FONTOS


 

Világbajnokság, Sevilla
A könnyűsúlyú női kettes meggyógyult és utazhat
Székely is a középdöntőben

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2002.09.18
--------------------------------------------------------------------------------


Székely Viktória nem hiába reménykedett, csütörtökön már a középdöntőben húzhatja az evezőlapátokat
Székely Viktória is kiharcolta a középdöntőbe jutást a sevillai evezős-világbajnokságon. Egypárevezős versenyzőnőnknek reményfutamában az első háromban kellett végeznie ahhoz, hogy ott lehessen a legjobb tizenkettő között, s a danubiusos evezősnek sikerült teljesítenie a feladatot, hiszen másodikként ért célba. A futamot egyébként a spanyol Nuria Dominguez nyerte, aki csupán fél távtól állt az élre, igaz, onnantól kezdve már nem engedte ki a kezéből a vezetést.

Székely tehát csatlakozhatott a férfi ketteshez - Haller Ákoshoz és Pető Tiborhoz -, így a csütörtöki A-csoportos középdöntőkben immár két magyar egységért szoríthatunk majd. Halleréknek egyébként a pihenőnapjuk sem telt tétlenül, ugyanis a szél a tartóállványról lesodorta a hajójukat, amin kisebb javítást kellett végrehajtani.
Az is nyilvánvalóvá vált kedden, hogy Pető Mercédesz és Pető Tímea, vagyis a könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes két tagja, amely ugyancsak lakója volt a szalmonellafertőzés idején a dunavarsányi edzőtábornak, már tünetmentes, így utazhat Spanyolországba. A duónak egyébként óriási szerencséje van, ugyanis abban a számban csak négyen indulnak, így egyből a vasárnapi döntőben jut szerephez, vagyis a megérkezést követően még lesz ideje ráhangolódni az év legrangosabb evezősviadalára.

Világbajnokság, Sevilla
Az A-csoport reményfutamai
Férfiak. Könnyûsúlyú egypárevezős: 1. Romulo Bouzas Rodriguez (mexikói) 7:04.20. Egypárevezős. 1. futam: 1. Dirk Lippits (holland) 7:00.64. 2. futam: 1. Jan Ziska (szlovák) 6:56.17. 3. futam: 1. Vaclav Chalupa (cseh) 6:56.33. Kétpárevezős. 1. futam: 1. Csehország (Dolecek, Synek) 6:18.66. 2. futam: 1. Németország (Willms, Hajek) 6:15.85. 3. futam: 1. Kuba (Martinez-Hechevarria, Hernandez Arruez) 6:17.84. Kormányos nélküli kettes. 1. futam: 1. Jugoszlávia (Visacki, Stojic) 6:27.23. 2. futam: 1. Csehország (Michalek, Imre) 6:29.37. 3. futam: 1. Dél-Afrika (Di Clemente, Cech) 6:28.19. Kormányos kettes: 1. Egyesült Államok (Beery, Schmunk, kormányos: Manion) 6:59.28. Kormányos nélküli négyes: 1. Franciaország 5:55.71
Nők. Könnyûsúlyú egypárevezős. 1. futam: 1. Lisa Marie Schlenker (amerikai) 7:49.18. 2. futam: 1. Maria Teresa Mas de Xaxars Rivero (spanyol) 7:41.70. 3. futam: 1. Genevive Rebecca Meredith (kanadai) 7:46.91. 4. futam: 1. Daniela Nachazelová (cseh) 7:45.01. Egypárevezős: 1. Nuria Dominguez (spanyol) 7:37.56, 2. Székely Viktória (magyar) 7:38.94. Kétpárevezős. 1. futam: 1. Nagy-Britannia (Houghton, Flood) 6:53.12. 2. futam: 1. Olaszország (Sancassini, Bascelli) 6:51.65. Kormányos nélküli kettes. 1. futam: 1. Egyesült Államok (Johnson, Dirkmaat) 7:13.96. 2. futam: 1. Oroszország (Sztarodubrovszkaja, Pocsitajeva) 7:12.83. 3. futam: 1. Kanada (Cook, Clark) 7:13.45. Kormányos nélküli négyes: 1. Egyesült Államok 6:39.35


A MOB és a Sportfólió kárpótlást adna
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Lépesfalvi Zoltán, Magyar Hírlap 2002.09.18
--------------------------------------------------------------------------------

Kokas Péter arról is beszélt, hogy megpróbálják csökkenteni a szövetség veszteségét, de a kár milliós nagyságrendű lesz. A Malév az orvosi igazolások alapján visszafizeti a fel nem használt repülőjegyek árát, csak a reptéri költséget vonja le, elvesznek viszont a Madrid-Sevilla-Madrid repülő-, illetve vonatjegyek. Az előre átutalt szállásköltség egy része szintén veszteségként jelentkezik, mértékéről még folyik az egyezkedés a spanyol szervezőkkel.
Időközben az ÁNTSZ vizsgálata azt derítette ki, hogy a dunavarsányi edzőtábor konyháján több szabályt is megszegtek, így az ottani személyzet a felelős a fertőzésért. Kokas Péter szerint ilyen helyzetnek nem lett volna szabad előfordulnia, és hazatérésük után "meg kell beszélni a történteket" az edzőtábor vezetőivel, hiszen az evezősöket vagyoni és nem vagyoni károk is érték. És nemcsak a szövetséget, mert több versenyző klub- vagy saját költségen készült fel, illetve vett volna részt a vb-n.
Géczi Gábor, a Sportfólió Kht.-hoz tartozó kiemelt edzőtáborok igazgatója lapunknak azt mondta, sajnálják a történteket, és vállalják a felelősség rájuk eső részét. Készek a tárgyalásokra, lehetőségeik szerint megpróbálják kárpótolni az evezősöket, de úgy véli, a megbeszélésekbe be kell vonni a dunavarsányi tábor konyháját üzemeltető Future Clean nevű céget is. Szeretnék megelőzni a hasonló eseteket - tette hozzá az igazgató -, éppen ezért a konyhának vissza kell kerülnie a Sportfólióhoz.
Az eredmények a sportág anyagi biztonsága miatt is fontosak lettek volna, a sportolói és edzői ösztöndíjakat, a MOB-támogatást többek között a vb-helyezések alapján állapítják meg. Molnár Zoltán, a MOB ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy az olimpiai bizottság vezetői úgy döntöttek: a vb-ről hiányzó egységek pontjait a szövetség korábbi elvárásai alapján könyvelik majd el, hogy legalább az evezősök anyagi kárát csökkentsék.


Megsérült a címvédők hajója
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Népszabadság 2002.09.17
--------------------------------------------------------------------------------

Székely Viktória a reményfutamból jutott a középdöntőbe. A Pető-Haller páros hajóját kisebb baleset érte, de már kijavították. A szalmonellafertőzésen átesett Pető Mercédesz, Pető Tímea páros csatlakozhat a versenyzőkhöz.

Az egypárban versenyző Székely Viktória spanyol riválisa mögött második lett a reményfutamban, így bejutott a középdöntőbe a sevillai evezős világbajnokságon. A fináléba kerülésért csütörtökön szállhat vízre, csakúgy, mint a kétpárban címvédő Haller Ákos, Pető Tibor kettős.

A sikerduó hajóját egyébként a pihenőnapon kisebb baleset érte, ugyanis a szél lesodorta az állványról, s ezért javításra szorult. Szerencsére nem történt komolyabb baj, s már ki is cserélték a meghibásodott alkatrészt - mondta az MTI-nek a magyar küldöttséget vezető Kokas Péter, a szövetség általános alelnöke.

A Spanyolországban szereplő, szalmonellafertőzéstől megtizedelt válogatott szerdán két taggal bővülhet, dr. Martos Éva, a Sportkórház élsportért felelős főigazgatóhelyettes főorvosa ugyanis arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy a Pető Mercédesz, Pető Tímea páros teljesen tünetmentes, így utazhat a vb-re. Számukban, a könnyűsúlyú kormányos nélküli kettesben vasárnap rögtön döntőt rendeznek, mivel csak négy együttes nevezett.


Növekszik a magyar evezőscsapat létszáma
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Jocha Károly, Népszava 2002.09.18
--------------------------------------------------------------------------------

A madártej Sevillában is megteszi a hatását. A szomorú história minden elképzelést felülmúló publicitást kap itt, az evezős-világbajnokság helyszínén is. Kedden például többek között egy új-zélandi újságírónő kíváncsiskodását is ki kellett elégítenie dr. Kokas Péternek, a sajnálatosan minire csökkent magyar csapat vezetőjének. A magyarokat egyébként az ág is húzza: a vasárnapi viharos szél által lesodort kétpárevezőst szerencsére már keddre újszerű állapotba hozta a Filippi-cég szervize. Így a remények megtestesítője, a Pető Tibor, Haller Ákos világbajnok kettős zavartalanul folytathatja felkészülését a csütörtöki középfutamokra, ahova előfutamgyőztesként, az abszolút második idővel jutottak be. Jót tett a hangulatnak az is, hogy megérkezett Haller édesanyja is, aki 1997-től fia valamennyi világversenyén ott volt, s jelenléte mindig jó előjelnek bizonyult.

A keddi történések tovább javították a magyar küldöttség hangulatát. Délelőtt ült ugyanis hajóba a reményfutamba kényszerült Székely Viktória, aki a normál súlyúak versenyében ezúttal sokkal harcosabban és összeszedettebben lapátolt, mint vasárnap. Megfogadta szükségedzője, az otthon maradni kényszerült Ficsor Lászlót helyettesítő Dani Zsolt tanácsát. A második helyen végzett az öttagú mezőnyből, ahonnan hárman kerültek a középdöntőbe.

A lelátón összefutottam a 2004-es athéni olimpia evezős-versenyeinek igazgatójával, a görög Vassilis Lykomitros úrral, aki az ötkarikás előkészületekről adott helyzetjelentést.

— Tizenöt munkatársam mellett 200 önkéntessel dolgozunk azért, hogy minden idejére elkészüljön — mondta el Lykomitros úr.

— A földmunkák során néhány napja rendkívül fontos archeológiai leleteket találtunk, amiért öt fokkal el kell tolnunk a pálya korábban kijelölt tengelyét. Ugyancsak értékes leletekre bukkantunk a sziget mögötti edzőpálya területén is. Egyébként az olimpiai főpróbának számító 2003-as ifjúsági vb idejére még csak 70 százalékban lesz kész a létesítmény; a komplett átadást 2003 novemberre tervezzük.

Az olimpia versenyeivel tehát minden rendben lesz. A pozitív végkifejletben bizakodik a sevillai magyar küldöttség is, amelynek tagjai örömmel vették a hírt, mely szerint dr. Martos Éva, a sportkórház főigazgató-helyettese engedélyezte, hogy a Pethő Tímea, Pethő Mercédesz kormányos nélküli kettes is kiutazzon, akik ma érkeznek Sevillába.
EVEZÉS

KÉPEK

   

 
LINKEK