FONTOS


 

Újra vízen a kajakos aranylányok
Kati néni titkai


A világbajnokságról és az Európa-bajnokságról egyaránt négy aranyéremmel tértek haza. Nem egy egész nemzeti válogatottról van szó, mindössze hat kajakos hölgyről, akik nem csupán a vízen, de a különböző összesített pont-, érem- és egyéb táblázatokon is fölényesen verték a nemzetközi női mezőnyt. A bajnokok: Bóta Kinga, Dékány Kinga, Fazekas Krisztina, Kovács Katalin, Szabó Szilvia és Viski Erzsébet. Ha eddig még nem jegyeztük volna meg ezeket a neveket, akkor most éppen itt az ideje: a lányok nagyon jó formában vannak, úgyhogy a sikerek minden bizonnyal a jövőben is folytatódni fognak.

A kiváló versenyzők az egyhavi pihenés után október elején újra vízre szálltak, és ezzel megkezdték a folyamatos edzéseket. Most még önállóan dolgoznak, edzőjük, Fábiánné Rozsnyói Katalin, azaz Kati néni csak azt írja elő, hogy mekkora távokat kell teljesíteniük, illetve milyen erősítő gyakorlatokat kell végezniük. Kati néni megkerülhetetlen a női kajaksportban, hosszú évek tapasztalatai mutatják, hogy csak azok a lányok tudtak nemzetközi sikereket elérni, akik az ő irányítása alatt készültek a felnőtt versenyekre. Egyik titka a sok közül, hogy minden évben kitalál valami újat, korábban például soha sem evezéssel kezdte az őszi felkészülést, idén azonban - egyrészt a jó időnek köszönhetően - a lányoknak nem futással és erőnléti edzésekkel kellett belevágniuk a munkába. Másik titka, hogy titkolózik, vagyis a következő idényre vonatkozó elképzeléseit megtartja magának, és még versenyzőinek is csak vázlatosan mondja el, hogy mik a tervei.

Sokakban - minden bizonnyal a riválisokban is - felmerül a kérdés, hogy mitől ilyen jó ez a csapat. Az idei év bajnokai mellett még hatan, azaz összesen tizenketten edzenek Kati néni irányítása alatt, aki a lányok legnagyobb erejét abban látja, hogy igazi csapatot alkotnak. Mint mondja, “ez a tizenkét ember egymást segítve dolgozik, figyelnek egymásra, figyelik egymás teljesítményét, de a figyelem mögött nincs semmi rosszindulat. A kajak egyszerre egyéni és csapatsportág, és ezek a lányok megfelelnek ennek, rájuk valóban igaz az az elv, hogy egy mindenkiért, mindenki egyért." Tisztában van azzal is, hogy a csapatmunka és a sikerek nagymértékben függnek az ő személyétől, ezért külön-külön is foglalkozik a versenyzőkkel, akik ugyanúgy megbíznak benne, ahogy ő bennük.

Az idei év különösen nagyszerű volt női kajakosaink számára, de edzőjük csak annyit mond, “jól, az elvárásoknak megfelelően" szerepeltek a lányok. Hozzáteszi, a továbbfejlődés az egyénektől függ, az eredmény “senkinek sem fog az ölébe hullani". A legfontosabb cél mindig az olimpia, Athén azonban még messze van. Kati néni szerint ez egyáltalán nem gond, sőt, bízik benne, hogy addigra végleg kialakul, hogy ki lesz az a hét-nyolc versenyző, akik a legnagyobb esélyekkel szállnak majd vízre 2004-ben. Az biztos, hogy lesz kikből válogatnia: a tizenkét lány nagyon akar, és az eredmények azt mutatják, hogy az akarat mellé tudás és tehetség is társul.

Európa bajnokaink:
Szabó Szilvia - háromszoros Európa - bajnok kajakos
Bóta Kinga - háromszoros Európa - bajnok kajakos
Kovács Katalin - kétszeres Európa - bajnok kajakos
Viski Erzsébet - kétszeres Európa - bajnok kajakos
Dékány Kinga - egyszeres Európa - bajnok kajakos
Fazekas Krisztina - egyszeres Európa - bajnok kajakos
Aranya mellé ezüstöt is gyűjtött Kovács Katalin és a Dékány Kinga, Viski Erzsébet páros.
A bronzérmekről újonc női párosunk, Fazekas Krisztina és Szabó Ágnes, valamint a szintén fiatalokkal tűzdelt Dékány Kinga, Rasztótzky Eszter, Móni Katalin, Szabó Ágnes kvartett gondoskodott.

Világbajnokaink:
Viski Erzsébet - háromszoros világbajnok kajakos
Szabó Szilvia - háromszoros világbajnok kajakos
Bóta Kinga - háromszoros világbajnok kajakos
Kovács Katalin - kétszeres világbajnok kajakos
Dékány Kinga - kétszeres világbajnok kajakos
Fazekas Krisztina - egyszeres világbajnok kajakos
Bronzérmes lett Szabó Szilvia, Kovács Katalin és a Viski Erzsébet, Dékány Kinga duó.



Fotók: Ábrahámné Ó. Erika

MKKSZ 2001.10.10.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK