FONTOS


 

Kik az év legjobb kajak-kenusai?
Bajnokok szerint a legjobbak: Kovács, Kolonics, Vereckei


Korábbi évek bajnokait kérdeztük arról: kiket tartanak a 2001-es esztendő legjobb kajak-kenusainak. A két olimpiai bajnok, Dónusz Éva és Ábrahám Attila, valamint a legendás, kilencszeres világbajnok Wichmann Tamás választása ugyanazokra a személyekre esett: Kolonics György az év kenusa, Kovács Katalin és Vereckei Ákos az év kajakosai. Talán nem véletlen, mindhárom egykori bajnok olyan versenyzőket választott, akik egyéni számokban is bizonyították klasszis mivoltukat.

Dónusz Éva olimpiai bajnok kajakos (1992, Barcelona):
“Kovács Kati ma a legjobb magyar versenyző a női csapatban. Idén is bizonyította, milyen tehetséges versenyző, Európa-bajnokságot nyert egyéni számban, és a világbajnokságon is esélyesként állt rajthoz. Nem sikerült ugyan megismételnie az Eb sikert, de tudni kell, hogy ezekben a számokban olyan erős a mezőny, hogy könnyen borulhat a papírforma. Fiatal versenyző, így az idő neki dolgozik, és biztos vagyok benne, hogy a jövőben is nagyszerű eredményeket fog elérni. A férfi kajakosok közül Vereckei Ákost tartom az év legjobbjának. Nagyon tehetséges versenyző, aki idén már harmadik világbajnoki aranyérmét nyerte az 500 méteres egyéni számban. Olyan sportoló, akiben megvan egy újabb, egyéni olimpiai első hely lehetősége is. Kolonics György idei világbajnoki aranya csupán egy hajszálon múlt, de nem szabad elfelejteni ezüst- és bronzérmét, valamint az Európa-bajnoki első helyet sem."

Ábrahám Attila olimpiai bajnok kajakos (1988, Szöül):
“Nemcsak idei eredményei alapján választottam Vereckei Ákost, hanem azért is, mert hivatásos sportolóhoz méltóan él, nem telik el a sikerektől. Borzasztóan tehetséges, fiatal kora ellenére tavaly olimpiát nyert, idén pedig ötödik világbajnoki aranyát is besöpörte. A lányok közül Kovács Kati mellett megemlíteném Szabó Szilvia nevét is, aki csapathajókban az Európa- és a világbajnokságon is három-három aranyérmet szerzett. A női válogatott egyébként is nagyon szimpatikus, mindig képesek arra, hogy mosolyogjanak, még olyan helyzetekben is, amikor a környezetük kevésbé értékeli az eredményeiket. Pedig az ezüst- vagy bronzérmek ugyanúgy fontosak, nem csak az arany számít. Kovács Katira visszatérve: igazi tehetség, aki nagyon jól kihasználja adottságait, és olyan technikával evez, mint egy férfi kajakos. Kolonics Györgyről igazából nem lehet, és nem is kell semmit sem mondani, az eredmények mindent elárulnak: tizenkét világbajnoki aranyával és két olimpiai bajnoki címével ő a legeredményesebb magyar kenuversenyző. Idén Európa-bajnokságot nyert, és a világbajnokságon is csak egy hajszállal maradt le az első helyről. Nemcsak sportteljesítményét, hanem szerénységét tekintve is példamutató versenyző. Nem nagyzol, nem kérkedik, soha nem keveredik vitába, egyszerűen csak teszi a dolgát és nyer."

Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok kenus:
“Kolonics György a világbajnokságon centikkel maradt le az első helyről az 500 méteres számban. Ha atlétikában valaki döntőbe jutna, mindenki örülne, ő egy ezüstöt és egy bronzot hozott haza, mégsem ünnepelték. Pedig kiváló sportoló, akit a hazai kenusok meg sem tudtak közelíteni az idei versenyeken. A lányok közül Kovács Katit emelném ki, azt gondolom, képes lesz arra, hogy a jövőben egy Kolonicséhoz hasonló eredményes pályát fusson be. Akárcsak Vereckei Ákos, aki döbbenetesen jó képességű versenyző, ha jó napot fog ki, bármilyen számot megnyer. Nagy lehetőségei vannak még ebben a sportágban, látom rajta, hogy éhes a sikerre, úgyhogy az eredmények, az aranyérmek a jövőben sem fognak elmaradni."

Eredmények:

Kovács Katalin
Európa bajnokság, Milánó: K-1 500 m 1., K-4 500 m 1., K-1 1000 m 2.
Világbajnokság, Poznan: K-4 200 m 1., K-4 500 m 1., K-1 1000 m 2., K-1 500 m 3.

Vereckei Ákos
Európa bajnokság, Milánó: K-1 500 m 1., K-1 1000 m 2., K-4 1000 m 5.
Világbajnokság, Poznan: K-1 500 m 1., K-1 1000 m 4.

Kolonics György
Európa bajnokság, Milánó: C-1 500 m 1., C-1 1000 m 2., C-4 500 m 4.
Világbajnokság, Poznan: C-1 500 m 2., C-1 1000 m 3., C-1 200 m 5.

Fotók: Kolonics - Laukó Zotán, Dónusz-Kovács, Vereckei - Ábrahámné Ó. Erika

MKKSZ, 2001.11.13.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK