FONTOS


 

Az esztendő legjobbja: Haller Ákos és Pető Tibor
Négyesben is a legjobbak közé vágynak

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2001.12.04
--------------------------------------------------------------------------------

A Nemzeti Sport - folytatva a hagyományokat - az esztendő végéhez közeledve igyekszik csokorba szedni és megmutatni, milyen évet zártak 2001-ben a különböző sportágak. Összeállításainkból az események kronológikus felsorolásán túl megtudhatják azt is, kik nyerték az év legfontosabb világversenyeit, milyen történések tartották lázban a sportágat, s kiket tartottak szakíróink a legsikeresebbeknek. Sorozatunkban másodikként az evezősök következnek, lapunk a sportág első világbajnokát, a kétpárevezős Haller Ákost és Pető Tibort választotta az esztendő legjobb magyar evezősének, míg a nemzetközi mezőnyből a brit James Cracknell, Matthew Pinsent párosé lett az év legjobbja cím.

- Úgy vágtunk neki az évnek, hogy mindenképpen éremmel kell hazatérnünk a világbajnokságról. A színe annyira nem is volt fontos, csak hogy végre legyen valami a kezünkben - emlékszik vissza a szezon célkitűzésére Haller Ákos. - Mert szép-szép az olimpiai ötödik hely vagy a tavalyi összetett Világkupa-bronzérem, de már nagyon ki voltunk éhezve az igazi sikerre.

- Az első pillanattól fogva nagyon magabiztosnak tűntek. Az eszükbe sem jutott, hogy amennyiben üres kézzel térnek haza Luzernből, leírják a kettőst?

- Jól sikerült a felkészülésünk, a korábbi tapasztalattal ellentétben ezúttal betegségek sem hátráltattak bennünket, ráadásul úgy éreztük, az erőnlétünk, állóképességünk rengeteget javult Sydney óta. Miért ne lettünk volna optimisták? Igen, álszerénykedhettünk volna, de fölöslegesnek tartottuk.

- Na és a Világkupa-győzelmek is önöket igazolták.

- Pedig közvetlenül Sevilla előtt döntöttük csak el, hogy helyet cserélünk a hajóban, és Tibi lesz a vezérevezős. Kicsit féltünk is, hogy túl későn változtattunk, és rámegy az első nemzetközi szereplés, de már a középfutamban ráéreztünk a ritmusra. A döntőben meg már olyan természetesen húztunk, mintha mindig is ilyen felállásban készültünk volna. A bécsi és müncheni győzelem aztán százs zázalékig bebizonyította, jó úton haladunk.

- A világbajnoki győzelem mennyiben változtatta meg az életüket?

-Jobban elismernek bennünket. Az utcán ugyan nem állítanak meg, annyira azért még nem vagyunk ismertek, de a többi sportoló, sportvezető rendre megveregeti a vállunkat.

- Jövőre mégis többszörösen felrúgják az aranyszabályt, miszerint győztes csapaton ne változtass!

- Az edzőkérdést mindenképpen meg kellett oldani, hiszen Ficsor László már a vébé előtt jelezte, a klubjában, a Danubiusban végzett munkája mellett nehezen fér bele az idejébe, hogy velünk is foglalkozzon. Így aztán a jövőben Dani Zsolt írja majd az edzésprogramunkat, és irányítja az edzéseinket.

- A kétpárral pedig azért variáljuk át négyessé, mert nem szeretnénk Athénig megcsömörleni. A külföldieknél eddig is szokás volt, hogy a legjobbak nagyobb egységekben is kipróbálják magukat. Nekünk korábban nem volt rá lehetőségünk, most viszont, hogy végre van, szeretnénk élni vele - veszi át a szót Pető Tibor.

-Kikkel ülnének a hajóban?

- Erről majd a válogatók döntenek, mindenesetre nekünk a két mohácsi evezős, a nem hivatalos junior-világbajnokságon harmadik Bencsik Gábor, Vajas Balázs kettős tűnik a legideálisabbnak. Októberben, a Római-parton próbaképpen már összeültünk, és nem volt egyértelműen rossz érzés...

- Ez elég sejtelmesen hangzik.

- Kezdetleges még a négyesünk, de azért elsőre elég jól ment. Ráadásul a parton is jól kijövünk az új fiúkkal, akiket én ismerek jobban, mert mi tartozunk egy korosztályba. Sőt, Balázzsal eveztem is együtt, méghozzá négyesben, egy ifivébén.

- Ezek szerint az új szezont teljesen a kvartettnek szentelik?

- Az attól függ. Az első nemzetközi regattán és Világkupán biztos, hogy négyesben indulunk, aztán eldöntjük, érdemes-e folytatni, vagy térjünk vissza a pároshoz. Mert ha nem is vagyunk az élbolyban, de érzésre jól megy a hajó, nem biztos, hogy szétrobbantjuk a társaságot. Persze ha esélyünk sincs arra, hogy a világbajnokságon döntőbe kerüljünk, akkor az már mindjárt más. A hatos finálénál alább ugyanis már nem szívesen adnánk.

Hónapról hónapra

JANUÁR. Haller Ákos az MTK-ból a Démász-Szegedi VSE-hez igazol. Kokas Gergely a Ferencvárosi Evezős Club helyett Győrben folytatja az edzéseit, és szakítva a könnyűsúllyal a jövőben normálsúlyban kíván indulni a versenyeken.

FEBRUÁR. Az ergométeres ob-n a várakozásnak megfelelően alakulnak az eredmények, az egyedüli kérdés, hogy a normálsúlyú férfiaknál Haller Ákos vagy Pető Tibor nyeri a különcsatát. Ezúttal az előbbié a jobb teljesítmény.

MÁRCIUS. A hagyományos Oxford-Cambridge egyetemi nyolcas versenyt 147. alkalommal írják ki, és a megismételt rajt után - első nekifutásra egy cambridge-inek a lapátja beleakad az ellenfél egyik evezőséébe és kiesik a tartóvillából, mire lelövik a futamot - Cambridge csapata evez elsőként célba.

ÁPRILIS. A gróf Széchenyi István-emlékversennyel megkezdődik a hazai evezősszezon, a princetoni Világkupa ellenben magyar résztvevő nélkül zajlik. A britek hazewinkeli válogatóversenyén a legnagyobb szenzációt az év elején összeülő, korábban a Steve Redgrave vezérelte olimpiai aranyérmes kormányos nélküli négyesben lapátoló Matthew Pinsent, James Cracknell fölényes győzelme okozza.

MÁJUS. A szegedi válogatón Haller ismét legyőzi Petőt egypárban, míg a nőknél Kulifai Krisztina és Székely Viktória távollétében Barz Gitta nyer. A könnyűsúlyú Remsei Mónika is hiányzik, derékproblémákkal bajlódik, így Stift Edit a győztes, a könnyűsúlyú férfiaknál pedig a fiatal Varga Tamás a befutó.

JÚNIUS. A sevillai Világkupán - ahol már Pető Tibor a vezérevezős - a Haller, Pető páros a magyar evezősök közül elsőként megnyeri a kétpárevezősök versenyét. Varga Tamás a B-döntőben diadalmaskodik (7.).

JÚLIUS. A bécsi Világkupán Haller és Pető ismétel, Varga viszont óriásit javít, hiszen harmadik lesz, akárcsak a Szabari, Ladvenszky könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes. A müncheni Vk-n már szinte természetes, hogy kétpárevezősünk győz, míg Varga a bronzéremig jut. Az ob-n újra szembekerül a két favorit, és a címvédő Pető ezúttal sem tudja megállítani társát, aki elhódítja előle a bajnoki elsőséget. A legeredményesebb egyesület a Csepel EK.

AUGUSZTUS. Öt magyar egység vesz részt a luzerni világbajnokságon, és a sportág történetében először magyar aranyéremnek tapsolhat a közönség. Haller Ákos és Pető Tibor világbajnok! Varga Tamás ugyancsak pontszerzőhelyen végez, ötödik lesz. A duisburgi ifjúsági vb-n Verőczi Lídia a legeredményesebb negyedik helyével.

OKTÓBER. Varga Tamás és Barz Gitta nyeri a ferencvárosiak különleges triatlonversenyét, amely futásból, evezésből, és kerékpározásból áll. A hosszú távú szezonzárón viszont Kokas Gergely és Székely Viktória a legjobb.

NOVEMBER. Pál Tibor nyugdíjba vonulását követően Solti Ferencné Judit a szövetség új főtitkára. A győriek kiválósága, Remsei Mónika korábbi edzője, Tóvári Péter mellé felkéri a ferencvárosi trénert, Kiss Lászlót, hogy segítse a felkészülésben.

Sir Steve Redgrave

Az ötszörös olimpiai bajnok Steve Redgrave-et, aki Sydney után bejelentette a visszavonulását, 2001-ben óriási megtiszteltetés érte. A brit sportembert, aki egyedülálló tettet hajtott végre azzal, hogy öt egymást követő olimpián is aranyérmet tudott szerezni, II. Erzsébet uralkodónő lovaggá ütötte. Sir Steve Redgrave népszerűségre olyan magasra szökkent, hogy a London Maratonin a hagyománynak megfelelően az előző évi győztesnek járó 1-es rajtszámmal indulhatott, a róla szóló könyv hetekig vetette a bestsellerlistát, sőt, még egy aranyszínű rózsát is róla neveztek el.

Sportágat váltó sztárok

A sydneyi olimpia után néhány evezős sztár - pihenésképpen - új sportág után nézett. Az új-zélandi egypárevezős olimpiai és világbajnok, Rob Waddell például a vitorlázással próbálkozott, és nem is akármilyen célt tűzött maga elé, tagja szeretne lenni a 2003-as Amerika-kupára készülő új-zélandi csapatnak. Az adottságai mindenestre tökéletesen megfelelnek a "csörlős" posztra... A kanadaiak olimpiai és világbajnoka, Derek Porter ellenben végleg búcsút intett a lapátolásnak, és megvalósította régóta dédelgetett álmát, elindult egy Ironman-versenyen. A 3.8 kilométer úszásból, 180 kilométer kerékpározásból és maratoni futásból álló távot ugyan a 271.-ként teljesítette, ám a lelkesedése töretlen, hiszen a jövőben is indulni kíván kisebb triatlonversenyeken, sőt azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy újra "vasemberré" váljon.

Székely magát zárta ki

A májusi, szegedi válogatóverseny rengeteg hiányzója - főleg a nők mezőnyét tizedeli sérülés - után a júniusi második, csepeli válogató sem zajlott eseménytelenül. Az egypárevezős nők döntőjében Székely Viktória fölényesen vezetett, ám a táv háromnegyedénél beérte a mezőny, mire feladta a versenyt. Eleinte még szóba került a pótválogató lehetősége, ám végül Melis Zoltán szövetségi kapitány úgy döntött, Kulifai Krisztina és Barz Gitta képviseli színeinket kétpárban a luzerni vb-n.

Visszatekintő

Világbajnokság, Luzern (augusztus 18-26.) Férfiak. Könnyűsúlyú egypárevezős: 1. Sam Lynch (ír) 6:49.38, ...5. Varga Tamás 6:55.35.Egypárevezős: 1. Olaf Tufte (norvég) 6:43.04. Könnyűsúlyú kétpárevezős: 1. Olaszország (Elia Luini, Leonardo Pettinari) 6:16.75. Kétpárevezős: 1. Magyarország (Haller Ákos, Pető Tibor) 6:14.16. Könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes: 1. Írország (Gearold Towey, Tony O'Connor) 6:34.72. Kormányos nélküli kettes: 1. Nagy-Britannia (James Cracknell, Matthew Pinsent) 6:27.57. Kormányos kettes: 1. Nagy-Britannia (James Cracknell, Matthew Pinsent, kormányos: Neil Chugani) 6.49.33. Könnyűsúlyú négypárevezős: 1. Olaszország 5:50.76. Négypárevezős: 1. Németország 5:40.89.Könnyűsúlyú kormányos nélküli négyes: 1. Ausztria 5:53.55. Kormányos nélküli négyes: 1. Nagy-Britannia 5:48.98. Kormányos négyes: 1. Franciaország 6:08.25. Könnyűsúlyú nyolcas: 1. Franciaország 5:37.38. Nyolcas: 1. Románia 5:27.48

Nők. Könnyűsúlyú egypárevezős: 1. Sinead Jennings (ír) 7:33.20, ...8. Remsei Mónika 7:57.96. Egypárevezős: 1. Kathrin Rutschow-Stomporowski (német) 7:19.25. Könnyűsúlyú kétpárevezős: 1. Németország (Janet Radünzel, Claudia Blasberg) 6:55.55, ...13. Magyarország (Alliquander Anna, Stift Edit) 7:28.46. Kétpárevezős: 1. Németország (Kathrin Boron, Kerstin Kowalski) 6:50.20, ...9. Magyarország (Kulifai Krisztina, Barz Gitta) 7:06.52.Könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes: 1. Nagy-Britannia (Sarah Birch, Jo Nitsch) 7:23.00. Kormányos nélküli kettes: 1. Románia (Georgeta Damian, Vlorica Susanu) 7:01.27. Könnyűsúlyú négypárevezős: 1. Ausztrália 6:29.68. Négypárevezős: 1. Németország 6:12.95. Kormányos nélküli négyes: 1. Ausztrália 6:27.23. Nyolcas: 1. Ausztrália 6:03.66

A legjobb külföldi: James Cracknell és Matthew Pinsent

Kétezer méter. Még kimondani is sok. Hát még egy napon kétszer leevezni. Ráadásul tétre. Nos, a sydneyi bajnok brit kormányos nélküli négyes két tagja, az ötszörös olimpiai bajnok Steve Redgrave visszavonulása után párossá formálódó James Cracknell és Matthew Pinsent Luzernben kétszer is nekigyűrkőzött a távnak, és mindkétszer világbajnok lett. Ezért is esett a kettősükre a választás a nemzetközi mezőnyből. Előbb kis kormányosukat, Neil Chuganit ajándékozták meg egy aranymedáliával, majd két órával később immár "segítség" nélkül végeztek az élen, bebizonyítva ezzel, hogy a kajak-kenusok mellett az evezősök is lehetnek éremhalmozók.

A svájci világbajnokságon egyébként még egy versenyzőnek lett volna esélye a duplázásra - megnehezítve ezzel a mi választásunkat -, ám a fehérorosz olimpiai és világbajnok Jekatyerina Karszten elszámította magát, így végül be kellett érnie két (egy egyéni és egy páros) bronzéremmel.

EVEZÉS

KÉPEK

   

 
LINKEK

  Haller Ákos
  Pető Tibor