhet. A hölgyek futama amúgy egyértelm?bb volt, mint a férfiaké, a tiszaújvárosi Szabó és Bóta az ezüstön, illetve a bronzon osztozkodott egyleten belül. Persze mindnyájan Fábiánné Rozsnyói Katalin igencsak elfoglalt tanítványai - közülük például Kovács vasárnap az 500 és 200 méteres döntők során mind a hat számban érdekelt.

Betegsége miatt hiába kezdte meg csak a hét közepén a közvetlen felkészülést Veréb Krisztián olimpiai bronzérmes társával, Bártfai Krisztiánnal, párosuktól máris a tavaly mutatott, magabiztos kajakozást láthattuk. A lányoknál egy új duó nyert meglepően rutinos versenyzéssel: a válogatott egyik legfiatalabbja, az e számban Eb-ezüstérmes Viski Erszébet a nála is ifjabb Móni Katalinnal. A négyesek küzdelmében pedig a tapasztalt Dékány Kinga vezette diadalra a pároshoz hasonlóan Tiszaújváros-MTK versenyegyesüléssel létrehozott csapathajót, amelyben rajta kívül Szabó Ágnes, Bóta Kinga és Keresztesi Alexandra kapott helyet.

Ujjgyakorlat helyett nevezzük kargyakorlatnak a férfi kvartett bemutatóját: az olimpiai bajnok Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor alkotta gárda hiába verbuválódik immár négy klubból, egysége és reméljük - nem csak hazai - uralma mind megkérdőjelezhetetlenebb.

Kenusaink nemzetközi versenyképességére sem lehet panaszunk. Kolonics György az új szabványoknak megfelelő, keskeny hajójában máris otthonosan térdel: "Edzésen három hete próbáltam ki először a lesoványodott kenut, és nem bántam meg, hogy itt is vízre szálltam vele" - mondta a csepeliek kétszeres olimpiai bajnoka. A Kolo mellett koplalásra ítélt, mégis sikeréhes Kozmann György így kommentált: "Látható, hogy az én lehetőségeimet az határozza meg, hogy Gyuri melyik számban nem indul. Remélem, azért a válogatottban kiharcolom magamnak valamelyik helyet, ha másutt nem, hát csapathajóban." Eszmefuttatását kisvártatva igazolta az Atom kenusa: Belicza Béla, Hüttner Csaba és Fürdök Gábor társaként C-4-ben bajnokságot nyert.

A jövő heti szegedi Világkupa előtt mindenképp jó hír, hogy a napfény városából érkezett Fürdök és Hüttner arca már korábban is sugározhatott a boldogságtól: párosban ugyanis maguk mögé utasították a sydneyi bajnok Novák Ferencet, aki Pulai Imre helyett ezúttal Hoffman Ervinnel lapátolt, és finsielt harmadikként a Koncz, Jakus C-2-est üldözve. Fürdök a győzelem mellett így üzent hadat Pulaiéknak: "Tavaly későn ültünk össze, idén még jobbak leszünk, hisz előttünk áll az egész idény."

A bajnokságból is hátra van még a java: vasárnap az 500 és 200 méteres finálék következnek.

Raab Karcher országos bajnokság, Szolnok, 1000 m döntők

Férfiak

K-1. Bajnok: Storcz Botond (Démász-Szegedi VE, edző: Sári Nándor) 3:33.28 perc, 2. Kökény (Csepel) 3:33.73, 3. Kammerer (Győri VE) 3:38.20. K-2. B: Bártfai Krisztián, Veréb Krisztián (MTK, Csepel, e: Sári Nándor) 3:20.57, 2. Siebel, Bauer (Csepel) 3:22.47, 3. Baranyai Eigner (Multi) 3:23.98. K-4. B: KAMMERER ZOLTÁN (Győri VE), STORCZ BOTOND (Démász-Szegedi VE), VERECKEI ÁKOS (Csepel), HORVÁTH GÁBOR (Honvéd-Westel, e: Sári Nándor) 3:00.88, 2. Siebel (Csepel), Kökény (Csepel), Mangel (Honvéd-Westel), Molnár (Démász-Szegedi VE) 3:02.51, 3. Réti (Építők), Fekete (Építők), Jármy (Építők), Borhi (Délviép-Kaposvár) 3:05.35. C-1. B: Kolonics György (Csepel, e: Ludasi Róbert) 3:58.00, 2. Kozmann (Atomerőm?) 4:02.02, 3. Iván (KSI) 4:04.40. C-2. B: Fürdök Gábor, Hüttner Csaba (Démász-Szegedi VE, e: Ludasi Róbert, Kása Ferenc) 3:45.55, 2. Koncz, Jakus (Csepel) 3:47.09, 3. Hoffman, Novák (MTK, Honvéd-Westel) 3:48.45. C-4. B: FÜRDÖK GÁBOR (Démász-Szegedi VE), HÜTTNER CSABA (Démász-Szegedi VE), BELICZA BÉLA (Csepel), KOZMANN GYÖRGY (Atomerőm?, e: Ludasi Róbert, Kása Ferenc, Sziklenka László) 3:27.38, 2. Pulai, Buzál, Ispán, Pihelevics (Honvéd) 3:29.11, 3. Györe, Csabai, Koncz, Jakus (Csepel) 3:3356.

Nők

K-1. B: Kovács Katalin (MTK, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin) 4:06.77, 2. Szabó Sz. (Tiszaújváros) 4:09.05, 3. Bóta (Tiszaújváros) 4:12.49. K-2. B: Móni Katalin, Viski Erzsébet (MTK, Tiszaújváros e: Fábiánné Rozsnyói Katalin) 3:50.74, 2. Rasztótzky, Szonda (MTK, Tiszaújváros) 3:52.43, 3. Bóta, Szabó Á. (Tiszaújváros, MTK) 3:52.72. K-4. B: DÉKÁNY KINGA (Tiszaújváros), SZABÓ ÁGNES (MTK), BÓTA KINGA (Tiszaújváros), KERESZTESI ALEXANDRA (MTK, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin) 3:28.43, 2. Rasztótzky (MTK), Móni (MTK), Viski (Tiszaújváros), Szonda (Tiszaújváros) 3:30.87, 3. Szádovszky (UTE), Rácz (KSI), Benedek (KSI), Gyertyánffy (KSI) 3:33.36.

GG, Nemzeti Sport 2001.05.19.

Tiszaújváros aranyos lányai
Vereckei és a Kammerer, Storcz páros fölényesen győzött

Két olimpiai bajnok kenusunk, Pulai Imre és Novák Ferenc számára vasárnap a magyar bajnoki cím mellett a másik motorjának megszerzése és egy borozó átkeresztelésének joga is emelte a tétet. A C--2 500 méteren kivételesen egymás ellen küzdő klasszisok közül Novák a fogadást megnyerte, a bajnokságot viszont elveszítette, miután Buzál Miklóssal a második helyen ért célba a tavaly óta érettebb versenyzést mutató Fürdök Gábor, Hüttner Csaba duó mögött.

Pulai Imre Ispán Lászlóval kénytelen volt beérni a negyedik hellyel, ám Sumákot valószín?leg ennél is érzékenyebben érintette Novák piszkálódása: "Drága barátom, kéredzkedj valamelyik vontára, mert a motorom a tiéd, így nem lesz mivel hazamenned... Már találtam is rá vevőt, az árát pedig eltankolom. A kocsma pedig mostantól a Sumákverő borozó nevet viseli. Tudod, még a futam előtt szóltam, hogy elkezdhetik átfesteni a cégtáblát."

A kajakpárosoknál ezúttal is együtt küzdött a sydneyi aranyérmes duó, Kammerer Zoltán és Storcz Botond egy hajóhosszal verte a Kökény Roland, Horváth Gábor egységet. Egyesben pedig még ennél is világosabb volt, hogy a bajnoki titulus Vereckei Ákost illeti. A csepeli kiválóságnak már "csak" külhonban kell újra bizonyítania: szólóban 500 méteren ő a legjobb. Erre már a jövő heti szegedi Mol-kupán lehetősége lesz: "A nemzetközi versenyre eljönnek a németek, az olaszok és a bolgárok, úgyhogy bennük gyorsan tudatosíthatom, mire vagyok képes. Amúgy ellenfelem akad még egy pár. Például úgy hallottam, a K--1 háromszoros olimpiai bajnoka Knut Holmann visszavonulása sem olyan biztos." Edzője, a teljes férfi kajakválogatottat felkészítő Sári Nándor elégedetten nyugtázta fiai eredményeit, a formájukat ellenben kritizálta: "Jó, ha 90 százalékát tudjuk annak, amit tavaly ilyenkor. Igaz, most az alapozást is később kezdtük, tehát a főbb versenyekig szép lassan feljavulhatunk."

Kenu egyesben a kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György egyeduralkodó, így a kenus szakág első számú trénere, Ludasi Róbert sem szorgalmazza, hogy visszatérjen a korábban győzelmeket garantáló párosbéli erőpróbákhoz. "A legfontosabb, hogy idén az olimpia után egyesben világbajnok legyen, hisz ez az egyetlen medál, ami hiányzik az éremkollekciójából." --mondta Ludasi, a 12-szeres világbajnok edzője. A kenus és kajakos négyesek vetélkedése a Csepel--Szeged versenyegyesülés diadala volt. A Hüttner, Fürdök, Kolonics, Csabai, illetve a Siebel, Kökény, Molnár, Horváth alkotta nyolcfős brigádból egyedül az utóbbi kakukktojás, mivel őt a Honvéd-Westel regrutálta.

A hölgyek olimpiai távú, azaz 500-as számaiban új, nemzetközi aranygy?jtésre esélyes egységek bukkantak fel. Kovács Katalin hazai vizeken immár nehezen verhető szólókajakos. Hogy külhonban is az lehessen, alighanem ki kell szállnia az olimpiai ezüstérmes K-2-ből, amelyen Szabó Szilvia partnereként ezúttal Bóta Kinga foglalta el a helyét, s bizonyított rögvest egy elsőséggel. "Eddig csak kétszer gyakoroltunk ebben az összetételben, csiszolódnunk kell, noha már most sem lapátoltunk rosszul" -- fogalmazott talán túlontúl óvatosan Szabó, aki meggyőző kajakozással a hadak élére vezette a vegytisztán tiszaújvárosiakból álló négyest is, amelyben rajta kívül Dékány, Viski, no és Bóta foglalt helyet.

Délután ragyogó, szinte szélcsendes idő várta a sprintdöntő résztvevőit. Leghamarabb a női négyesek tették vízre hajójukat. Ebben a versenyben kétség sem férhetett a Kovács, Szabó, Viski, Fazekas kvartett győzelméhez. Kenu egyesben Kolonics György, ahogy kell, úgy nyert klubtársa, Belicza Béla előtt, és ekkor még nem volt vége a Kolo-parádénak, mert olimpiai bajnokunk Buzállal az oldalán párosban is diadalmaskodott. Szintén kitett magáért a 200 méteres specialista kajakos Fehérvári Vince, aki mindhárom számban fölényesen győztes hajóban evezett.

"Örülök, hogy szépen sikerült számomra a bajnokság, remélem nem korai ez a jó forma" -- mondta a sokszoros világbajnok. A hölgyeknél nagy várakozás előzte meg Kőbán Rita szereplését, mint tudjuk, az olimpiai-, világ- és Európa-bajnoknő ebben az esztendőben már inkább a rövidebb távokon indul. Nos, Kőbán egyik számban sem tudott nyerni, egyesben második, míg párosban harmadik lett, Laky Évával az oldalán. Bár lehet, hogy a válogatókra tartalékolta energiáját a rutinos versenyző. Szabó Szilvia viszont nem takarékoskodott az energiájával, a tiszaújvárosi kajakos hölgy nemcsak a hosszabb, hanem a sprint távokon is remekelt és nem véletlen, hogy a Raab Karcher magyar bajnokság legeredményesebb női versenyzőjének bizonyult öt arany és két ezüstérmével.

A sportág legjobbjai számára a folytatás e hét végén lesz, a szegedi nemzetközi Mol-kupán.

200 m döntők

Férfiak. K--1. B: Fehérvári Vince (Démász-Szegedi VE, edző: Séra Miklós) 36.880, 2. Eigner (Multi SE) 37.390, 3. Beé (Honvéd-Westel) 37.820. K--2. B: Fehérvári Vince, Heged?s Róbert (Démász-Szeged VE, e: Séra Miklós) 34.090, 2. Molnár, Pusztai (Démász-Szeged VE) 34.960, 3. Bártfai, Horváth G. (MTK, Honvéd-Westel) 35.420. K--4. B: Bártfai Krisztián (MTK), Fehérvári Vince (Démász-Szeged VE), Beé István (Honvéd-Westel), Heged?s Róbert (Démász-Szeged VE, e: Sári Nándor, Séra Miklós) 30.890, 2. Kammerer (Győri VE), Storcz (Démász-Szeged VE), Vereckei (Csepel), Horváth G. (Honvéd-Westel) 31.580, 3. Szélpál, Biczó, Molnár, Pusztai (Démász-Szeged VE) 32.060

C--1. B: Kolonics György (Csepel, e: Ludasi Róbert) 41.460, 2. Belicza (Csepel) 41.890, 3. Malomsoki (Dunaferr) 42.240. C--2. B: Kolonics György, Buzál Miklós (Csepel, Honvéd-Westel, e: Ludasi Róbert, Szabó Attila) 40.490, 2. Feil, Kozmannn (Atomerőm? SE) 40.880, 3. Fürdök, Hüttner (Démász-Szeged VE) 41.220. C--4. B: Feil Imre (Atomerőm?), Ipacs László (BSE-ESMA), Fehér Imre (Atomerőm?), Kozmann György (Atomerőm? SE, e: Sziklenka László, Solymár László) 36.470, 2. Malomsoki (Dunaferr), Iván (KSI), Zala (BSE--ESMA), Vasali (KSI) 36.820, 3. Belicza, Kovács, Koncz, Jakus (Csepel) 37.470

Nők

K--1. B: Szabó Szilvia (Tiszaújvárosi VE, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin) 43.360, 2. Kőbán (BSE-ESMA) 44.160, 3. Paksy T. (KSI) 44.459. K--2. B: Kovács Katalin, Szabó Szilvia (MTK, Tiszaújvárosi VE, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin) 40.100, 2. Dékány, Viski (Tiszaújvárosi VE) 40.800, 3. Kőbán, Laky (BSE-ESMA) 41.210. K--4. B: Kovács Katalin (MTK), Szabó Szilvia (Tiszaújvárosi VE), Viski Erzsébet (Tiszaújvárosi VE), Fazekas Krisztina (MTK, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin) 36.730, 2. Paksy, Rácz, Gyertyánffy, Benedek (KSI) 38.370, 3. Dékány (Tiszaújvárosi VE), Rasztóczky (MTK), Szonda (Tiszaújvárosi VE), Móni (MTK) 38.670.

***

500 m döntők

Férfiak

K--1. Bajnok: Vereckei Ákos (Csepel, edző: Sári Nándor) 1:43.42, 2. Borhi (Délviép-Kaposvár) 1:45.46, 3. Bártfai (MTK) 1:45.83. K--2. B: Kammerer Zoltán, Storcz Botond (Győri VE, Démász Szeged, e: Sári Nándor) 1:32.58, 2. Kökény, Horváth G. (Csepel, Honvéd-Westel) 1:33.96, 3. Kadler, Babella (Győri VE, Csepel) 1:34.62. K--4. B: Sieber Lajos (Csepel), Kökény Roland (Csepel), Molnár Péter (Démász Szeged), Horváth Gábor (Honvéd-Westel, e: Sári Nándor) 1:24.73, 2. Katyina (Csepel), Babella (Csepel), Kadler (Győri VE), Bauer (Csepel) 1:25.59, 3. Mangel (Honvéd-Westel), Jármy (Építők), Beé (Honvéd-Westel), Heged?s (Démász Szeged) 1:26.69. C--1. B: Kolonics György (Csepel, e: Ludasi Róbert) 1:53.22, 2. Kozmann (Atomerőm?) 1:55.94, 3. Belicza (Csepel) 1:56.39. C--2. B: Hütner Csaba, Fürdök Gábor (Démász Szeged, e: Kása Ferenc, Ludasi Róbert) 1:47.05, 2. Buzál, Novák (Honvéd-Westel) 1:49.05, 3. Koncz, Jakus (Csepel) 1:49.38. C--4. B: Hüttner Csaba (Démász Szeged), Fürdök Gábor (Démász Szeged), Kolonics György (Csepel), Csabai Edvin (Csepel, e: Ludasi Róbert, Kása Ferenc) 1:36.71, 2. Feil (Atomerőm?), Ipacs (BSE-ESMA), Fehér (Atomerőm?), Kozmann (Atomerőm?) 1:37.83, 3. Buzál (Honvéd-Westel), Ispán (Honvéd-Westel), Hoffman (MTK), Végh (Honvéd-Westel) 1:38.29

Nők

K--1. B: Kovács Katalin (MTK, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin) 1:58.09, 2. Szabó Sz. (Tiszaújváros) 1:59.03, 3. Viski (Tiszaújváros) 2:01.13. K--2. B: Szabó Sz., Bóta (Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin) 1:48.88, 2. Kovács, Szabó Á. (MTK) 1:50.96, 3. Dékány, Viski (Tiszaújváros) 1:52.98. K--4. B: Dékány Kinga, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga (Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin) 1:38.97, 2. Kovács, Szabó Á., Fazekas, Keresztesi (MTK) 1:41.43, 3. Bogdány, Rácz, Benedek, Szilágyi (KSI) 1:43.61

Az egyesületi csapatverseny végeredménye: 1. Csepeli 210 pont, 2. MTK 153.75, 3. Démász-Szeged VE 137.75

GG, Nemzeti Sport 2001.05.21.

Az ob után a szegedi Mol-kupa következik
Storcz és Kolonics új hajóban

Nem verték nagydobra, ám a hét végi Raab Karcher országos bajnokság legerdményesebb kajakosa, Storcz Botond (három első hely) és kenusa, Kolonics György (öt bajnoki cím) egyesben egyaránt új hajóban ért el sikert. Storcz épp olyan kajakba ült, amelyben Knut Holmann Barcelonában, Atlantában és Sydneyben összesen hat olimpiai érmet szerzett - ebből háromszor aranyat. És ami még fontosabb, a norvég klasszist és - a jövőben remélhetően az ezer egyeshez visszatért Storczot szintúgy - elsőséghez segítő, Hódi márkájú hajót Magyarországon készítik. A Sydney után Szegeden is pazar regattát zárt Kolonics részben kényszer?ségből váltott: az új szabályok ugyanis keskenyebb, gyorsabb kenuk gyártását teszik lehetővé. Máskülönben nem tragédia, hogy ezek a hajók a könyebb, technikás versenyzőknek kedveznek - az olyanoknak, mint Kolonics.

A hölgyeknél Szabó Szilvia volt a legeredményesebb, hat aranyérmet szerzett, nem meglepő hát, hogy Angyal Zoltán szövetségi kapitány a tiszaújvárosi kajakos teljesítményét emelte ki legelébb: "Remekül teljesített, miként klubtársai is kitettek magukért - mondta Angyal. - Kellemes tapasztalni, mily erősek lettek a vidéki klubok. A nőknél a Tiszaújváros, a férfiaknál pedig a Szeged mind meggyőzőbb. Az utóbbiak táborából kajakosaik közül Storcz és a két rövid távú menő, Fehérvári és Heged?s remekelt, a kenusok között a négy bajnoki aranyat gy?jtő Fürdök és Hüttner szereplése volt példa érték?." A pontversenyt ezzel együtt a tradicionális kajak-kenu fellegvár, a Csepel nyerte, amely a kilenc női számban nem is nevezett versenyzőt.

Jelölték csapatukba, mégsem lehetett ott a bajnokságon Viktor Endre, az Atomerőm? kenusa. A paksiak lapátforgatóját az ob hetében érte motorbaleset: a kulcscsonttörést szenvedett versenyzőre Tóth Ferenc, Tolna országgy?lési képviselője talált rá az árokban, és szállította kórházba. Gesztus érték?, hogy az Atom kenusai - Feil Imre, Fehér Imre, Kozmann György és a Viktor helyére beugró Ipacs László - sérült társuknak és megsegítőjének ajánlották a C-4 200 méteren szerzett aranyérmüket.

E hét végén újabb rangos regattát rendez az MKKSZ: a szegedi Mol-kupát. "Az esemény ezúttal nem szerepel a Világkupák listáján, ám miután tizennégy induló országot nyertünk meg, erősebb mezőny gy?lt össze, mint több európai Vk-n" - mondta Baráth Etele, a szövetség elnöke, aki négy egyéni támogatott (a már említett Fehérvári, Heged?s duó, valamint Vereckei Ákos és Bóta Kinga) társaságában, a föderáció nevében, hétfőn írta alá az olajipari céggel az ez évre szóló szponzori szerződést.

A nemzetközi versenyen számonként - lehetőség szerint - két-három magyar egységet nevezünk. Kőbán Rita, Pulai Imre és Novák Ferenc már a júniusi válogatóra készül, ezért nem ragad lapátot Szegeden. Kíváncsian várhatjuk azonban a sydnyei ezüstérmes női négyes visszavágóját a németek ellen. Riválisaink Birgit Fischert nélkülözik majd, míg nálunk Kovács, Szabó és Viski mögött Kőbán helyét Bóta foglalja el.

GG, Nemzeti Sport 2001.05.22.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK