FONTOS


 

PICK I. Felnőtt Kajak-Kenu Válogató
Kolonics ragyogó, Pulaiék halovány formában


A férfi kajaknégyes után a kenus Kolonics Györgynek is bérelt helye van az Európa- és világbajnokságra induló csapatban. A Sydney-ben tavaly aranyérmet szerzett versenyzők ugyanis védettek: abban a számban, amelyben olimpiai aranyat szereztek, elegendő egy válogatót megnyerniük. A szegedi PICK I. Felnőtt Válogatón azonban születtek meglepetések is, például az, hogy a szombati ezer méteres után a vasárnapi ötszáz méteres futamban is kikapott a szám olimpiai bajnoka, a Pulai-Novák kenu kettős.

Kolonics György kirobbanó formában van, bizonyította ezt már a magyar bajnokságon és a néhány hete rendezett nemzetközi kupán is. A válogatón folytatta a sort, szombaton ezer méteren verte a mezőnyt, vasárnap pedig ötszázon. Igazán még megszorongatni sem tudták, pedig olyan nagyszerű kenusok lapátoltak először mellette, majd mögötte mint a másik két Gyuri: Kozmann és Zala. A férfi kajak szakág nagymenője, Vereckei Ákos sem talált igazi kihívókra az egyéniek ötszáz méteres számában, bár a táv első felében Borhi Zsombornak sikerült rátapadnia, az utolsó kétszáz méter, a hajrá már egyértelműen Ákosé volt. Nem okozott igazi meglepetést az sem, hogy a lányoknál Kovács Katalin ért be elsőként, kevesen vannak ma idehaza, akik a nyomába tudnának érni a szőke ciklonnak.

A nap és talán az egész válogató legizgalmasabb futamai a párosok voltak. Elsőként a kenu ketteseké, ahol a fiatal szegediek, Fürdök Gábor és Hüttner Csaba, valamint az olimpiai bajnok Pulai Imre és Novák Imre alkotta duó között alakult ki igazi, férfias viadal. Viadal, amelyből a fiatalok kerültek ki győztesként, és ugyan csupán néhány centivel előzték meg a nagy öregeket, de diadaluk így is megkérdőjelezhetetlen.

Ezzel Fürdökék az ezer méteren szerzett győzelemmel válogatón immár másodszor győzték le az olimpiai bajnok párost. Néhány perccel később újabb izgalmas és szintén meglepetést hozó futam kezdődött: a férfi kajak párosok álltak rajthoz. Méghozzá olyan nevekkel mint az ezer méteren olimpiai bronzérmes Bártfai Krisztián, Veréb Krisztán kettős, vagy a két kiváló csepeli versenyző, Horváth Gábor és Kökény Roland, de természetesen az indulók között volt a szám olimpiai bajnoka, a Storcz Botond, Kammerer Zoltán duó is.

Bártfainak és Verébnek őket sikerült - nagy csatában ugyan, de mégis - a második helyre szorítani. A női párosoknál a papírforma érvényesült, hiszen sejthettük, Szabó Szilvia mellől kiszállt ugyan Kovács Kati, de a helyére bekerülő Bóta Kingával is igazi favoritként álltak rajthoz, és nem is okoztak csalódást, a dobogó legfelső fokára állhattak fel az eredményhirdetésen. Ebben a számban indult egyébként Kőbán Rita is, párjával Laky Évával, ők azonban, talán a délutáni kétszáz méteres futamokra gondolva, csak a táv feléig hajtottak, majd leálltak, és kényelmes, lassú evezéssel értek be utolsóként a célba.

Izgalmasan, fordulatosan alakult tehát a világversenyekre kijutó kajak-kenu csapat összeállítását eldöntő első válogató, aPICK Kupa. Két versenyzőnek, a tapasztalt Horváth Gábornak és a fiatal Börcsök Balázsnak külön örömet jelenthetett, hogy a helyszínen tartott sajtótájékoztatón a PICK Rt. bejelentette: Börcsökkel megkötik, Horváthtal pedig meghosszabbítják az egyéni támogatói szerződést.

Fehérvári és Hegedűs: 200 méteren nem volt ellenfelük

A vasárnap délután a 200 méteres döntők jegyében telt a maty-éri kajak-kenu pályán, a PICK Kupa I. Felnőtt Válogatón. Elsőként a női négyes egységek álltak rajthoz, és úgy tűnik, hogy a Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet és Bóta Kinga alkotta kvartett nem csupán 500, hanem 200 méteren is verhetetlen, hiszen a rövid távhoz képest is nagy fölénnyel verték a mezőnyt. A lányokat a fiúk követték, egyéni számokban. Először a kenusok álltak rajthoz, és talán mondani sem kell, hogy a fantasztikus formában lévő Kolonics György most is megszerezte az elsőséget, pedig olyan komoly vetélytársai voltak mint Belicza Béla vagy Hoffmann Ervin. Nem szorongatták meg Fehérvári Vincét, az utóbbi évek legsikeresebb hazai kajaksprinterét sem, aki simán nyerte az egyéni számot. Izgalmasnak ígérkezett a női egyesek viadala, ebben rajthoz állt ugyanis az immár civil életre készülő Kőbán Rita, aki azonban végül a negyedik helyen végzett, az első helyet egykori csapattársa, Szabó Szilvia szerezte meg.

Meglepő eredmény született a kenupárosok között: a Feil Imre, Kozmann György páros megverte a hagyományosan jól szereplő, tapasztaltabb Buzál Miklós, Végh Attila duót. Negyedik lett Foltán László és Vaskuti István, és ez egyáltalán nem gépelési hiba vagy figyelmetlenség, az 1980-as olimpia 48 és 46 esztendős bajnokai újra egy hajóba térdeltek, nem is rossz eredménnyel: maguk mögött hagyták a hosszabb távokon még Pulaiékat is verő Fürdök-Hüttner párost. A kajakpárosok száma közel sem zajlott ennyire rendhagyó módon, érvényesült a papírforma, a Fehérvári-Hegedűs kettős elegáns és nagyszerű győzelmet nyert. A nőknél Dékány Kinga és Viski Erzsébet vitték a prímet, maguk mögé szorítva az ötszázon nagyszerűen teljesítő Szabó-Bóta párost és a Kőbán Rita, Laky Éva alkotta duót.

A négyes egységek összecsapásával végződött a PICK I. Felnőtt Válogató, és ez volt az egyetlen alkalom, hogy Kolonicsnak be kellett érnie a második hellyel, hajójukat megelőzte ugyanis az Iván Gábor, Zala György, Vasali László és Malomsoki Sándor hajtotta kvartett. Koló emiatt nem valószínű, hogy el fog keseredni, hiszen fölényesen nyerte mindhárom táv egyéni futamait, és nincs is miért bánkódnia, a szövetségi kapitány döntése szerint ugyanis a világversenyeken egy versenyző legfeljebb három számot vállalhat. Fehérvári és Hegedűs uralta a kajakosok sprintszámait, ennek egyértelmű bizonyítéka, hogy Bártfai Krisztiánnal és Beé Istvánnal kiegészülve négyesben is győzedelmeskedtek.

A válogatásnak ezzel azonban még koránt sincs vége, a PICK Kupa csak az első nekifutás volt, minden bizonnyal komoly küzdelmek várhatóak a második - és egyben utolsó - válogatón, a három hét múlva kezdődő szolnoki MKB Kupán is.

MKKSZ 2001.06.17.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK