FONTOS


 

Kenusok hegymenetben
Kolonics valószínűleg egyesbenés négyesben indul

Hiába írunk januárt, a csepeli kenusok megkezdték a csúcsra járatást. Persze egyelőre szó sincs világbajnoki formáról: Ludasi Róbert tanítványai hétfőtől két hétig a mátraházi edzőtáborba költöztek. A jó levegőn hosszú távú futással múlatják az időt, és lehetőség lesz a fejek kiszellőztetésére is. Hírt adtunk arról, hogy az olimpia után Csepeli Kajak-kenu Egyesület néven önálló klub alakult, amelyben Ludasira (az egylet és a válogatott kenusedzőjére) már nem számítottak szakosztály-igazgatóként az alapító tagok - köztük saját versenyzői.

A kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György trénere természetesen a szakmai munkában továbbra is korlátlan úr, még gépkocsivezetés közben sem gondol másra, csak az edzéstervezésre: "Ebben a pillanatban értem az edzőtábor elé, és Gyöngyös központjától figyeltem a kilométerórát, hogy tudjam, milyen hosszúságú távot teljesítenek majd versenyzőim a legkeményebb napokon - mondja Ludasi. - Tizenhárom-tizennégy kilométer a mért táv, és végig felfelé vezet az út, amely a végén a legmeredekebb. Mindkét hétre jut egy-egy ilyen kínzás, ám hat-tizenkét kilométert mindennap végigloholnak majd, kiegészítendő az erősítőtermi edzéseket."

Hogy kik az aranylapátolás reményében szenvedő alanyok? Csay Renáta, Kolonics György, Belicza Béla, Csabai Edvin, Györe Attila, Jakus Béla, Gajárszki Áron és Kovács Gergely. Bár vizet manapság csak az izotóniás és vitamintabletták bedobása előtt, pohárban látnak az érintettek, nem érdektelen, mely számokban ragadnak majd lapátot az izzadva várt versenyidőszakban. Nos, az első számú sztár, Kolonics Sydney olimpiai címvédőjeként a C-1 500 méteres versengésre koncentrál, és szívesen beülne valamelyik négyeshajóba. Atlantai sikerszámainak (az aranyba gravírozott C-2 500 és a bronzba foglalt C-2 1000) újragondolása sem lehetetlen, a gyakorlati megvalósítás ellenben aggályos.

Korábbi partnere, Horváth Csaba nem utazott el az évadnyitó edzőtáborba: "A többiek sikerén felbuzdulva az ősz végén lelkesen dolgozni kezdett, ám most üzleti ügyei foglalják le - magyarázza Ludasi. - Fél évet hagyott ki, nagyon nehéz lenne így visszarázódnia. Belicza Béla újabb sikerkorszakában jobban hiszek, ő a hajókat érintő egyes korlátozások eltörlésével ezer méteren, egyenlő feltételek mellett, nemzetközi szinten is dobogóra kerülhet. Csay Renáta és a Csabai, Györe páros a maratoni szakágban alkothat maradandót: címvédők, úgyhogy számukra adva van a feladat a júliusi győri Eb-n."

Végezetül Ludasi saját, fent említett feladatsz?kítéséről így szól: "Ha engem kérdez, azt mondom, a klubban még nem rendeződtek a viszonyok. Tizenkét éve vagyok Csepelen, az én nevemhez köthető a kenusok sikere - részben a kajakosoké is. Néhányan talán szívesen látnának berken kívül, ám én maradni akarok. Bár idegileg olykor nehezen viselem a szituációt, kizárólag a munkámra koncentrálok."

Az elnökségbe került Kolonics érthetően kerüli a konfliktushelyzetet, és csakis a kenuzással óhajt törődni: "Úgy készülünk, mintha mi sem történt volna, vagyis Robival nem beszélünk a klubról, csak a szakmai feladatokról - fejtegeti Csepel és Budafok díszpolgára. - Minthogy védettséget élvezek egyesben, edzőm segítségével igyekszem más számokra is felkészülni, jóllehet, nem vállalom magam túl. Páros partnerem még nincs, négyesben talán több lehetőségem lesz."

Rivális ráadásul kettes hajóban bőven akad: a C-2 500-on szintúgy sydneyi címvédő Pulai Imre, Novák Ferenc duó a Honvédból, és házon belül, az amúgy hosszú távon áldásosan húzó Csabai, Györe egység. "Hiába lesz Győrben a kontinensbajnokság, az idén a síkvízi sprintszámokat sem hanyagoljuk el - ecseteli Csabai. - Tavaly a szegedi nemzetközin ötszáz méteren másodikok voltunk, úgyhogy ebben a mezőnyben is lehet esélyünk."

Hevesebb összecsapásokra a tavaszi regatták táján kerülhet sor - illetve a melegvízi edzőtáborokban. Angyal Zoltán szövetségi kapitány január 18-án tér haza külhoni teleléséből, így csak azután dőlhet el, február végén, március elején a világ mely táján szállnak vízre először legkiválóbb lapátforgatóink. Angyal egyébiránt december közepe óta feleségével Sydneyben pihen: valószín?leg most már jut ideje arra is, hogy megnézze azt a feledhetetlen metropoliszt, ahol kora ősszel karrierje legszebb pillanatait élhette meg.

GG, Nemzeti Sport 2001.01.16.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK