FONTOS


 

Fantasztikus magyar éremeső a kajak-kenu Európa-bajnokságon
Aranyvasárnap

Szenzációsan szerepeltek kajakosaink és kenusaink a milánói 4. síkvízi Európa-bajnokságon. Legjobbjaink a szombati "balszerencsés" nap után (a mieink öt ezüst- és két bronzérmet szereztek) vasárnap nyolcszor állhattak a dobogó legfelső fokára, s mindemellett még négy ezüstérmet és egy bronzérmet is nyertek.

Az ötszáz méteres távon először a női kajak négyesünk (Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, Bóta Kinga) szállt vízre. A sydneyi olimpiai döntő fiaskójáért a németekkel szemben valamelyest törlesztettek a lányok, ugyanis remek, taktikus versenyzéssel szerezték meg az aranyérmet legfőbb riválisuk előtt. S amilyen jól sikerült a nyitány, olyan kiválóan folytatódott a kontinensbajnokság. A női kajakosoknál maradva, a Szabó Szilvia, Bóta Kinga összeállítású párosunk végig vezetve spanyol vetélytársa előtt lett Európa-bajnok, míg Kovács Katalin egyesben bizonyult a legjobbnak, az olasz - olimpiai bajnok - Idemet megelőzve. A hölgyek mellett az erősebbik nem is kitett magáért. A kajakosoknál Vereckei Ákos is váltott, azaz a szombati ezüstérme után vasárnap aranyérmet "lapátolt össze". Hasonlóan tett a kenus Kolonics György is, ő a német Dittmernek vágott viszsza az előző napi vereségért. Az ötszáz méteres távon egy ezüstérmet is el

elhetett a magyar küldöttség, a Bártfai Krisztián, Veréb Krisztián kajak duó az 1000 méter után - megint - a második helyre szorult.


Kovács Katalin (kajakban) kétszer ...

A délelőtti éremeső után a mieink a délutáni 200 méteres futamokon is kitettek magukért. A Dékány Kinga, Fazekas Krisztina, Viski Erzsébet, Bóta Kinga kvartett hatalmas csatában, az utolsó erőtartalékait is mozgósítva lett aranyérmes, 0,2 másodperccel megelőzve a spanyol egységet. Szabó Szilvia következett, aki vasárnap - Bótához hasonlóan - már harmadik sikerét aratta, azaz triplázott. Kiváló kajakosunk ezúttal a legrövidebb táv egyes viadalában aratott győzelmet, egyetlen századmásodperccel megelőzve a lengyel Urbanczykot. A nap utolsó magyar aranyérmét a férfiak szerezték, a Fehérvári Vince, Beé István, Horváth Gábor, Hegedűs Róbert alkotta hajó, magabiztosan múlta felül az orosz négyest.

Sok nemzet ennek az éremmennyiségnek a harmadával is beérte volna, ám a mieink - Isten tartsa meg jó szokásukat! - telhetetlennek bizonyultak. A Dékány Kinga, Viski Erzsébet páros hajszálnyival szorult a második helyre a spanyol egység mögé, míg Fehérvári Vince nyakába két ezüstérmet is akasztottak. Előbb egyesben - a német Rauhe előzte meg - , majd Hegedűs Róberttel párban - megint Rauhe, Wieskotterrel karöltve volt a ludas - is a dobogó második fokára állhatott. Az éremkollekciót Feil Imre és Kozmann György kettős tökéletesítette a bronzérmével.


... míg Szabó Szilvia háromszor állhatott a dobogó legfelső fokára

A milánói kontinensviadalon Magyarország fantasztikusan szerepelt, 8 arany-, 9 ezüst- és 3 bronzérmet szerzett.

Pálszabó Zoltán, Színes Sport 2001.07.23.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  
  Híd-ünnep 2001.06.23

 
LINKEK