FONTOS


 

Ezúttal a nők vitték el a pálmát

A Milánóban győztes magyar kajak-kenus sereget hazatértekor nem fogadta ünneplő tömeg, nem várta virágeső, pedig nyolc arany-, kilenc ezüst- és három bronzérmével minden előzetes várakozást felülmúlva szerepelt az Európa-bajnokságon. Angyal Zoltán szövetségi kapitány ugyan nem számonkérően, de diplomatikusan megjegyezte: úgy látszik, túl korán érkezett a csapat, mert a sportvezetésből senki sem várta.

Az érzékenység teljesen érthető, hiszen sok olimpiai sportágban már egyetlen Európa-bajnoki aranyérem nagy elismerést, népszerűséget jelent. Ebben a sikersportágban azonban a tavalyi olimpián nyert négy arany is kevés volt ahhoz, hogy a sportvezetés kiemelten kezelje, s úgy látszik, elfeledték, hogy a kajak-kenu mentette meg a magyar sportot a gyengébb szerepléstől Sydneyben.

A magyar kajak-kenu sport azonban olyan erős, hogy még azt is elviselte, hogy az idén csökkent a támogatása, a válogatottak anyagi okok miatt a tavaszi nemzetközi versenyeken nem vehettek részt. Kovács Katalinék azonban abból sem csináltak gondot, hogy autóbusszal kellett elutazniuk Milánóba. A sportág erejét jelzi az is, hogy az olimpiai bajnokok közül a válogatókon alulmaradó a kenus Pulai Imre és Novák Ferenc kimaradását, valamint Storcz Botond és Kammerer Zoltán gyengébb szereplését is el tudta viselni.

Milánóban a férfi kajakosok és kenusok közepes szereplése mellett a nők kiemelkedő teljesítményt nyújtottak: a nyolc aranyéremből ötöt a gyengébb nem nyert. A kilenc versenyszámban öt első, két második és két harmadik helyet szereztek, tehát minden női indulónk felállhatott a dobogóra. Az aranyak értékét növeli, hogy versenyzőink - példátlan módon - mindhárom olimpiai versenyszámot megnyertek ötszáz méteren.

Fábiánné Rozsnyói Katalin ismételen bebizonyította, hogy a világ egyik legjobb edzőnője, mert ezt a hatalmas sikert tanítványai érték el. A korábban sokszor elégedetlen "Kati néni" ezúttal csodálkozott azon a kérdésen, hogy elégedett-e?

- Természetesen az vagyok, mert ideálisak voltak a feltételek. Versenyzőim megfelelő körülmények között készülhettek Szolnokon, a hosszú utazás sem törte meg őket, megfelelő volt az elhelyezésünk és az ellátásunk Milánóban. S ami rendkívül fontos, kitűnő volt a hangulat, a csapategység, a lányok segítették egymást. Mindez pedig elősegítette azt, hogy tanítványaim tudásuknak megfelelően szerepeltek az Európa-bajnokságon.

Felvetődik a kérdés, hogy ez a kiemelkedő eredmény az idei év fő versenyén, az augusztus végi poznani világbajnokságon megismételhető-e?

Fábiánné szerint Kovácsék az Eb-n még nem voltak csúcsformában, ha szükséges, még lehet javítani. Előfordulhat, hogy az egységekben változás lesz, mert az edzőnő luxusnak tartja, hogy Kovács Katalin csak három számban indulhat a világbajnokságon. Egyénileg senkit nem emelt ki a válogatottból, mert megítélése szerint mindenki a felkészültségének megfelelően szerepelt Milánóban.

Az "aranyos" nők edzőjüktől sok pihenőt nem kaptak, tegnap már folytatták a felkészülést a világbajnokságra, pedig a vb-edzőtábor csak a jövő héten kezdődik Dunavarsányban. Kati néni szerint azonban nincs idő pihenésre, jutalomból viszont versenyzői ezen a héten felügyelete nélkül, önállóan edzhetnek, s naponta csak egyszer kell vízre szállniuk. Ez a jutalom egyben magyarázat lehet arra, miért ennyire sikeresek a magyar kajakosok és kenusok.

Salánki Miklós, Magyar Nemzet 2001.07.25.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK