FONTOS


 

Szegedi egységek a világbajnokságon
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Mádi József, Délmagyarország 2002.06.10
--------------------------------------------------------------------------------

Öt aranyéremmel zárták a második evezősválogatót a Démász-Szegedi VE versenyzői.

Haller Ákos és Pető Tibor számára a tavalyi világbajnoki győzelem rengeteg olyan pluszt jelentett az életben, amelyek bizony elvették tőlük az energiát. A versenyidőszak eleje ráadásul az új egység, a négypár összehozásával és tesztelésével telt. Az első, duisburgi nemzetközi megmérettetés azonban kisebb kudarcba fulladt, így a duó visszatért a megszokott számhoz, a kétpárhoz.

- Jól mentünk, most egyáltalán nem tűnt "rozsdásnak" a mozgásunk - nyilatkozta a szegedi Haller Ákos a viadal után. - Ahhoz azonban, hogy tökéletessé csiszolódjunk, versenyek kellenek. Szerdán hajnalban indulunk Hazewinkelbe, a belga világkupára.

A junior világbajnoki részvétel volt a tét három szegedi egységnek is. A kormányos nélküli kétpárban Kitka Gergő és Török Zoltán a második, a kétpárban Kónya Gábor és Lobozár Antal a harmadik, míg Kónya Aliz és a váci Wachtler Edit (női könnyű súlyú kétpár) az első helyével nyerte el a július 28-án Genovában kezdődő vb-re az indulás jogát. A Haller, Pető duó kilépésével üresen maradt, négypárbeli helyre egyesben kellett megküzdeni. Ebben a már kiemelt Bencsik, Kokas páros mellé a futamgyőzelemmel Vajas csatlakozott, míg a szegedi Kónya Gábor és a győri Lányi Péter között, későbbi időpontban, újabb meccs dönt.

A fiatalok mezőnyében szintén találhattunk figyelemre méltó démászos eredményeket, így érthető, ha Dani Zsolt, az evezősök vezetőedzője örömmel vállalkozott az értékelésre.

- A világbajnoki kvalifikációt érő eredményeknek nagyon örülök, hab lenne a tortán, ha Kónya Gábor is bekerülne az új négypárba. Öt aranyéremmel zártunk, és ezeket más-más versenyző szerezte. Ez pedig azt jelenti, hogy sok tehetségünk van.

A csepeli viadal eredményeivel elégedett volt mindenki, zömében reálisan dőltek el a csaták. Azonban a helyszín, a pálya hibái - a bójázás, a rajtpontonok és a célfotó hiánya, valamint a szűk vízfelület - alaposan befolyásolták a versenyzők, a vezetők hangulatát.

A Démász-Szegedi VE sportolóinak eredményei, férfiak, kétpár: 1. Haller Ákos, Pető Tibor (Démász-Szeged, Vác), 3. Kónya Gábor, Lobozár Antal. Kormányos nélküli kétpár: 2. Kitka Gergő, Török Zoltán. Ifjúságiak, kormányos nélküli kettesek: 3. Labancz Attila, Gelányi László. Négypár: 5. Gelányi, Labancz, Surinya Péter, Mészáros András. Serdülők, kormányos négypár: 1. Borbás Bulcsú, Tari János, Kecskés István, Sobják Dániel, kormányos: Bakacsi Norbert. Kormányos négyesek: 2. Borbás, Tari, Kecskés, Sobják, korm.: Bakacsi. Mini, egypár: 2 Radics Béla, 4. Bakacsi.

Nők, egyetemi egypár: 1. Kónya Aliz. Könnyű súlyú egypár: 4. Kónya. Könnyű súlyú kétpár: 1. Kónya, Wachtler Edit (Démász-Szeged, Vác). Ifjúságiak, könnyű súlyú egypár: 1. Kitka Nóra. Mini, egypár: 4. Szántó Vera.

A válogatott kerettagok hozták a formájukat
Haller és Pető újra a régi

--------------------------------------------------------------------------------
forrás: CSB, Nemzeti Sport 2002.06.09
--------------------------------------------------------------------------------

Különös rangra emelkedett a hét végi Budapest-bajnokság, hiszen egyúttal a második világbajnoki válogató versenyt is jelenti a legjobbaknak. Nem véletlen, hogy kevesen hiányoztak csak a kerettagok közül.

A legnagyobb várakozás természetesen a világbajnok kétpárevezős Haller Ákos és Pető Tibor szereplését előzte meg, hiszen a duó a duisburgi regatta után úgy döntött, nem a négyes tagjaként, hanem idén is kettesben találkozhatnak majd velük a külföldi vetélytársak. A Dunán egyébként régi önmagukat idézték, hiszen utcahosszal utasították maguk mögé a társakat. Szintén nem okozott meglepetést a könnyűsúlyú Horváth László, Varga Tamás elsősége, mint ahogy a könnyűsúlyú Remsei Mónika és a normálsúlyú Székely Viktória is biztosan győzött a hölgyek között.

Hallerék belga hajóútja
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Délmagyarország 2002.06.08
--------------------------------------------------------------------------------

Néhány hónapos kitérő után újra kétpárban ül hajóba a világbajnok evezős duó, a szegedi Haller Ákos és a váci Pető Tibor.

A hét végén Csepelen rendezik a második válogatót, és ezen a duisburgi, nem igazán jó eredményt produkáló négyes próbálkozás után ismét a megszokott egységben versenyeznek a vb-elsők. Dani Zsolt, a Démász-Szegedi VE csapatának vezetőedzője Hallerék kötelezőnek tartott győzelme mellett kíváncsian várja ugyancsak kétpárban a Kónya, Lobozár, a könnyűsúlyú kétpárban a Török, Kitka és a Kónya, Wachtler kettős szereplését. Haller és Pető a jövő héten a belgiumi Hazewinkelben, a világkupán startol majd.

A klub fiatal evezőse, Kónya Gábor a osztrák juniorok válogatóján állt rajthoz, és egypárban mindkét nap csak a mohácsi Bencsik Gábor tudta megverni. A nemzetközi viadalon a hazaiak és a magyarok mellett olasz, bolgár és német sportolók indultak.

Csepelen, egy utánpótlásversenyen öt aranyérmet szereztek a szegediek. A serdülőknél, a fiú kormányos négyesben a Sobják Dániel, Borbás Bulcsú, Tari János, Jankó László, kormányos: Bakacsi Norbert egység, egypárban Borbás - ugyanitt Tari és Kecskés István a harmadik helyet szerezte meg -, a női kétpárban Bálint Nikolett és Matyasovszki Kriszta, míg egypárban Tancsik Gabriella , az ifiknél pedig Kitka Nóra végzett az élen.
EVEZÉS

KÉPEK

   

 
LINKEK