FONTOS


 

Világbajnokság, Sevilla
Petőék éremért húznak
Hangolnak a magyarok

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2002.09.21
--------------------------------------------------------------------------------

A B-csoport középdöntőivel folytatódott pénteken a sevillai evezős-világbajnokság, ezúttal azonban nem kellett izgulni magyar indulóért. Haller Ákos és Pető Tibor címvédő párosa ugyanis szombaton már éremért húzhat, míg Székely Viktória a hetedik helyért (B-finálé) szállhat majd harcba. A Pető Mercédesz, Pető Tímea könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes viszont egyből a vasárnapi fináléban debütál, mivel ebben a számban csak négy induló nevezett.
"Minden csapattag egészséges, egy reggeli és egy délutáni edzéssel hangolt a hétvégére. Nagyon várjuk már a döntőket, amelyre a férfi kétpár hajóját maga a gyártó igyekszik minél jobban beállítani" - adott gyors helyzetjelentést Kokas Péter csapatvezető.

Világbajnokság, Sevilla

A B-csoport középdöntôi
Férfiak. Könnyűsúlyú kétpárevezôs. 1. futam: 1. Németország (Ording, Brehmer) 6:18.63, 2. Ausztrália (Stewart, Karraseh) 6:19.35, 3. Dánia (R. Rasmussen, Hansen) 6:20.48. 2. futam: 1. Olaszország (Luini, Pettinari) 6:15.58, 2. Lengyelország (Kucharski, Sycz) 6:18.18, 3. Görögország (Szkiathitisz, Polimerosz) 6:20.40. Négypárevezôs. 1. futam: 1. Németország 5:42.66, 2. Lengyelország 5:44.42, 3. Ukrajna 5:46.58. 2. futam: 1. Olaszország 5:44.46, 2. Oroszország 5:46.05, 3. Fehéroroszország 5:46.88. Kormányos nélküli négyes. 1. futam: 1. Dánia 5:53.17, 2. Olaszország 5.56.05, 3. Franciaország 5:57.65. 2. futam: 1. Ausztrália 5:55.81, 2. Németország 5:57.13, 3. Kanada 5:57.14
Nôk. Könnyűsúlyú kétpárevezôs. 1. futam: 1. Németország (Raduenzel, Blasberg) 7:01.05, 2. Nagy-Britannia (Casey, Langlands) 7:02.87, 3. Hollandia (Van Eupen, Poot) 7:03.58. 2. futam: 1. Ausztrália (Cansby, Halliday) 7:03.17, 2. Lengyelország (Demianjuk, Mokronowska) 7:05.32, 3. Dánia (Rasmussen, Thomsen) 7:06.27
Könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes. 1. futam: 1. Chile (Yantani Garces, Cerda Silva) 6:39.93, 2. Olaszország (Gaddi, Sancassini) 6:40.13, 3. Egyesült Államok (Carcagno, Altman) 6:43.35. 2. futam: 1. Írország (Towey, O'Connor) 6:34.03, 2. Nagy-Britannia (Kittoe, English) 6:34.58, 3. Kanada (Beare, Davidson) 6:37.14


Hallerék jövőre új hajóba ülnek
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Jocha Károly, Népszava 2002.09.20
--------------------------------------------------------------------------------

Ahogy közelednek a sevillai evezős-vb hét végi döntői, úgy fokozódnak az izgalmak. Magyar részről majdnem minden a világbajnoki címvédő Pető Tibor-Haller Ákos kétpárevezős körül forog - teljesen érthetően.

Az 1999 óta együtt evező, váci, illetve szegedi színeket képviselő Pető és Haller továbbra is nyugodt, megfontolt, jól összeszokott egység benyomását kelti. A csütörtöki középfutamról változatlan a véleményük: ezer méterig tartották az egyensúlyt a rendkívül dinamikus ausztrálokkal, hogy azután csak a döntőbe jutást vigyázzák. Pénteken is kétszer edzettek, közben órákon át a Filippi-cég szerelői vették kezelésbe a hajót.

- Bizony nem úgy fognak már a csavarok, ahogy kellene - magyarázta Pető. - Jövőre mindenképpen új hajóba kell majd ülnünk, mert ez a jelenlegi ezen a szinten nem életbiztosítás. Túl sokat kell vele foglalkozni. Persze a szombati napot azért még bizonyosan teljesíteni fogja.

Haller Ákos egyértelműen foglalt állást, amikor a várható esélyekről faggattam:
- Győzni jöttem Sevillába. Azt meg el sem tudom képzelni, hogy érem nélkül menjünk haza.

A nagyok árnyékában szombaton a B-döntőben indul a női egypárevezős Székely Viktória, míg vasárnap a "madártejes karanténból" szabadult Pető-nővérek, Tímea és Mercédesz szállnak vízre a könnyűsúlyú kétevezősök fináléján.


Hallerék döntősök
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Mádi József, Délmagyarország 2002.09.20
--------------------------------------------------------------------------------

Sikerrel vette a középdöntőt a címvédő, szegedi Haller a váci Petővel kétpárban a spanyolországi Sevillában, az evezős világbajnokságon.

A dunavarsányi edzőtáborban elkapott szalmonellafertőzés miatt kevés magyar egység volt érdekelt nemcsak ezen a napon, hanem az egész vb-n. A kétpárevezősök első futamában találhattuk a címvédő egységet, Haller Ákost (Démász-Szegedi VE) és Pető Tibort (Vác). A magyar duó az angolok, az ausztrálok, a franciák, a litvánok és a kubaiak társaságában startolt el. Az első ötszáz méteren már az élre álltak az ausztrálok, negyedtávnál Hallerék a második helyen lapátoltak. A verseny felénél maradt ez a felállás, bár azért a mieink néhány másodpercre átvették a vezetést is. A sorrend az újabb ötszáz méter megtétele után sem változott, és az ausztrálok magabiztosan nyerték meg a selejtezőt. Petőék végül kicsit kiengedve a harmadik helyen értek a célba az éllovas, valamint az angolok mögött. A fináléba kerülésük így sem forgott veszélyben, hiszen az első három került a döntőbe. A másik ágról a csehek, az olaszok és a németek kvalifikálták magukat a vb végső csatájába.

A kettős edzője, Dani Zsolt így vélekedett a helyszínen: - A viharos szél, a hullámok, valamint az, hogy leesett a hajónk, és az otthoni gondok mind befolyásolták a szereplésünket. Nem a megszokott menetben készültünk, de minimális célként be kellett jutni a fináléba. Az egység nincs olyan állapotban, hogy most maximumot tudott volna nyújtani. Fej fej mellett haladtunk a mezőnnyel, a végén a helyezés nem számított, amely csak a pályabesorolás szempontjából volt fontos. Talán még örülök is annak, hogy a szélén, az egyesen, vagy a hatoson startolunk előreláthatólag szombaton, 14 órakor. Ott ugyanis meg lehet lepni mindenkit, mi pedig a címvédésre készülünk.
EVEZÉS

KÉPEK

   

 
LINKEK