FONTOS


 

Kajak-kenu VB, Milánó 1999
Trónfosztó lányok, ismétlő Vereckei

A szombaton egy, vasárnap két olimpiai számban nyertek aranyérmet a magyarok. Az 500 méteres döntőkben a Kovács, Szabó, Viski, Kőbán négyes hét év után taszította le a trónról a németeket. Extra teljesítmény Vereckei ákosé is, ő gyenge rajt után is iskolázta le a mezőnyt, megvédve ezzel világbajnoki címét. Az ilyesmi csak keveseknek sikerül.

A kenusoknál Pulai és Novák bravúrezüstöt, Kolonics negyedik, a négyes kilencedik helyet szerzett. Kajakban a hölgyeknél Kőbán és a Kovács, Szabó kettős egyaránt bronzérmes lett, a férfiaknál Storcz és Horváth ezüstöt, a négyes bronzot szerzett.

A délutáni 200 m-es számokban újabb három aranyérmet nyert Magyarország. Ismételt női négyes, a Fehérvári, Hegedűs duó, valamint a Kajner, Fehérvári, Beé, Hegedűs összeállítású négyes pedig megvédte világelsőségét.

Kőbán, valamint a Dónusz, Laky pár harmadik; Kolonics, a Buzál, Végh kettős és a kenu négyes ötödik lett.

Danis Barna és Válfi Tamás helyszíni jelentése

EMBEREMLéKEZET óta nem volt példa arra, hogy a világbajnokságon csússzon a program. Milánó - a kiváló magyar eredmények mellett - ebből a szempontból is emlékezetes. A meghirdetett kezdés idején esti szürkület és elképesztő vihar bosszantotta a versenyzőket, az edzőket, nézőket. Mindenkit. Nemcsak a villámlás miatt lett volna veszélyes vízre szállni, a kenuk például pillanatok alatt elsüllyedtek volna az özönvízszerű esőtől, amely sokáig nem állt el. Aki egy percre is kiment a fedél alól, bőrig ázott.

A NőI NéGYES német belügy - volt eddig. A magyarok utoljára a barcelonai olimpián, azaz hét éve nyerték meg ezt a számot. Milánóban véget ért a hét szűk esztendő és - a szombati férfi 1000 méteres négyeshez hasonlóan - végre a magyarok nyertek.

Beérett az a hallatlanul sok és kemény munka, amit Fábiánné Rozsnyói Katalin évek óta végeztet a lányaival. A fiatalok, azaz Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet, kiegészülve a világklasszis Kőbán Ritával hét tizeddel legyőzték az ősi ellenfelet. Azt a német négyest, amely 1987 óta, a barcelonai olimpiát kivéve (1990-ig NDK-s, utána német zászló alatt) mindig győzött.

A magyarok eddig három világversenyt nyertek ebben a számban, a sorban az elsőt 1986-ban, Montrealban. Van közös a győzelmekben - Kőbán jelenléte. Mindháromszor ott ült a hajóban! Nyolc különböző partner oldalán nyerte meg ezt a számot. Az újpesti műhely fiataljai 1997-ben jelentek meg a nemzetközi vizeken, tavaly 75 százalékban ugyanebben az összeállításban nyertek 200-on, ám a nagy húzás(oka)t Milánóra tartogatták. Egy másik műfajban is elsők lettek. Meghatóan tudtak örülni a sikernek, sugároztak a boldogságtól. Szabó öröme tartott a legtovább. Még a dobogón is olyan boldog volt, amilyenre más a győzelem pillanatában sem képes.

VERECKEI áKOS a sportág legnagyobb egyénisége. Tavaly nyert az 500 méteres egyesben, s ebben, a klasszisokkal teletűzdelt mezőnyben a csodával egyenértékű, ha valaki ismétel. Vereckeinek sikerült. Korábban a román Vernescu (1963 és 66), honfitársa Diba (77, 78), és az orosz Parfenovics vitt véghez hasonlót. Utóbbi négyszer egymás után is nyert (1979 és 1983 között).

Vereckei oktatta a mezőnyt. De milyen körülmények között? A rajt után azonnal hátrányba került, féltávnál egy hajóhossznyira az elsőtől, negyedikként lapátolt. és akkor megindult felfelé. De még hogy! úgy haladt el a mezőny mellett, mintha a vetélytársak egy helyben állnának. Kétszáz méter alatt két hajóhossznyit vert a mezőnyre. Ilyet még nem láttunk. Ilyet senki sem tud a világon! Csak Vereckei! Aki a végén még azt is megengedhette magának, hogy az utolsó métereken lazítson. Az olimpia egyik legnagyobb favoritja lett, Sydneyben is győzhet.

és mi lesz, ha nem marad le a rajtnál?

A TöBBIEK közül Pulai Imre és Novák Ferenc szombaton betlizett 1000 méteren, vasárnap kiderült, az 500 az ő számuk. Az igazi. Nagyon mentek, igazi csatát vívtak a második helyér. A másik két kenus számban nem termett babér, Kolonics György megint negyedik lett, az esélyesnek hitt Horváth Csaba, Kolonics, Pulai, Novák négyes - feltehetőleg Pulai és Novák fáradtsága miatt - csak kilencedik.

Storcz Botond és Horváth Gábor alkotta páros féltávnál szinte sehol sem volt, aztán előkerült a semmiből, káprázatos hajrát nyitott, de a lengyel párost nem tudta befogni. Kevés hiányzott, mindössze 13 század. A ledolgozásához még tíz méter kellett volna. Storczék négyesben, Vereckeivel és Kammerer Zoltánnal kiegészülve a szombati bravúrarany után harmadikok lettek. A többiek pihentebbek voltak. Sokkal. Ahogy Vereckei mondta: "Bronz a tortán..."

Kőbán bronzéremre volt jó egyesben. A szám a kanadai Brunetről és a tőle rendre kikapó olasz Idem meséje volt. Kőbán meggyőzően lett harmadik, de az elsőségbe nem tudott beleszólni. Kovács és Szabó párosban is megmutatta, hogy Sydneyben számolni kell velük. A második helyről öt századdal, az elsőről két tizeddel maradtak le. évről évre fejlődnek, ráadásul a négyes után még a párosban is tudtak szinte emberfelettit nyújtani.

A DéLUTáNI 200 méteres futamokban is volt miért örülnünk. Nem is egyszer. A női négyes átmentette nagyszerű formáját, a legrövidebb távon is az ellenfelek húzták a rövidebbet, Kovács, Szabó, Viski és Kőbán (Kőbán már kilencszeres világbajnok!) megvédte tavalyi címét, ezzel Vereckeihez hasonlóan ők is két-két aranyéremmel térhettek haza.



Mások is felsorakoztak a duplázók táborában. Fehérvári Vince túltette magát a csalódáson, hogy egyesben kiesett az előfutamokban, Hegedűs Róberttel ugyanazt a formát hozta, mint a tavalyi vébén. Ugyanazt a kiváló formát. Vb-aranyat érő teljesítményt. Sőt, ők ketten, Beé Istvánnal és Kajner Gyulával kiegészülve a szegedi vébéhez hasonlóan négyesben is simán győztek.

Kőbán egyesben a már megszokott (meg lehet ezt szokni?) bronzot szerezte MEG, Megint Idem lett a második, Brunet pedig triplázott, már a harmadik aranyát szerezte Milánóban - három év alatt a nyolcadikat nyerte meg egyesben!

Laky éva és Dónusz éva a harmadik, a kenus Fürdök Gábor, Hoffmann Ervin, Malomsoki Sándor, Iván Gábor kvartett, valamint az aranyesélyes Buzál Miklós, Végh Attila pár is ötödik lett. Kolonics szintén.

Szép világbajnokság volt, hiszen hat magyar - köztük három olimpiai számban szerzett - aranyéremmel zárult.

Csapásról csapásra

30. síkvízi világbajnokság, Milánó

Döntők

200 m

Férfiak. K I. Világbajnok: Michael Kolganov (Izrael) 35.793, 2. Olekszij Szlivinszkij (Ukrajna) 35.951, 3. Ronald Rauhe (Németország) 36.028, 4. Latvamaki (Finnország) 36.163, 5. Tiscsenko (Oroszország) 36.273, 6. Duonela (Litvánia) 36.278 - Fehérvári Viince (Magyarország) kiesett a középfutamban.

K II. Vb: Fehérvári Vince (Magyarország, egyesület: Honvéd- Westel 0660, edző: Séra Miklós, nevelőegyesület: FTC, nevelőedző: Végh László) 33.055, 2. Roman Zarubin, Alekszandr Ivanyik (Oroszország) 33.130, 3. Marek Twardowski, Adam Wysocki (Lengyelország) 33.298, 4. Zajcsenkov, Luknik (Ukrajna) 33.817, 5. Keso, Mikkonen (Finnország) 34.020, 6. Gjersoe, Fjeldheim (Norvégia) 34.045

K IV. Vb: Magyarország (FEHéRVáRI VINCE, egy: Honvéd-Westel 0660, e: Séra miklós, negy: FTC, ne: Végh László; KAJNER GYULA, egy: Szegedi KK SE, e: önmaga, negy: BKV Előre, ne: Olejnyik Jenő, Hirl János, Szentpáli Gavallér Csaba; BEé ISTVáN, egy: Honvéd-Westel 0660, e: Séra Miklós, negy: UTE, ne: Séra Miklós; HEGEDűS RóBERT, egy: Honvéd-Westel 0660, e: Séra Miklós, negy: DESE, ne: Ilinyi János) 30.835, 2. Lengyelország (Piotr Markiewicz, Marek Twardowski, Adam Wysocki, Pawel Lakomy) 31.162, 3. Oroszország (Anatolij Tiscsenko, Andrej Scsegolikin, Oleg Gorobij, Vitalij Gankin) 31.205, 4. Egyesült államok 31.245, 5. Finnország 31.387, 6. Szlovákia 31.430

C I. Vb: Makszim Opalev (Oroszország) 40.368, 2. Martin Doktor (Csehország) 40.413, 3. Slavomir Knazovicky (Szlovákia) 40.760, 4. Dittmer (Németország) 41.385, 5. Kolonics György (Magyarország) 41.400, 6. Szlivinszkij (Ukrajna) 42.430

C II. Vb: Konsztantyin Fomicsev, Alekszandr Artyemida (Oroszország) 37.842, 2. Daniel Jedraszko, Pawel Baraszkiewicz (Lengyelország) 38.004, 3. Thomas Zereske, Christian Gille (Németország) 38.089, 4. Pricop, Averian (Románia) 38.127, 5. Buzál Miklós, Végh Attila (Magyarország) 38.507, 6. Rojas, Pereira (Kuba) 38.597

C IV. Vb: Oroszország (Roman Krugljakov, Vlagyimir Ladocsa, Konsztantyin Fomicsev, Andrej Kabanov) 33.875, 2. Csehország (Petr Prochazka, Jan Brecka, Petr Fuksa, Karel Kozisek) 34.182, 3. Románia (Mitica Pricop, Ionel Averian, Gheorghe Andriev, Florin Popescu) 34.529, 4. Fehéroroszország 34.557, 5. Magyarország (Iván Gábor, Malomsoki Sándor, Hoffmann Ervin, Fürdök Gábor) 34.799, 6. Kanada 35.639

Nők. K I. Vb: Caroline Brunet (Kanada) 40.981, 2. Josefa Idem (Olaszország) 41.836, 3. Kőbán Rita (Magyarország, egy: UTE, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: FTC, ne: Kluka József) 42.031, 4. Oates-Wilding (Ausztrália) 42.353, 5. Sánchez (Spanyolország) 42.713, 6. Tiscsenko (Oroszország) 42.811

K II. Vb: Izaskum Aramburu, Beatriz Manchon (Spanyolország) 37.814, 2. Beata Sokolowska, Aneta Pastuszka (Lengyelország) 38.102, 3. Dónusz éva (Magyarország, egy: Honvéd-Westel 0660, e: Czibula István, Séra Miklós, negy: Vác, ne: Csereklye József), Laky éva (Magyarország, egy: Honvéd-Westel 0660, e: Czibula István, Séra Miklós, negy: FTC, ne: Kluka József) 38.862, 4. Gulija, Tyisina (Oroszország) 39.056, 5. Lightbound, Gibeau-Ouimet (Kanada) 39.124, 6. Karmi, Peisakovics (Izrael) 39.944

K IV. Vb: Magyarország (KOVáCS KATALIN, egy: UTE, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: Bp. Spartacus, ne: Bódi Csilla; VISKI ERZSéBET, egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: Nagymaros, ne: Gyimesi László; SZABó SZILVIA, egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: UTE, ne: Nagy Katalin; KőBáN RITA, egy: UTE, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: FTC, ne: Kluka József) 35.988, 2. Oroszország (Natalja Gulija, Olga Tiscsenko, Tatjana Tiscsenko, Galina Porivajeva) 36.406, 3. Lengyelország (Beata Sokolowska, Aneta Pastuszka, Agata Piszcz, Aneta Michalak) 36.448, 4. Németország 36.483, 5. Kanada 36.630, 6. Románia 36.675

500 m

Férfiak. K I. Vb: Vereckei ákos (Magyarország, egy: Csepel-Pentaszerviz, e: Sári Nándor, negy: PGSK, ne: Marczinkó Györgyné) 1:38.824, 2. Petar Merkov (Bulgária) 1:39.729, 3. Grzegorz Kotowicz (Lengyelország) 1:40.443, 4. Tiscsenko (Oroszország) 1:41.641, 5. Correa (Argentína) 1:41.686, 6. Holmann (Norvégia) 1:41.751

K II. Vb: Marek Twardowski, Adam Wysocki (Lengyelország) 1:32.304, 2. Storcz Botond (Magyarország, egy: MTK-Kenwood, e: Fábián László, negy: UTE, ne: Fraknói Dalma, Horváth Péter), Horváth Gábor (Magyarország, egy: Honvéd-Westel 0660, e: Fábián László, negy: Bp. Honvéd, ne: Mayer Gábor) 1:32.439, 3. Daniel Collins, Andrew Trim (Ausztrália) 1:33.056, 4. Rossi, Lussignoli (Olaszország) 1:33.311, 5. Riszdorfer, Baca (Szlovákia) 1:33.313, 6. Rauhe, Wieskotter (Németország) 1:33.441

K IV. Vb: Németország (Torsten Gutsche, Mark Zabel, Björn Bach, Stefan Ulm) 1:21.349, 2. Oroszország (Andrej Tyisin, Vitalij Ganykin, Alekszandr Ivanyik, Roman Zarubin) 1:22.454, 3. Magyarország (KAMMERER ZOLTáN, egy: GYVSE, e: Sári Nándor, negy: Göd, ne: Nieberl László; STORCZ BOTOND, egy: MTK-Kenwood, e: Fábián László, negy: UTE, ne: Fraknói Dalma, Horváth Péter; VERECKEI áKOS, egy: Csepel-Pentaszerviz, e: Sári Nándor, negy: PGSK, ne: Marczinkó Györgyné; HORVáTH GáBOR, egy: Honvéd-Westel 0660, e: Fábián László, negy: Bp. Honvéd, ne: Mayer Gábor) 1:22.569, 4. Lengyelország 1:23.338, 4. Románia 1:23.593, 6. Ausztrália 1:25.025

C I. Vb: Makszim Opalev (Oroszország) 1:51.374, 2. Martin Doktor (Csehország) 1:51.684, 3. Andreas Dittmer (Németország) 1:51.827, 4. Kolonics György (Magyarország) 1:52.461, 5. Knazovicky (Szlovákia) 1:53.316, 6. Buhalov (Bulgária) 1:55.186

C II. Vb: Daniel Jedraszko, Pawel Baraszkiewicz (Lengyelország) 1:43.553, 2. Pulai Imre (Magyarország, egy: Honvéd Westel 0660, e: Szabó Attila, negy: BSE, ne: Szabó István), Novák Ferenc (Magyarország, egy: Honvéd-Westel 0660, e: Szabó Attila, negy: BKV Előre, ne: Tatai Tibor) 1:43.986, 3. Alekszandr Kovaljov, Alekszandr Kosztoglod (Oroszország) 1:45.068, 4. Bea, Mascato (Spanyolország) 1:45.820, 5. Prochazka, Brecka (Csehország) 1:45.960, 6. Rojas, Pereira (Kuba) 1:46.540

C IV. Vb: Oroszország (Roman Krugljakov, Vlagyimir Ladocsa, Konsztantyin Fomicsev, Andrej Kabanov) 1:32.398, 2. Románia (Mitica Pricop, Ionel Averian, Gheorghe Andriev, Florin Popescu) 1:34.940, 3. Francaiország (Yannick Lavigne, Jean-Gilles Grare, Mathieu Goubel, Sylvain Hoyer) 1:36.272, 4. Kanada 1:36.282, 5. Lengyelország 1:37.526, 6. Ukrajna 1:38.538, ...9. Magyarország (Horváth Csaba, Kolonics György, Pulai Imre, Novák Ferenc) 1:42.582

Nők. K I. Vb: Caroline Brunet (Kanada) 1:49.445, 2. Josefa Idem (Olaszország) 1:50.248, 3. Kőbán Rita (Magyarország, egy: UTE, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: FTC, ne: Kluka József) 1:51.930, 4. Urbanczyk (Lengyelország) 1:52.285, 5. Profanter (Ausztria) 1:52.749, 6. Borchert (Ausztrália) 1:54.216

K II. Vb: Beata Sokolowska, Aneta Pastuszka (Lengyelország) 1:43.370, 2. Caroline Brunet, Karen Furneaux (Kanada) 1:43.510, 3. Kovács Katalin (Magyarország, egy: UTE, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: Bp. Spartacus, ne: Bódi Csilla), Szabó Szilvia (Magyarország, egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: UTE, ne: Nagy Katalin) 1:43.568, 4. Fischer, Mucke (Németország) 1:43.815, 5. Aramburu, Manchon (Spanyolország) 1:45.655, 6. Radu, Toma (Románia) 1:45.792

K IV. Vb: Magyarország (KOVáCS KATALIN, egy: UTE, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: Bp. Spartacus, ne: Bódi Csilla; VISKI ERZSéBET, egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: Nagymaros, ne: Gyimesi László; SZABó SZILVIA, egy: Tiszaújváros, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: UTE, ne: Nagy Katalin; KőBáN RITA, egy: UTE, e: Fábiánné Rozsnyói Katalin, negy: FTC, ne: Kluka József) 1:33.993, 2. Németország (Birgit Fischer, Anett Schuck, Manuela Mucke, Katrin Wagner) 1:34.703, 3. Lengyelország (Beata Sokolowska, Aneta Pastuszka, Aneta Michalak, Joanna Skowron) 1:34.888, 4. Spanyolország 1:35.602, 5. Ukrajna 1:36.155, 6. Ausztrália 1:36.440

éremtáblázat
AE B
Oroszország83 2
MAGYARORSZáG6 28
Lengyelország3 44
Kanada31 -
Németország2 45
Szlovákia1- 1
Ausztrália1- 1
Izrael1- -
Spanyolország1 --
Csehország-3 1
Olaszország-3 -
Románia-2 2
Ukrajna-1 -
Kuba-1 -
Norvégia-1 -
Bulgária-1 -
Dánia-- 1
Franciaország- -1

Csapásszünet

A part mentén apró, idősödő japán férfi vette videóra az eseményeket. Nemcsak az A-, hanem a B-döntőkre is kíváncsi volt. Az összes futamot megörökítette. Az ázsiaiak még sohasem nyertek érmet vébén, messze vannak ettől. Tanulni jöttek, ellesni a menők technikáját. Már "csak" utánozniuk kell őket. Látva a kubai(?) kenu kettes második helyét, elképzelhető, hogy nemsokára egy-két japán egységgel is számolni kell.

Nézőkben nincs hiány a Luna-parkban. Drukkolnak is szépen (a délelőtti eső ellenére). Kár lenne tagdni, hogy igazán remek a hangulat. Persze a szurkolók száma meg sem közelíti a tavalyi szegedi világbajnokságét. Itt a vb nem akkora népünnepély, mint nálunk, nem mondhatni, hogy a város kajaklázban ég. A buzdítás hangereje, minősége sem ér fel a szegedivel. Igaz, azt már akkor, egy éve is tudtuk, hogy a magyar buzdítást nem nagyon lehet felülmúlni. Csak megközelíteni. Az már csak mellékesen jegyzendő meg, hogy a több országból összesereglett nézők közül a mieink szurkoltak most is a legjobban.

Vereckei állta a rohamokat

Nehéz volt megközelíteni. Nem csoda, mindenki rá volt kíváncsi. Rá, Vereckei ákosra, aki Szeged után Milánóban is elkápráztatta a világot. Megint nyert 500 méteren. Jöttek az aláírások, az ölelések, sőt a közös fotózások. A lányok egyszerűen megőrültek érte. Magyarok és nem magyarok egyaránt.

Vereckei becsülettel állta a rohamokat.

+ A rajt után nem állt túl jól...

- Az egész mezőny nagyon bekezdett. én egyenletes iramot mentem, nem estem kétségbe.

+ A féltávnál sorra, szinte könnyedén hagyta el az ellenfeleit.

- ők visszaestek egy kicsit, így az én másodperceim következtek.

+ Könnyebben győzött, mint tavaly. Ez véletlen, vagy van rá magyarázat?

- Sokat fejlődtem egy év alatt. Rengeteget edzettem, csalódott lettem volna, ha nem nyerem meg ezt a számot.

+ és most mit érez? Három érem, köztük két arany...

- Az a legjobb az egészben, hogy látom, tapasztalom, van értelme csinálni.

+ Mit szólt a lengyel hajóépítő mester, az általa készített hajóban aratott győzelemhez?

- Az örömtől sírva ment gratulálni az edzőmhöz. Az elsőség az általa készített termék minőségének az elismerése is. A legújabb hajóból egyébként összesen három van a világon. Az enyém, egy lengyelé, a harmadikat pedig kiállították a parton.

+ Két olimpiai számban is győzött. Ez ritka bravúr.

- A másik aranyat három társamnak köszönhetem.

+ A négyes - a győzelemnek köszönhetően - védettséget élvez, azaz indul az olimpián. Gondolom hónapokkal előtte elkezdik majd a közös edzéseket.

- Nem hiszem.

+ Miért?

- Nincs rá szükség. összepasszolunk, jók vagyunk, nem kell majd sokat vesződni a felkészüléssel. Ha kéne, az régen rossz lenne.

+ Jellemző, hogy a győzelmei után az esti banketten nagyon tud mulatni. Most is így lesz?

- A társaktól függ.

Akkor úgy lesz...

Nemzeti Sport 1999. augusztus 30.

Kőbán Rita
KAJAK-KENU

KÉPEK

  

 
LINKEK