FONTOS


 

ECA-tisztújítás: magyar esélyek
Az európai Kajak-Kenu Szövetség kongresszust tart Győrött


Két nappal a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) közgyűlése után újabb fontos fórum nyílik a sportág berkein belül: szombaton, március 31-én Győrben tartja kongresszusát az Európai Kajak-Kenu Szövetség (ECA). A szervezetnek 41 tagja van, közülük 26 ország képviselői érkeznek hazánkba, hogy megtartsák - sorrendben ötödik - tisztújító ülésüket, és megvitassák az alapszabályt érintő módosító javaslatokat.

Az egynapos rendezvény során a tagok szavaznak az egyik alelnök és a főtitkár személyéről, akit már biztosan nem választanak meg újból, ő ugyanis tavaly novemberben elnyerte a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség pénztárnoki posztját. A kongresszus résztvevői döntenek az igazgatóság két további tagjáról is, ugyanakkor a tisztújítás nem érinti az elnököt, a brit Albert Woods mandátuma ugyanis csak 2003-ban jár le. A kilencfős igazgatóságnak egyelőre nincsen hazai tagja, azonban az MKKSZ bízik benne, hogy ez megváltozik, és a vasárnap reggel összeülő frissen választott tanácsban magyar szakember is helyet foglal majd.

Az ECA alapszabálya alapvetően a nemzetközi szövetség normáihoz igazodik, azonban érkeztek módosító javaslatok a szervezet hatáskörébe tartozó Európa-bajnokságokat illetően - egyik ilyen előterjesztés szerint a síkvízi Eb-n hosszabb távú futamokat is kellene rendezni. A kongresszus szintén dönt a 2006-os felnőtt síkvízi Európa-bajnokság rendezési jogáról, amelyre Görögország mellett jelentkezett még Csehország és Spanyolország is.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség és Győr Város Önkormányzata közös szervezésű ECA-kongresszusán a megszokott hivatalos formaságok mellett meglepetések is várják a kontinens országainak képviselőit: a tagországok lobogói és virágokból kirakott kétméteres ECA-logó fogadja a küldötteket, az ülés megnyitása előtt pedig orgonakoncerttel szórakoztatják a komoly kérdések megvitatására készülő sportvezetőket.

MKKSZ 2001.03.30.

Kiszavazták a magyar jelöltet

Győrött, a Városháza dísztermében szombaton délután rendezték meg az Európai Kajak-kenu Szövetség (ECA) ötödik kongresszusát. A szervezet 29 tagországa képviseltette magát a rendezvényen, amelyen tisztújításra és az alapszabály módosítására is sor került.

Az ECA alelnökévé a lengyel Halina Pickulát választották, míg a főtitkár a horvát Branko Lovridzs lett. A kilenctagú elnökségbe négy új vezető került: az olasz Luciano Buonfiglio, a bolgár Viktor Kirin, a holland Elli Müller és a svéd Pella Lindberg. Sajnos, a magyar jelölt, Füleky András nem kapott elég szavazatot.

A testület döntött a 2006-os EB-k színhelyéről, a sík vízi bajnokságot Prágában, a szlalomot Franciaországban rendezik meg, míg a maraton gazdájáról nem született megállapodás.

A módosítások közül fontos, hogy ezentúl a 19-23 év közöttiek számára utánpótlás Európa-bajnokságot rendeznek - ez a magyarok számára kedvező lehet, hiszen rengeteg tehetséges versenyzője van az országnak - , ám az is biztos, az 5000 és a 10.000 méteres távok továbbra sem szerepelnek az EB-k programjában.

- Rengeteg dicséretet kaptunk a szervezésért - mondta Kadler Gusztáv, az MKKSZ általános alelnöke, aki a házigazda szerepét is betöltötte. - Bonn Ottó, a nemzetközi szövetség képviseletében 1957 óta vesz részt a sportág nagy eseményein, úgy nyilatkozott: ilyen csodálatos környezetben még nem járt kongresszuson. Tulajdonképpen az örömünk felhőtlen lehetne, ha a magyar képviselő is bekerült volna az ECA elnökségébe. De tudja, mit? Inkább essünk ki minden szavazáson és nyerjünk minden versenyen...

Papp Győző, Sporthírek 2001.03.31.

Az Európai Kajak-Kenu Szövetség leszavazta a magyar jelöltet
Az ECA döntés hátteréről


Csalódottak vagyunk, hiszen sportolóink kimagasló eredményei, és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által vállalt feladatok alapján azt gondoltuk, magyar tagja is lesz az Európai Kajak-Kenu Szövetség (ECA) igazgatóságának - mondta Füleky András (jobbra), az MKKSZ főtitkára, a hazai jelölt. A hétvégi győri ECA-kongresszus azonban másként döntött, nem vette figyelembe azt sem, hogy Magyarország oroszlánrészt vállal a sportág európai munkájában - gondoljunk csak az idei maraton Eb szervezésére, a 2002-es szegedi síkvízi kontinensviadalra, vagy akár magára a kongresszusra.

A főtitkártól megtudtuk, a háttérbeszélgetésekből kiderült, a döntés nem személyének szólt, egyszerűen arról van szó, hogy a magyar kajak-kenu olyan erős, hogy a gyengébb eredményekkel rendelkező országok nem szívesen engedik át a sportdiplomáciai területét is. Ez nem csak hazánkat érinti, hiszen az ECA igazgató tanácsának nincs német, román és orosz tagja sem, pedig mindegyik nemzet komoly sportági háttérrel rendelkezik. A mostani tisztújításkor is holland, svéd, bolgár sportvezetők kerültek be a kilencfős igazgatóságba, alelnöknek a lengyel Halina Pikulát, főtitkárnak pedig a horvát Branko Lovic-ot választották meg. Füleky szerint a felállás nem fog változni a közeljövőben, ugyanis az ECA demokratikus szervezet, bár hozzáteszi, meggyőződése, hogy ezzel csak a nemzetközi kajak-kenu élet veszít, ugyanis éppen azok az országok maradnak ki, ahol ez a sport nagy hagyományokkal, komoly háttérrel és kipróbált sportvezetőkkel rendelkezik.

A kongresszus örömteli döntést is hozott, ugyanis elfogadta a javaslatot, miszerint jövő évtől külön Európa-bajnokságot rendeznek a 19 és 23 év közöttieknek, az idehaza juniornak nevezett korosztályban. Ez azért szerencsés, mert a fiatal - ifi-ből kimaradó - versenyzőknek nem kell egyből a felnőtt nagymenők között versenyezni, lesz lehetőségük arra, hogy nemzetközi mezőnyben is kipróbálják magukat, eredményt érjenek el, és ezek alapján szponzort találjanak. Az ECA-tagok ugyanakkor nem fogadták el azt a skandináv javaslatot, miszerint legyenek hosszabb távok is a kontinensviadalokon, ugyanis az Eb-k programja már olyannyira zsúfolt, hogy nem férnének bele a 3000 és 5000 méteres futamok.

Az európai szövetség kongresszusa tehát nem hozott magyar sikereket, de Füleky főtitkár csatlakozik azokhoz a véleményekhez, miszerint nem a szavazásokkor, hanem a versenyeken kell győzni: "A többi nemzet sportolója inkább a versenyzőink hátát nézze, semmint hogy a sportdiplomáciában jeleskedjünk."

MKKSZ 2001.04.03.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK