FONTOS


 

A dunavarsányi szalmonellafertőzés utóélete
Békés megoldást akarnak

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2002.09.26
--------------------------------------------------------------------------------

Rendkívüli elnökségi ülést tartott a Magyar Evezősszövetség vezetősége, amelynek egyetlen napirendi pontja a világbajnokságot megelőző dunavarsányi edzőtáborban a csapatot "leterítő" szalmonellafertőzéssel kapcsolatos további lépések megtétele volt.

Mint Kokas Péter általános alelnök elmondta, az ÁNTSZ (Állami és Népegészségügyi Tiszti Szolgálat) hivatalos jelentéséből nyilvánvalóvá vált, hogy Dunavarsányban nagyon súlyos mulasztás történt mind az ételek raktározása, mind az előkészítése, mind pedig a feldolgozása során. A felelősség tehát egyértelműen megállapítható, hiszen mindenki, aki evett a madártejből, megbetegedett. Ráadásul a kórokozót nemcsak a madártejben lehetett kimutatni, hanem az evőeszközökön, a másik ételhez felhasznált burgonyán, és még számos egyéb területen is. Az elnökség ezután úgy határozott, hogy a szövetség a fő üzemeltetőhöz, a Sportfólió Kht.-hoz fordul panasszal.
Vass Károly, a Sportfólió Kht. elnöke az ülést megelőzően megkereste Dávid Imrét, az evezősszövetség elnökét, és az álláspontok egyeztetését indítványozta, erre a jövő héten kerül majd sor. A tagság mindenesetre egy háromfős bizottságot állított fel, amely majd a tárgyalást követően továbbviszi az ügyet, s ide Dávid Imre és Kokas Péter mellé Erdős Mariann elnökségi tagot választotta be.
Mint az alelnök megjegyezte, a szövetség nem mindenáron törekszik jogi megoldásra, hanem amennyiben lehetséges, tárgyalások útján szeretné rendezni az ügyet. A károk felmérése egyébként még folyamatban van. Várhatóan a Budapest-Madrid-Budapest repülőjegyek árának jelentős részét viszszatéríti a légitársaság, s a szállodai költségek bizonyos hányadának a visszaszerzésére is reális esély van. Igaz ugyan, hogy ez utóbbira eddig csak szóbeli ígéretet kaptak a mieink. A nevezési díjakat viszont hiánytalanul megkapták.
Elveszettnek tekinthetők ellenben a reptéri illetékek és a Sevilla-Madrid- Sevilla repülő- illetve vonatjegyek ára. Ez a kár a szövetség mellett az érintett klubok, valamint versenyzők kára is egyben, mivel csupán az időközben aranyérmes Haller, Pető páros vb-részvételét finanszírozta száz százalékban a szövetség. És akkor még csak az anyagiakról szóltunk ... Ami biztos, hogy kártérítés ide vagy oda - a felek reményei szerint békés körülmények között kerül majd pont a szalmonellás fiaskó végére.

Kártérítésben bíznak az evezősök
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Lépesfalvi Zoltán, Magyar Hírlap 2002.09.25
--------------------------------------------------------------------------------

Az evezősszövetség elnöksége ma tárgyal arról, hogy milyen kártérítést kérjen a sportág. A sevillai vb előtt a csapat tagjai szalmonellafertőzést kaptak a dunavarsányi edzőtáborban, és kilencen nem tudtak részt venni a versenyen. Ott volt viszont a Haller Ákos, Pető Tibor pár, és megvédte világbajnoki címét.

Felemás érzésekkel fogadták az evezősszövetség vezetői a sevillai világbajnokság eredményeit: ünnepelték a Haller, Pető pár újabb aranyérmét, de bánkódtak amiatt, hogy a szalmonellafertőzés megakadályozta a csapat nagyobbik részének kiutazását. A dunavarsányi edzőtábor konyhájának madárteje - és mint az ÁNTSZ vizsgálata később kimutatta: sós burgonyája - olyan tüneteket okozott, amelyek miatt a tervezett hét egységből három indulhatott a vb-n, és a tizennégy benevezett evezős közül csak öten utazhattak el.

Megbetegedett a szövetségi kapitány, Melis Zoltán is, a megszokott súlyából még mindig hiányzik néhány kiló. A dunavarsányi edzőtábort a kezdetektől ismeri, versenyzőként az 1968-as mexikói olimpia ezüstnégyesének tagjaként maga is sokat járt oda. Azt mondja, az edzésmunkához megfelelő a létesítmény, bár az evezősök nem rajonganak érte. A világbajnoki címet védő Haller, Pető párosnak - a korábbi eredmények elismeréseként - lehetővé tették, hogy Szegeden készüljön fel, a többieknek azonban maradt Dunavarsány. A Magyar Olimpiai Bizottság támogatásának egy részét ugyanis természetben kapja a szövetség, és a kedvezmény Dunavarsányra érvényes. Nem arról van szó, hogy büntetés lenne az ottani felkészülés, de a pálya csak ezerméteres, inkább a kajakosoknak felel meg, Szegeden viszont kétezer méteres, kimért pályán evezhetnek.

Dunavarsány azonban az elmúlt két hétben veszített igazán népszerűségéből. Dávid Imre elnök elmondta, hogy a szövetség mai elnökségi ülésén egyetlen napirendi pontjaként arról tárgyalnak, milyen lépéseket tegyenek. A Sportfólió Kht., a sportminisztérium és a MOB vezetői egyöntetűen segítőkészségükről biztosították a sportág irányítóit, így ők is a békés rendezésre hajlanak. Az elnök szerint a Világkupa-versenyek alapján kijelenthető: éremre, döntőre esélyes versenyzők voltak kénytelenek távol maradni a világbajnokságtól. A felkészülésben a versenyzők pénze is benne van, és csak az eredmények alapján, utólag kaphatott volna költségtérítést. Igaz, a MOB vezetői ígéretet tettek arra, hogy a hiányzók eredményeit a szövetség tervei szerint veszik figyelembe a vb-pontok elszámolásakor.

Azt már nem is irigykedve, inkább csak érdekességként említették a tegnapi sajtóbeszélgetésen, hogy a brit szövetség 4,3 milliárd forintnyi pénzből gazdálkodik, a németek és a franciák költségvetése is jóval milliárd fölötti, miközben a hazai szövetségnek évi 28 milliója van. Megpróbálták felmérni, hogy a harminc-egynéhány magyar evezősklubban mennyi pénz forog, az összeg kétszázmilliónál kevesebb lett. A világbajnokok hajója több mint négymilliót ér, egy pár evezőlapát ára 180 ezer forint; szóval, matematikai alapon sohasem lenne vb-aranyérmesünk.

EVEZÉS

KÉPEK

   

 
LINKEK