FONTOS


 

Első hely az éremtáblázaton és a pontversenyben is
Csapatként is Európa-bajnok a kajak-kenu válogatott


A magyar kajak-kenu válogatott már megint a legjobb. Most éppen Európa legjobbja: a hétvégi milánói kontinensviadalon 8 arany, 9 ezüst és 3 bronzérmet nyertek a hazai versenyzők. Ezzel a teljesítménnyel a csapat nem csupán az éremtáblázat első helyét foglalta el, de a nemzetek közti pontversenyt is fölényesen megnyerte, közel ötven ponttal megelőzve a rivális német válogatottat.

A sikerek egyértelműnek tűnhetnek, pedig az idei esztendő nem indult zökkenőmentesen a sportág számára. Az olimpiáról négy aranyéremmel hazatérő kajak-kenusok idén jóval - 50-60 millió forinttal - kevesebb központi támogatásban részesültek, mint tavaly. Ez azt eredményezte, hogy pénzhiány miatt a versenyzők nem utazhattak a nemzetközi mezőnyt felvonultató világkupákra. A tervbe csupán a két nagy viadal, az Európa- és a világbajnokság fért bele.

A kontinensviadal előtt Angyal Zoltán szövetségi kapitány azt nyilatkozta, elégedett lenne, ha hat aranyéremmel térnének haza Milánóból, vagyis ha mindhárom távon - 200, 500 és 1000 méteren - nyernének a magyar egységek. A hosszú távú számokban ugyan be kellett érnünk a szintén nagyszerű teljesítményt mutató 5 ezüst- és 2 bronzéremmel, a szombat azonban aranyesőt hozott: 8 aranyérmet szereztek a magyar kajakosok, kenusok. Ezek közül 5 elsőség a különösen értékes olimpiai számokban született. 500 méteren Kovács Katalin egyéniben, Szabó Szilvia és Bóta Kinga párosban, az említett hölgyek Viski Erzsébettel kiegészülve négyesben, Vereckei Ákos kajak egyéniben, Kolonics György pedig kenu egyesben verte az európai mezőnyt. Az elsőségeknek ezzel még nincs vége: 200 méteren a férfiaknál a Fehérvári Vince, Beé István, Horváth Gábor, Hegedűs Róbert négyes, a hölgyeknél pedig a Dékány Kinga, Fazekas Krisztina, Viski Erzsébet, Bóta Kinga alkotta kvartett vitte el a pálmát, és ezen a távon nyert még egyszer Szabó Szilvia is. S ők csupán az aranyérmesek, pedig vannak nagyszerűen versenyző ezüstérmeseink is: a Bártfai Krisztián, Veréb Krisztián páros kettő, a Zala György, Iván Gábor, Belicza Béla, Kozmann György hajtotta kenu egy ezüstérmet szerzett.

Felsorolni is nehéz az eredményeket és az eredményes sportolókat, hiszen például Kolonics, Vereckei és Kovács Katalin nyakába nem csupán arany-, hanem ezüstérmek is kerültek. Példátlan teljesítmény, pedig a világbajnokság még hátravan. Poznanba öt hét múlva utaznak a válogatott tagjai, addig is kemény munka, edzőtáborozás vár rájuk, hogy a vb-n is megmutathassák, mindig képesek a csodára.

MKKSZ 2001.07.23.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK