FONTOS


 

Fábiánné: szigorú vagyok a lányokkal

Felborultak a női kajak-egységek - persze csak átvitt értelemben és csak a tavalyi helyzethez képest. Az olimpián két ezüstérmet szerző kajakos lányok edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin ugyanis az ötkarikás játékokat követően teljesen új négy évet kezdett, mint mondja: “nem akartam állóvizet, az volt a célom, hogy csakis az eredmények döntsék el, a csapaton belül ki melyik számban ül hajóba." Így még most sem lehet pontosan tudni, hogyan mennyire is borultak fel azok az egységek, hiszen éppen hogy elkezdődött a versenyszezon, az első regattákon mutatott eredmények pedig nagyban meghatározzák, hogy Kati néni csapatából ki, melyik számban indul a világversenyeket megelőző válogatókon.

Az első komolyabb erőpróbának számító szolnoki Raab Karcher Kupa (május 18-20.) egyben Magyar Bajnokság is lesz, a női kajakosok számára azonban az érmek mellett egyelőre a tájékozódás a legfontosabb. Már csak azért is, mert más egységek indulnak a kupán, és megint mások a júniusi-júliusi, az Európa-bajnokságra és világbajnokságra kijutók névsorát meghatározó válogatókon. A Raab Karcher Kupán például két négyest is indít Fábiánné, egyikben tiszaújvárosi (TVSE) versenyzők, a másikban pedig MTK-sok, illetve a szintén TVSE-hez tartozó Bóta Kinga fog ülni.

Újpesti kajakos már nem készül Kati néni irányítása alatt, melynek magyarázata nagyon egyszerű: a sikeredző idén márciusban otthagyta az UTE-t, ahol 44 évet töltött, és amely - saját bevallása - szerint nem a második, hanem az első számú otthont jelentette számára. A búcsú konfliktusoktól sem volt mentes, így Kati néni megfogadta, nem fog foglalkozni többé újpesti színekben készülő versenyzővel. A lányok - legutóbb Kovács Kati - is elhagyták az UTE-t, így az olimpia óta készülő csapat együtt maradt.

“Jó kis társaság, de ettől függetlenül nagyon szigorú vagyok velük, és az olimpia után sem eresztettünk le, sőt egy kicsit még rá is dobtam felkészülésük terheire. A lányok azonban vették az akadályokat, Kovács Kati nagyon ügyes, akárcsak Szabó Szilvi, az pedig külön öröm, hogy a két év után visszatérő Dékány Kinga is nagyon gyorsan fejlődik, és hozza be lemaradását. Nagyszerű formában van továbbá a tavalyi olimpiára még tartalékosként utazó Bóta Kinga is." - mondja a tréner.

Bóta reméli, hogy ez valóban így van, de hozzáteszi, még messze nem csúcsformáról van szó, hiszen azt nem a szezon elején, hanem a válogatókon és világversenyeken kell hozni. Versengés azonban már a mostani edzéseken is van, rendszeres a rivalizálás Bóta Kinga, Kovács Kati és Szabó Szilvi között, amely folytatódhat majd a Raab Karcher Kupán is, hiszen ott szinte minden számban indulni fognak Kati néni versenyzői. Kinga például öt távon szeretné kipróbálni magát: 1000 méteren egyesben, 500 méteren egyesben, párosban és négyesben és 200 méteren szintén négyesben, de további tervei is vannak, örülne, ha két számban is kijutna az Eb-re, valamint a vb-re. Ezek azonban még csak elképzelések, viszont igen közel állnak ahhoz, amit Kati néni mond: “Maximalista vagyok, nem elégszem meg az itthoni eredményekkel, az igazi siker az, ha nemzetközi mezőnyben is győzni tudnak a lányok."

MKKSZ 2001.05.03.

A mester céljai egyértelműek, de mit gondolnak a lányok?

Szabó Szilvi

Még nagyon az elején vagyunk a programunknak, de kialakult már a küzdelem a számokért beülő helyeké, hogy ki melyik egységben, hol fog evezni. Nagyon várom az első versenyünket, mert az első lépések helyességét igazolhatja egy jó szereplés. A télen már elmondat mindenki mit az álmai, most meg itt az igazság pillanata, lehet bizonyítani. Le kell, hogy kopogja egyenlőre minden rendben van, az én " álmaimmal". Természetesen vannak nehéz pillanataink, de gyorsan túl tesszük magunkat rajta.

Bóta Kinga

Kicsit elegem lett a tartalékos szerepből, most azt szeretném, ha rólam szólnának a dolgok. Nálunk ez úgy van, hogy bármennyire is nyomd, vannak annyian riválisaid, hogy néha egy helyettesítő szerepre kényszerülsz. Azt szeretném, ha mások lennének most azok. Szeretnék legalább 2 olimpiai számban helyen lenni, meg még egyet, hogy a 3 lehetőséget, mind kihasználhassam. Mindenféle képen szeretnék egy négyes indulást és hozzá egy párost vagy egy egyest. Titkon szeretném az 1000 egyes indulási lehetőséget megszerezni. Szeretnék nyerni, nem szabad másképpen nekiállni, aztán majd elválik.

Viski Erzsi

Most, mindeni nulláról indul, minden számért, minden helyért, meg kell küzdeni, ez nálunk így szokás és ez így van jól, mert nem élvez előjogot egy jó eredmény, újra bizonyítani kell. Természetesen a bajnokoknak könnyebben hisznek, de minden lehetséges. Én eléggé napelemes vagyok, most kezd csak menni alattam a hajó, nem szerettem a hideget. Nagy vízválasztó lesz a szolnoki verseny, többet tudunk majd utána, helyére kerülnek az álmok, jöhet a realitás. Talán furcsának tűnhet, hogy egy mesternél több klubból dolgoznak, de Kati néni ilyenkor azt mondja, hogy győzzön a jobbik, mindenki ugyan olyan kedves. A lényeg, hogy a végén, a VB.-n a mi himnuszunkat játsszák, mondjuk nekem, négyesben.

Sportonline 2001.05.06.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK