FONTOS


 

Első olimpiai válogató, Szolnok
Kolonics, Horváth: az utolsó finálé



Kolonics György (balra) és Horváth Csaba a dobogó tetején. Ma már csak emlék...

Az első olimpiai válogató általában a "beköszönésé" és nem a búcsúé. Vasárnap azonban kivételesen tanúi lehettünk egy kivételes kettős elválásának: a kenusok 500 méteres számának olimpiai címvédője, Horváth Csaba és Kolonics György utoljára ült egy hajóban. Miután a két csepeli klasszis immár két éve hiába próbálja megtalálni a hajdan volt összhangot, edzőjükkel, Ludasi Róberttel úgy döntöttek: hogyha Szolnokon is kudarcot vallanak, más pár után néznek. Kolonics György valószínűleg az MTK-s Hoffmann Ervinnel próbálkozik, akivel majd' tíz évvel ezelőtt lapátolt együtt legutóbb. A régi szisztéma példázata adott: a világ élvonalában tizenöt eszetendeje eredményesen szereplő Kőbán Rita a női egyes fél kilométeres távján pompás teljesítménnyel utasította maga mögé három ifjú és egy régi riválisát.

Ne hallgassuk el, a sportághoz konyítók reményei alapján hasonló karrierre érdemesített férfi kajakos, Vereckei Ákos is remekelt: a világbajnoki címvédő szólóban élt a lehetőséggel, és már az augusztusi válogató előtt kiharcolta az olimpiai csapattagságot. Az Angyal Zoltán szövetségi kapitány adta kedvezményre rászolgáló Vereckei utóbb bevallotta, hiába tartják egyeduralkodónak, félt ettől a versenytől: "Feszült voltam, de most már megnyugodtam - mondta az eredményhirdetés után. - Számomra ennek a viadalnak bizonyos szempontból nagyobb tétje volt, mint az olimpiának. Sydneyben már bármit csinálhatok, pillanatnyi forma kérdése a győzelem. Bár tudtam, hogy jobb időket teljesítek, mint tavaly, nem mehetten biztosra. Itt nem lehetett hibázni, hisz az egyesbeli elsőség alapfeltétel volt. Hogy a négyessel is kijutottunk?! Igen, de még van dolgunk bőven: az összecsiszolódásunkról beszéljünk inkább az Eb után."

A vb-címvédő négyeshez képest a párosok tekintetében nem csak a beülésre alkalmas helyek száma miatt állítjuk: felerészt sem ily egyértelmű a helyzet. Amikor az 500 méteres táv K-2-es futama előtt Csipes Ferenc, a Honvéd-Westel 0660 szakosztály-igazgatója a büfésátor előtt lavírozva kijelentette, "na, ezt a számot is honvédos nyeri", sokan úgy spekuláltak, a Storcz Botond, Horváth Gábor alkotta (az utóbbi hovatartozása révén félig "katonás", és tavaly vb-bronzot szerzett) egységre gondol. Ehhez képest a színtisztán honvédő Fehérvári Vince, Beé István páros nyert egy vízcseppnyivel a Kammerer Zoltán, Ádám Attila és kettővel a már említett, illetve a negyedikként záró Bártfai Krisztián, Veréb Krisztián duó előtt.

"Örülök Fehérváriék sikerének, megérdemelték, hogy végre olimpiai távon is győztek - kommentált Angyal kapitány, majd így folytatta: - A négy páros továbbra is egyforma eséllyel pályázik a kiküldetésre, de bevallom, az lenne az ideális, ha az egyik teljesítene kiemelkedően, mert az azt jelentené, hogy bizonnyal a világ előtt jár."

Fehérvári azért természetesen mindettől függetlenül örvendett, és készséggel nyilatkozott, miután mobiltelefonján befejezte a távolsági beszélgetést Japánban tanuló barátnőjével: "A plusz nulla szolgáltatásnak köszönhetően kilencvennyolc forintos áron oszthattam meg épp vele elsőként az örömömet. Persze a sikeres válogatózás minden pénzt megér. Úgy érzem, komoly esélyünk van arra, hogy ott legyünk az olimpián, csakhogy mások is így gondolkodhatnak. Nehéz lesz hét héten át, a következő válogatóig tartósítani a formánkat, de erre azért ne apelláljanak a riválisaink. Az edzőnk, Séra Miklós irányításával sokat gyakoroltuk a finiselést, és lám, épp a legjobbkor alkalmaztuk a gyakorlatban az oly sokszor sulykolt praktikát."

A női párosoknál klubok és tanítványok közötti rivalizálásról nem szólhatunk, minthogy méltó ellenfél híján mindenképp a Fábiánné Rozsnyói Katalin által felkészített egység indul majd - kétséget kizáróan éremesélyesként - az olimpián. Vasárnap a Kovács Katalin, Bóta Kinga kettős győzött magabiztosan, éppenséggel a Szabó Szilvia, Viski Erzsébet pár előtt. Mindazonáltal könnyen elképzelhető, hogy a válogatón nem a közelgő Eb-n induló, illetve a később, az ötkarikás játékokon részt vevő csapatot láttuk. Kovács helye biztos, és az említettek közül bárki (továbbá Kőbán Rita, aki ugyebár "Valaki") beülhet a hajóba. Mindez a lapokat és a lapátosokat mindig kiválóan keverő Fábiánné döntésén múlik majd, aki kivételesen még a júliusi Eb-re utazó válogatott összeállításába is "belenyúlhat", és nem kell a szerdai kerethirdetésig megjelölnie, melyik két lány nyerjen nekünk érmet (...) Poznanban, hogy a távolabbi jövőt már ne fürkésszük...

Hogyha menekvésül a múltba révedünk, és az atlantai olimpiára gondolunk, úgy festhet: a párosok kiállítóinak sorában a kenusok helyzete ideális - náluk lapátol címvédő kettős: a nagyszerű Horváth Csaba és Kolonics György. A jelen erőviszonyai a kétnapos válogató alapján valóban egyértelműségről tanúskodnak: no, de nem Kolonicsék kiválóságáról. A Pulai Imre, Novák Ferenc páros nyerte szombaton az 1000-es, és vasárnap az 500-as számot.

"Személyes ellentét nincs a háttérben, ám arra törekedtünk, hogy a Horváth, Kolonics duót megelőzzük, mert évekig hiába küzdöttünk, mindig mögöttük végeztünk - mondta Novák. - Számunkra tehát a vasárnapi az értékesebb győzelem, bár az aranyakra gondolva mindkét táv kedves lehet nekünk. Elvégre két szám dupla esélyt jelenthet az olimpián..."

Kolonics György természetesen azonnal ellenvéleménnyel élt, bár helyzete kis híján túlontúl egyszerűvé vált: "Ha az ötszáz egyesben sem nyertem volna, akkor alighanem máris nézhettem volna valamilyen június végi nyaralási lehetőség után... Összességében így is elég rossz lelkiállapotban vagyok a párosban produkált negyedik hely miatt. Csabával megbeszéltük, hogyha most is kudarcot vallunk, mindketten más pár után nézünk. Nem haraggal szakítunk, sőt, barátok maradunk. Most még könnyen beszélek, ám úgy érzem, akkor fog összeszorulni a szívem, ha majd hazamegyek, s végignézek azokon az éremeken, amelyeket együtt nyertünk. Kilencvenegyben szereztük az elsőt egy juniorversenyen... Nem nosztalgiázom tovább, a hét közepétől Hoffmann-nal készülök, akinek nem kell majd bemutatkoznom, mivel az évtized elején már ültem vele egy hajóban."

Ludasi Róbert is elfogadta tanítványai döntését: "Támogatom, hogy váltsanak, ugyanakkor minden tiszteletem Kolóé és Csabáé, miután edzőként közös munkánk folytán érhettem révbe. Ilyen páros sosem volt, mint az övék, és csak reménykedhetem abban, hogy valaha lesznek még ilyen remek teljesítményre képes tanítványaim." Hoffmann hiszi, hogy hathatós segítségével a tréneri remények valósággá válnak: "Örülök a lehetőségnek, és majd a próbák során eldől, mit tudunk. Azért azon leszünk, hogy kettőnk egyesben nyújtott jó teljesítménye a párosban összegződjön. Ha ez sikerül, ott leszünk az olimpián."

Az ám, utószor el kell árulnunk: az 500 egyes befutója Kolonics, Hoffman párharcot hozott. Vagyis dehogy azt - testvérharcot.

Ganczer Gábor

Kőbán, a csodatévő

Kőbán Rita először maga sem akarta elhinni, hogy egyesben nyert: "Maga a csoda, hogy győztem, még én is meglepődtem!" - mondta a bajnoknő, aki a befutó után láthatóan párásodó napszemüvegben tett-vett a parton. Meghatottsága érthető, győzelméhez ihletett pillanat kellett, amelyről utóbb így beszélt: "Zártam már korábban is hasonló hajrával, és éreztem, most újra képes vagyok arra, hogy ha kell, magamat is meglepjem. Szerencsére jó pályám volt, de nem csak a szél miatt: a közönséghez közel lapátoltam, és hallhattam a nővérem hangját." Kőbán klasszisában bízhatunk, Sydneyben ismét képes lesz az aranyszerzésre, ám azt, hogy melyik számban, és milyen hajóval, nos, azt ő egyelőre nem tudja. "Szívesen megtettem, hogy ezúttal a fiataloknak lehetőséget adva elálltam a páros indulástól, ám még biztosan visszaülök a kettes hajóba is. A győzelem ellenére egyesbéli részvételem sem biztos. Sőt, a kajakom lecserélésén is gondolkodom: most a régi hajómmal teljesítettem idei legjobb eredményem, de van egy korszerűbb hajóm is, amelyet hamarosan kipróbálok. A tesztelés során gyorsan eldől, hogy mire leszek képes azzal: szerencsére mindig hagyatkozhatom biztos megérzéseimre."

Csapásról csapásra

Első olimpiai és Eb-válogató, Szolnok

Döntők, 500 m

Férfiak. K-1: Vereckei Ákos (Csepel) 1:36.77, 2. Kökény (Csepel) 1:38.96, 3. Borhi (Kaposvár-Délviép) 1:39.33. K-2: 1. Fehérvári Vince, Beé István(Honvéd-Westel 0660) 1:28.37, 2. Kammerer, Ádám (Győri VSE, Honvéd-Westel 0660) 1:28.46, 3. Storcz, Horváth (MTK, Honvéd-Westel 0660) 1:28.72. C-1: 1. Kolonics György (Csepel) 1:47.51, 2. Hoffmann (MTK) 1:48.15, 3. Kozmann (Atomerőmű) 1:48.97. C-2: 1. Pulai Imre, Novák Ferenc (Hovéd-Westel 0660) 1:42.67, 2. Fürdök, Hüttner (Szeged, Csepel) 1:44.39, 3. Iván, Malomsoki (Csanádi-KSI, Dunaferr) 1:44.79

Nők. K-1: 1. Kőbán Rita (UTE) 1:48.02, 2. Kovács (UTE) 1:48.34, 3. Bóta (UTE) 1:50.11. K-2: 1. Kovács Katalin, Bóta Kinga (UTE) 1:42.88, 2. Szabó Sz., Viski (Tiszaújváros) 1:45.38, 3. Szádovszky, Barócsi (UTE) 1:45.79

Eb-válogató

Döntők, 200 m

Férfiak. K-1: 1. Fehérvári Vince (Honvéd-Westel 0660) 37.08, 2. Kollár (Dunaferr) 37.43, 3. Kovács (Békés) 37.97. K-2: 1. Fehérvári Vince, Hegedűs Róbert (Honvéd-Westel 0660) 34.21, 2. Ádám, Babella (BSE-ESMA, Csepel) 34.84, 3. Kajner, Beé (Szeged, Honvéd-Westel 0660) 34.95. C-1: 1. Hoffmann Ervin 43.36, 2. Malomsoki (Dunaferr) 43.66, 3. Kolonics 44.11. C-2: 1. Buzál Miklós, Végh Attila (Honvéd-Westel 0660, BSE-ESMA) 39.27, 2. Fehér, Viktor (Atomerőmű) 39.69, 3. Horváth, Kolonics (Csepel) 40.29.

Nők. K-1: 1. Kőbán Rita 41.71, 2. Mednyánszky (Honvéd-Westel 0660) 42.44, 3. Fazekas (UTE) 43.89. K-2: 1. Kovács Katalin, Kőbán Rita (UTE) 39.08, 2. Szabó Sz., Viski 39.59, 3. Dékány, Laky (Honvéd-Westel 0660) 39.64

GG, Nemzeti Sport 2000.06.19

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK

  férfi kenu páros
  Kolonics György
  Horváth Csaba