FONTOS


 

Hallerék Luzernben
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Délmagyarország 2002.07.12
--------------------------------------------------------------------------------

Mától vasárnapig a tavalyi vb-nek is otthont adó luzerni víziközpontban rendezik a három állomásból álló evezős világkupa-sorozat második versenyét. A svájci viadalon hat magyar egység áll rajthoz, köztük a szegedi-váci Haller Ákos és Pető Tibor duóval.

- A címvédő Haller Ákos, Pető Tibor kétpártól mindenképpen dobogós helyezést várok, természetesen maradéktalanul elégedett csak az aranyéremmel lennék - mondta az elutazás előtt Melis Zoltán szövetségi kapitány. - A júniusi, belgiumi vk-n kellemes meglepetésre harmadik helyen végző Kulifai Krisztina, Barz Gitta kétpár számára, csakúgy mint egy hónapja, most is a döntőbe jutás a cél. Ez vonatkozik a tavalyi világbajnokságon ötödik Varga Tamásra is, aki most újra megszokott számában, könnyűsúlyú egypárban indul.

Hallerék legutóbb az angliai Royal Henley regattán szálltak vízre, ahol vereséget szenvedtek a francia Vieilledent, Hardy egységtől. Luzernben ismét megmérkőzhetnek, de a svájci város a mieinknek kedvez: ott nyerték meg a gallokkal szemben a vb-t.

A szövetségi kapitány még hozzátette: a többiektől - az egypárban versenyző Székely Viktóriától, a Bencsik Gábor, Kokas Gergely, Vajas Balázs, Lányi Péter alkotta négypártól, illetve a Szabari Péter, Ladvenszky Zsolt könnyűsúlyú kormányos nélküli kettestől - meglepetés lenne a fináléba kerülés, számukra a B döntőben a minél jobb helyezés elérése a cél.

Hat magyar egység startol Luzernben
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Nemzeti Sport 2002.07.12
--------------------------------------------------------------------------------

Péntektől vasárnapig a tavalyi vb-nek is otthont adó luzerni víziközpontban rendezik a három állomásból álló evezős Világkupa-sorozat második futamát. A svájci viadalon hat magyar egység áll rajthoz. "A címvédő Haller Ákos, Pető Tibor kétpártól mindenképpen dobogós helyezést várok, természetesen maradéktalanul elégedett csak az aranyéremmel lennék" - mondta az elutazás előtt az MTI-nek Melis Zoltán szövetségi kapitány. - "A júniusi, belgiumi Világkupán kellemes meglepetésre harmadik helyen végző Kulifai Krisztina, Barz Gitta kétpár számára, csakúgy mint egy hónapja, most is a döntőbe jutás a cél. Ez vonatkozik a tavalyi világbajnokságon ötödik Varga Tamásra is, aki most újra megszokott számában, könnyűsúlyú egypárban indul." A szakember hozzátette: a többiektől - az egypárban versenyző Székely Viktóriától, a Bencsik Gábor, Kokas Gergely, Vajas Balázs, Lányi Péter alkotta négypártól, illetve a Szabari Péter, Ladvenszky Zsolt könnyűsúlyú kormányos nélküli kettestől - meglepetés lenne a fináléba kerülés, számukra a B-döntőben a minél jobb helyezés elérése a cél. Pénteken az elő-, szombaton a közép- és reményfutamokat rendezik, a döntőkre vasárnap kerül sor.

Bejött Melis Zoltán kapitány luzerni jóslata
Három egységünk döntős a luzerni evezős Vk-n

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Nemzeti Sport 2002.07.14
--------------------------------------------------------------------------------

Melis Zoltán szövetségi kapitány a magyar válogatott elutazása előtt az esélylatolgatásnál három magyar egység döntőbe jutását várta a luzerni Világkupa-futamon, s szombaton kiderült, valamennyien el is érték céljukat. A tavalyi evezős világbajnokság színhelyén a legjobb eredményt a Kulifai Krisztina, Barz Gitta kétpár egység érte el, amely megnyerte középfutamát, míg a világbajnoki címvédő Haller Ákos, Pető Tibor kétpár és a könnyűsúlyú egypárban versenyző Varga Tamás egyformán másodikként harcolta ki a fináléba kerülést. Az egypárban szereplő Székely Viktória, illetve a Bencsik Gábor, Kokas Gergely, Vajas Balázs, Lányi Péter alkotta négypár a vasárnapi B-döntőben szállhat hajóba.

Haller Ákos és Pető Tibor aranyérmes a luzerni Világ Kupán
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Délmagyarország 2002.07.14
--------------------------------------------------------------------------------

A Haller Ákos, Pető Tibor világbajnok kétpárevezős arany-, a könnyűsúlyú egypárban versenyző Varga Tamás ezüstérmet szerzett a luzerni Világ Kupa-viadalon.

A harmadik finálés magyar egység, a Barz Gitta, Kulifai Krisztina kétpár a rendkívül erős mezőnyben 6. lett, míg a B-döntős Székely Viktória (egypár) a 7., a Bencsik Gábor, Kokas Gergely, Vajas Balázs, Lányi Péter alkotta négypár a 11. helyet szerezte meg az összesítésben.



Eredmények, A-döntők:

férfiak:

könnyűsúlyú egypár:
1. Lynch (ír) 7:00.24 p
2. Varga Tamás 7:01.66
3. Takeda (japán) 7:02.22

kétpár:
1. Haller Ákos, Pető Tibor 6:22.55 p
2. Dolecek, Synek (cseh) 6:24.42
3. Willms, Hajek (német) 6:27.62

nők:

kétpár:
1. Houghton, Flood (brit) 7:05.64 p
2. Paplavszakaja, Sakickiene (litván) 7:06.73
3. Schmude, Huth (német) 7:08.43
...6. Kulifai Krisztina, Barz Gitta 7:12.54

Haller, Pető: ismét a dobogó tetején
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: AV, Nemzeti Sport 2002.07.15
--------------------------------------------------------------------------------

Három magyar egység készülődhetett az A-döntőkre a luzerni Világkupa zárónapján, s közülük is elsősorban a világbajnok Haller Ákos, Pető Tibor kétpárevezős egység szereplését kísérte kiemelt figyelem, hiszen az említett duó tavaly augusztusban ugyanitt a sportág történetének első magyar aranyérmeseként zárta a világbajnokságot.

Nos, úgy látszik, a helvét körülmények igencsak fekszenek a kettősnek, ugyanis - miután a második helyen kvalifikálták magukat a fináléba - meglehetősen nagy fölénnyel, majd két másodperccel a második helyen beérkező cseh egység előtt könnyedén nyerték a viadalt.
A tavalyi vb-n az ötödik helyen zárt a könnyűsúlyú egypárban repesztő Varga Tamás, aki azonban ezúttal nem akart érem nélkül hazautazni, s ennek megfelelően hatalmasat csatázott az ír Lynchcsel és a japán Takedával, s végül a távol-keleti előtt másodikként haladt át a célvonalon. Nem sikerült viszont a dobogóra állnia a Kulifai Krisztina, Barz Gitta egységnek, mely szombaton ugyan a legjobb idővel kvalifikálta magát a kétpárevezősök döntőjébe, ám ott végül a hatodik helyen zárt, míg a két B-finalista magyar hajó közül a férfi négypárevezősök ötödikek lettek, míg a női egypárban vitézkedő Székely Viktória a második helyet szerezte meg futamában.

Világkupa, Luzern
Magyar érdekeltségű futamok
Férfiak. Könnyűsúlyú egypárevezős. A-döntő: 1. Samuel Lynch (ír) 7:00.24, 2. Varga Tamás (magyar) 7:01.66, 3. Takeda (japán) 7:02.22. Kétpárevezős. A-döntő: 1. Haller Ákos, Pető Tibor (magyar) 6:22.55, 2. Dolecek, Synek (cseh) 6:24.42, 3. Willms, Hajek (német) 6:27.62. Négypárevezős. B-döntő: 1. Csehország (David Kopriva, Jakub Stencl, Jakub Hanak, Jakub Litera), 5:53.83, 2. Oroszország (Kravcov, Fjodorovcev, Szpinev, Karenszkij) 5:55.39, 3. Hollandia (Colthoff, Dirksmeier, Schuuring, Vermeulen) 5:55.84, ... 5. Magyarország (Lányi Péter, Kokas Gergely, Bencsik Gábor, Vajas Balázs) 5:57.87
Nők. Egypárevezős. B-döntő: 1. Zhang Xiuyun (svéd) 7:40.16, 2. Székely Viktória (magyar) 7:43.30, 3. Batten (brit) 7:43.67. Kétpárevezős. A-döntő: 1. Frances Houghton, Deborah Flood (brit) 7:05.64, 2. Paplavskaja, Sakickiene (litván) 7:06.73, 3. Schmude, Huth (amerikai) 7:08.43, ... 6. Kulifai Krisztina, Barz Gitta (magyar) 7:12.54
EVEZÉS

KÉPEK

   

 
LINKEK