FONTOS


 

Kónya Gábor szalmonellafertőzés miatt kihagyta a vb-t
Soha többet madártejet!

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Mádi József, Délmagyarország 2002.09.18
--------------------------------------------------------------------------------

Kónya Gábor állapota egyre javul. A Démász-Szegedi VE evezőse a dunavarsányi edzőtáborban mindörökre megutálta a madártejet. Az édesség ugyanis nagyon komoly fertőzést okozott neki, emiatt ki is kellett hagynia a sevillai vb-t.

A Démász-Szegedi VE evezőse, Kónya Gábor még csak huszonkét éves. Eddigi pályafutása talán legnagyobb feladata várt (volna) rá a világbajnokságon: négypárban a B-döntő első felében szerettek volna végezni Bencsikkel, Kokassal és Vajassal. Aztán a dunavarsányi edzőtáborban tizenhárom társával együtt megette azt a madártejet, amely alaposan felborította valamennyiük e heti programját.

- Köszönöm, most már jobban vagyok, elmúlt a hasmenésem és lázam sincs, de négy kilogrammot fogytam - válaszolt arra a kérdésre, hogyan is érzi magát, majd a betegség részleteivel folytatta: - Az elmúlt hétfőn vacsorára volt a tojásból és tejből készült étel. Másnap jöttek elő a hasi problémák, majd estére 40 Celsius-fok lett a hőmérsékletem. A lázam kitartott majdnem két napig, és péntekre múlt el teljesen. Azóta itthon vagyok, de ezen a héten még nem edzhetek, a jövő hétfőtől is csak finoman.

Nagy lehetőség adódott Kónya életében azzal, hogy kivívta a vb-indulást. Az utazás helyett azonban maradt a kórházi ágy és a legyengülés.

- Melis Zoltán szövetségi kapitány először a klubtársammal, Hallerral, valamint a váci Petővel képzelte el a kvartettet, ám ez a variáció nem jött be - mondta a szegedi evezős. - A világbajnoki duó kiszállása után egy fiatal négyes összeállításán gondolkodtak a vezetők, a győri Lányival azonban gyengébben ment a hajó, mint amikor én ültem Bencsikékkel. Bekerültem a csapatba, és ezt követően egy hónapig keményen edzettünk, hogy minél összecsiszoltabb legyen a mozgásunk. Úgy látszik, mindhiába.

Szomorúság, idegesség és düh keveredett Kónyában, amikor kiderült: nem versenyezhet a vb-n. Mindez érthető, hiszen kis túlzással egy pályafutás összes munkája veszett egy időre kárba ezzel a fertőzéssel.

- A levett minták alapján az ÁNTSZ szakemberei kitenyésztették a szalmonellát, amelyet a felhasznált tojás, vagy az egyik Dunavarsányban dolgozó alkalmazott okozhatott - osztotta meg velünk az információit Kónya, aki így folytatta: - Az anyagi és a jogi következmények egyértelműen az edzőtábor konyháját terhelik, de itt sokkal nagyobb az erkölcsi kár. A következő év az olimpiai kvalifikációé, ezért lett volna fontos a vb-n kipróbálni magunkat. Ráadásul a világesemény szereplése alapján ítélnek meg bennünket, és többek között ettől is függ a támogatottságunk. Az idén nehéz volt, de 2003-ban még keményebb lesz a négyesbe kerülni.

Bár Kónya Gábor fizikailag még gyenge, szépen lassan kezdi feldogozni a történteket. Huszonkét évesen ez érthető is, hiszen rengeteg lehetősége adódhat még a sportpályafutásában. Egy dolgot azonban már most biztosan kijelentett:

- Nagyon szerettem a madártejet. Eddig.
EVEZÉS

KÉPEK

   

 
LINKEK