FONTOS


 

Az amerikaiak vezetik a Vk-pontversenyt
Két magyar egység indul Sevillában

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2001.06.13
--------------------------------------------------------------------------------

Az idei Világkupa-sorozat első versenyét - az utóbbi évek gyakorlatával ellentétben - nem Európában, hanem az Egyesült Államokban, Princetonban rendezték április végén, és amint azt várni lehetett, az öreg kontinensről csak igen foghíjas válogatott-keretek utaztak el a tengerentúlra. Ennek eredményeképpen a Vk-pontversenyt egyelőre magasan az Egyesült Államok vezeti. Hét végén azonban változhat a helyzet, hiszen a második állomáshely már Sevilla lesz, ahol a sydenyi olimpia résztvevőinek többsége is rajthoz áll majd. Az előzetes nevezések alapján 37 ország 553 evezőse - 229 hajó - indul a spanyol városban.

Míg Princetonban a magyar színeket egyetlen hajó sem képviselte, addig Sevillában két egységünk is rajthoz áll, Varga Tamás könnyűsúlyú egypárevezősben, míg az olimpiai ötödik helyezett Haller Ákos és Pető Tibor természetesen kétpárevezősben.

Az utóbbi kettősnek egyébként az esélyei sem rosszak, hiszen idén az olimpiai arany- és ezüstérmes szlovén és norvég páros is szétült. Így aztán a szakemberek elsősorban az olaszok győzelmére voksolnak, bár hozzá kell tenni, hogy közülük is csupán Nicola Sartori volt tagja a sydneyi bronzérmes kettősnek, Simone Raineri eddig négyesben lapátolt. Hallerék vetélytársának számít még a németek új csapata: Stephan Volker és Stefan Roehner, valamint a svájci Christian Stofer és Andre Vonarburg. Érdekesség még, hogy a magyar csapatot kísérő szövetségi kapitány, Melis Zoltán régi tanítványa, a sokáig egypárevezősben próbálkozó egyiptomi Ali Ibrahim ugyancsak ott lesz a mezőnyben, méghozzá Mohamed Hassabbal az oldalán.

Egyébként mindkét magyar érdekeltségű számban 17 indulóval kell majd számolni, vagyis csöppet sem lesz könnyű feladat kiharcolni a legjobb nyolcba, vagyis az A-fináléba jutást.

Varga Tamás a reményfutamban folytathatja a Világkupát
Haller és Pető: legjobb idővel a középdöntőben

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2001.06.15
--------------------------------------------------------------------------------

A sevillai Világkupa-verseny nyitónapján az előfutamokra került sor, és a két érdekelt magyar indulóból a Haller Ákos és Pető Tibor alkotta kétpárevezős egység egyből a középdöntőbe jutott, míg a könnyűsúlyú egypárevezős Varga Tamás a reményfutamban próbálkozhat a legjobb tizenhatba kerüléssel.

Varga egyébként a 17 fős mezőny legnehezebb, harmadik futamában ragadott lapátot, s noha 1000 méterig még a második helyen állt, végül egy helyet hátracsúszva harmadikként zárt. Márpedig a szabályoknak megfelelően csupán a győztesek jutottak egyenes ágon tovább. Ennek ellenére még mindig reménykedhet, hiszen hátra van még a reményfutam.

Az olimpiai ötödik Haller Ákos és Pető Tibor viszont semmit sem bízott a véletlenre, az ugyancsak 17 indulót számláló mezőnyből a legjobb idővel, futamgyőztesként léptek tovább.

CS. B.

Világkupa-verseny, Sevilla

Előfutamok. A magyarok eredményei. Férfiak. Könnyűsúlyú egypárevezős. 3. futam: 1. Basalini (olasz) 7:02.88, 2. Dufour (francia) 7:04.80, 3. Varga Tamás (magyar) 7:07.79.Kétpárevezős. 3. futam: 1. Magyarország (Haller Ákos, Pető Tibor) 6:23.36, 2. Kuba (Martinez, Hernandez) 6:25.39, 3. Svájc (Vonarburg, Stofer) 6:35.10

Varga Tamás a B-döntős elsőséggel vigasztalódott
Haller és Pető Világkupa-győztes

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2001.06.17
--------------------------------------------------------------------------------

A magyar evezés történetében még nem volt rá példa, hogy valamelyik egységünk Világkupát nyerjen. Haller Ákos és Pető Tibor kettőse tavaly ugyan már közel járt ehhez, hiszen rendre dobogóra állhatott a Vk-sorozat állomásain, ám az első helyet egyszer sem sikerült elcsípnie.

Erre egészen szombatig kellett várni!

A spanyol regatta nyitónapjától kezdve rendkívül kedvezően alakultak számukra az események. Először az elődöntőt nyerve egyenes ágon jutottak a középdöntőbe, ahonnan ugyancsak az első helyről léphettek tovább a döntőbe.

A fináléban aztán ezer méterig, vagyis a táv feléig még a németek vezették a mezőnyt, ám a mieink sem szakadtak le, szorosan a nyomukban lapátoltak. Az 1500 méteres időmérő pontnál változott a helyzet, az olaszok álltak az élre, ám az utolsó métereken Haller és Pető párosa megrázta magát, óriási hajrába kezdett és végül több mint három másodperccel nyerte a futamot. Ez pedig igencsak biztató az augusztusi luzerni világbajnokság előtt. De ne szaladjunk ennyire előre, elvégre addig még két újabb Vk-viadal vár a fiúkra, júliusban Bécsben és Münchenben gyűjthetik tovább a pontokat.

A könnyűsúlyú egypárevezős férfimezőny legfiatalabb tagja, Varga Tamás sem vallott szégyent Sevillában, hiszen rajt-cél győzelmet aratott a B-döntőben, és ezzel összetettben a hetedik lett. Igaz, az sem sokon múlott, hogy a legjobb hatban ragadjon lapátot, mert középdöntős ideje ugyan futamában a negyedik helyhez volt csak elég, a másik ágon ugyanazzal a teljesítménnyel nyerni tudott volna.

Világkupa-verseny, Sevilla

Férfiak

Reményfutamok. Könnyűsúlyú egypárevezős. 2. futam: 1. Varga Tamás (magyar) 7:28.78, 2. Loriente (spanyol) 7:30.21, 3. Vabrousek (cseh) 7:33.48

Középdöntők. Könnyűsúlyú egypárevezős. 1. futam: 1. Forlani (olasz) 7:06.55, 2. Basalini (olasz) 7:07.38, 3. Vabrousek 7:07.70, 4. Varga Tamás 7:08.32. 2. futam: 1. Lynch (ír) 7:08.58, 2. Dufour (francia) 7:10.52, 3. Loriente (spanyol) 7:17.48. Kétpárevezős. 1. futam: 1. Németország (Volkert, Roehnert) 6:14.16, 2. Olaszország (Raineri, Sartori) 6:17.38, 3. Kuba (Martinez, Hernandez) 6:20.02. 2. futam: 1. Magyarország (Haller Ákos, Pető Tibor) 6:15.62, 2. Svájc (Vonarburg, Stofer) 6:19.42, 3. Nagy-Britannia (Gardner, Lawson) 6:21.51

Döntők

B-döntő (a 7-12. helyért). Könnyűsúlyú egypárevezős: 1. Varga Tamás 7:31.23, 2. Gomez (mexikói) 7:36.31, 3. Bouzas (mexikói) 7:36.82

A-döntő (az 1-6. helyért). Kétpárevezős: 1. Magyarország (Haller Ákos, Pető Tibor) 6:31.33, 2. Olaszország (Raineri, Sartori) 6:34.63, 3. Kuba (Martinez, hernandez) 6:39.44, 4. Svájc (Vonarburg, Stofer) 6:42.69, 5. Nagy-Britannia (Gardner, Lawson) 6:44.02, 6. Németország (Volkert, Roehnert) 6:44.03

EVEZÉS

KÉPEK

   

 
LINKEK