FONTOS


 

(Sí) futás egy jó dublóért
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Sportonline 2001.03.04
--------------------------------------------------------------------------------

A Haller Ákos - Pető Tibor alkotta kétpárevezős egység, remek eredményekkel rukkolt elő az elmúlt években. A legutóbbi két esztendőben pedig, a világkupa futamokon szereztek maguknak tekintély, dobogós eredményeikkel, s teljesítményüket az olimpián húzták alá, tisztes 5. helyükkel. Az evezést, az egyik legkeményebb sportnak tartják, különösen a szervezetre ható terhelése miatt, nála talán a csak sífutás keményebb. Haller Ákossal és edzőjével, Ficsor Lászlóval, sífutó edzőtáboruk után beszélgettünk.

A legutolsó hír szerint, az elmúl hetekben, edzőtáborban voltatok.

Olaszországban jártunk, Vall di Femme-ben, ahol délelőttönként sífutottunk, átlag 20-30 km-t, utána síeltünk egy kicsit. Délután pedig vagy ergométeres (az evezős mozgást imitáló kondicionáló gép A Szerk.) edzés volt, vagy futás, néha úszás. Nehéz volt, de nagyon jó.

Hogyan sikerült?

Hasznos volt szerintem, érezhetően erősödtem.

Mivel telnek mostanában a napjaid?

Konditeremben vagyok és most is az evezőgépet nyúztam. Nincs idő pihenni, habár nagyon szeretnék, mert a magaslati edzőtáborok után napokig nagyon álmos vagyok, mivel rövidesen itt van az ergométer országos bajnokság. Ezen a héten a mennyiségi munkát visszavettük egy kicsit, de intenzitásban elég magasan tartjuk a követelmény, bizakodom a versenyt illetően.

Pető Tibor, a párod, fent volt-e veled a hegyekben?

Persze, ő is ott volt.

Neki hogy sikerült?

Neki jobban ment a sífutás, fürgébb lábú, mint én.

A sífutást, hogyan tanultátok meg?

Pár éve kezdtük el, most már egész jól megy, a felszerelésünk is egyre jobb. Néha élvezetesebb, mint a sima lesiklást, el lehet kalandozni az erdőben és szinte észre sem veszed, hogy 30-35 km-et mentél. Vall di Fiemme-ben nagyon változatos a vidék, így még szórakoztatónak is mondható egy hosszabb edzés.

A távolságot határoztátok meg, vagy a szintemelkedést, az edzésfeladatnak?

Mind kettőre volt már példa. A hely jellegéből adódik, hogy van benne szint is bőven. Vannak kék, piros és fekete pályák, nehézségi fok szerint úgy, mint a lesiklásban. Sokkal több szintjáték van egy fekete pályán, a kék meg inkább lankás, szaladós. Mivel többen voltunk, így feszített volt a tempó, a pályától függetlenül, szinte végig nyomtuk, keményen.


Ezek a téli kiruccanások inkább kiállás a téli monotonitásból, vagy a felkészülés fontos állomásai, ahol speciális körülmények közt erősítetek?

Eléggé fontos pillére a téli munkának. Ezekben a táborokban, az addig elvégzett munkát, nagyon jól meg lehet dobni, mert a sífutásban sokkal könnyebben megy a mennyiség. Ergométerezni nem tudok három órán keresztül nap, mint nap, úgy, hogy ne őrülnék meg. A változatosság segít abban, hogy ezt a mennyiséget könnyebben le tudjuk küzdeni.

Miért a sífutást választottátok?

Minden izmot igénybe vesz, és nagyon jó a keringésre és a légzésre, tehát a kardiovaszkuláris rendszer egészének edzésére. Ez az evezésnél is nagyon jól jön.




Ficsor László a Haller-Pető páros mestere

Mit csináltak kinn a fiatalok? Milyen mennyiségű és minőségű munka volt?

Napi 4-5 órákat edzettek, ami elég tetemes mennyiségű edzésmunka. Az alapozó edzéseknek a változatosabbá tétele, és a terjedelem növelése volt a célunk. Rövidesen lesz egy laboratóriumi küszöbvizsgálat, és ott tudjuk meg igazából, hogy mennyire volt hatékony ez az edzőtábor.

Hallva, hogy 30-38 km-t is tettek meg sífutva: ezt esetleg nem lehetne, mondjuk futással pótolni?

Futással nem, mivel az ízületeiket annyira megviselné, pont ezért jó a sífutás. Nincs az az ütésszerű földetérés, 95-100 kilókkal futni, hiszen ilyen súlyúak a fiúk, az eléggé megviselné az ízületeiket.

Ákos és Tibi felkészülésének többi része külön folyik, Tibor Vácon, Ákos pedig szegedi klubban, de Pesten készül. Most van egy közös pont a munkájukban, de aztán megint szétválnak. Hogyan tud ez mégis egy csapatként működni?

Rendszeresen vannak közös pontok a felkészülésükben a másik, hogy én a Tibi edzőjével rendszeresen konzultálok. Körülbelül ugyanazt az edzésmunkát végzi mindkét versenyző, csak lehet, hogy amíg Ákos úszik, addig a Tibi fut, ha az Ákos ergométerezik, akkor a Tibi kerékpározik, tehát ilyen eltérések vannak. De a lényegében ugyan az, felkészülésnek ebben a szakaszában még nem befolyásolja a szereplést a különmunka. Most, hogy jön a vízreszállás, ahol össze fognak ülni, és már jobban összedolgoznak majd.

Mikorra várható ez a vízreszállás?

Március eleji, időjárástól függ. A dunavarsányi edzőtábor március 12-én kezdődik, előtte nekik már mindenképp vízre kell menniük, hogy ne ott kezdjék el az evezést.
Ez azt jelenti, hogy az első vízreszállásnál egyesben lesznek. Ez még csak egy ismerkedés lesz, átmenet a téli és a vízi munka között. Dunavarsányban is lesz egyesben evezés bőven, de már a pár evezősön is lesz hangsúly, olyan fele-fele arányban. Áprilisban pedig kezdődnek a versenyek.
EVEZÉS

KÉPEK

   

 
LINKEK

  Haller Ákos
  Pető Ákos