FONTOS


 

Haller és Pető Sevilla után Vácott is ünnepelt
Mentek, mint a vihar

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: BG, Népszabadság 2002.09.25
--------------------------------------------------------------------------------

Semmi kétség, Haller Ákos és Pető Tibor hagyományt teremtett: a kétpárevezős úgy döntött, hogy évente egyszer az újságok szalagcímeinek szereplője lesz. A sportág történetének legeredményesebb magyarjai tavalyi, luzerni világbajnoki győzelmük után a múlt szombaton Sevillában megvédték címüket, minek nyomán egy ország emelte újfent a vállára a nem csupán rendkívül sikeres, hanem kifejezetten rokonszenves kettőst. (Értsd még: kulturált magyar beszéd; szerény, mégis határozott fellépés; semmi allűr.) Hallerék legfőbb érdeme - persze, a szenzációs versenyben elért aranyérmen túl -, hogy az evezés beszédtéma lett idehaza is.

A győzelem fölötti ünneplés okán összehívott tegnapi sajtótájékoztatón Dávid Imre elnök természetesen nem feledkezett el megemlékezni arról a kilenc magyar versenyzőről sem, aki példátlanul balszerencsés körülmények között lemaradt az andalúziai túráról. A dunavarsányi szalmonellafertőzés miatt itthon ragadt sportolókról, akik közül többen mostanáig gyógyszeres kezelés alatt állnak, s akiknek a nevében az elnökség éppen ma kíván állásfoglalást kiadni, tekintettel arra, hogy anyagi és nem vagyoni természetű károk sora érte őket, valamint klubjaikat. Dávid Imre úgy véli, a sportminisztériummal, a MOB-bal és az edzőtábort üzemeltető Sportfólió Kht.-val folytatott egyeztetések után „sportemberekhez méltó módon" lehet lezárni az ügyet. Az elnök megemlítette: azzal, hogy a madártejtől megbetegedők nem utazhattak el a vb-re, így az utóbbi idők legnépesebb evezősküldöttsége helyett a legkisebb létszámú csapat kelt útra, egyebek mellett a jövő évi állami támogatás mértéke is megváltozhat. Márpedig akárhogy is nézzük, ez minimum igazságtalan volna.

Melis Zoltán szövetségi kapitány - aki, pechjére, szintén evett a desszertből, minek következtében csak televízión követhette nyomon az eseményeket - ennél is továbbment, és arra hívta föl a figyelmet, hogy a sevillai világbajnokságon talán minden idők legsikeresebb magyar szereplésének lehettünk volna tanúi. A gondviselésnek és egyéb körülményeknek köszönhetően a vb-re nem a Dunán, hanem a Tiszán - nevezetesen Szegeden - készülő Haller, Pettő kettős produkciójával kapcsolatban annyit jegyzett meg a szakvezető, hogy egy címet megvédeni mindig nehezebb, mint előszörre megszerezni.

Haller Ákostól később megtudtuk, hogy már tavaly is éppen eléggé nehéz dolguk volt, továbbá, hogy most, Spanyolországban azt hallották a helyi szakemberektől: azért lesz jó verseny a férfi kétpárevezősöké, mert lehetetlen előre megmondani, ki lesz a győztes. „Miért nem kérdeztek minket? Esküszöm, segítettünk volna nekik" - fűzte hozzá, majd fölelevenítette, hogy a viharos időjárás kis híján tönkretett mindent:

- A verseny előtt úgy kétméteres magasságból lesodorta a szél a hajónkat, letört a schwert, de a helyi szakembereknek köszönhetően végül is rajthoz tudtunk állni. Szóval nem mentek simán a dolgok, de azt a legkevésbé sem állíthatom, hogy a versenyen könnyebb dolgunk volt. A szám tizennyolc indulója közül hat-nyolc szinte azonos időre képes, és a mezőny kiegyensúlyozottságát mutatja, hogy a tavalyi vb-ezüstérmes franciák csak a B döntőben vehettek részt.

Pető Tibor, miként a múlt évben, ezúttal is megviseltebbnek látszott társánál, de - csakúgy, mint tavaly - elfogadható magyarázatot adott a „gyűrött" ábrázatra: „Hétfőn Ákossal együtt szűkebb hazámban, Vácott ünnepeltünk, és hajnali háromkor még nem aludtam..."

Hogy mikorra tervezi a legközelebbi mulatságot, arra nem tért ki a páros, információ híján pedig legföljebb annyit tehetünk, hogy ideírjuk: a legközelebbi vb-t jövőre Milánóban rendezik.

EVEZÉS

KÉPEK

   

 
LINKEK