FONTOS


 

Heraklész Tehetséggondozó Program
Kajak-kenus tehetségek: óvodától az olimpiáig


A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége üdvözli az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) kezdeményezését, a Heraklész Tehetséggondozó Programot. A program sokat segíthet a kajak-kenu sport amúgy is eredményes sportágfejlesztési, utánpótlás-nevelési programján - hangzott el a szakszövetség elnökségének csütörtöki ülésén.

A Heraklész program szeptemberben indult, és célja, hogy hosszútávon biztosítsa a magyar sport eredményességét, és ezért olyan rendszert kíván működtetni, amelyben a serdülő, ifjúsági és junior korosztályhoz tartozó sportolók felkészítése és támogatása hatékonyan kézben tartható. Ehhez egy olyan informatikai hátteret is terveznek, amelynek segítségével a tehetségek áramlása óvodás kortól egészen az esetleges olimpiai szereplésig világosan nyomon követhető. A programban résztvevő szövetségek az ISM-hez tartozó Mobilitas nevű szervezettel kötnek szerződést, amely vállalja, hogy az ifjú tehetségek számára fő- és mellékfoglalkozású edzőket biztosít, támogatja az edzőtáborokat, tudományos egészségügyi hátteret hoz létre, és az említett informatikai rendszert is működteti.

A minisztérium kezdeményezése nagyszerűen beleillik az MKKSZ 1997 óta tartó sportágfejlesztési programjába, és lendületet is adhat neki, ugyanis az utóbbi években egyre kevesebb pénzt tudtunk áldozni az utánpótlás edzőtáboraira - mondja Schmidt Gábor, a szövetség szakfelügyelője. A Heraklész program azért is hasznos lehet, mert a célokat és a felkészülés alapelemeit tekintve központosított ugyan, de a napi munkát illetően a már kialakult és jól működő műhelyekre épül. Ebben pedig a kajak-kenu sportág nem szenved hiányt, ezért az elnökségnek minden bizonnyal az sem jelentett gondot, hogy megfelelő szakembereket találjon a tehetségek gondozására. A programot Schmidt Gábor vezeti, a kiválasztott edzők között pedig olyan ismert és elismert trénerek vannak, mint Dónusz Éva, Soltész Árpád vagy Simon Miklós. Az elnökség jóváhagyta a kezdeményezésben résztvevő sportolói keretet is, amelyben összesen 95 fiatal, 14 és 21 év közötti tehetség szerepel.

MKKSZ 2001.09.28.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK