FONTOS


 

Björndalen, a Haller-kedvenc
--------------------------------------------------------------------------------
forrás: Mádi József, Délmagyarország 2002.02.26
--------------------------------------------------------------------------------

Haller Ákos továbbra is verhetetlen. A Démász-Szegedi VE világbajnok evezőse az ergométeres országos bajnokságon megvédte a címét, sőt fölényesen győzött. A kemény tréningek mellett a szakdolgozatát írja, ám azért figyelemmel követte a téli olimpia eseményeit.

- Ilyen évadkezdésről álmodott?

- Természetesen. Arra számítottam, hogy a világbajnok társam, Pető is startol az ergométeres országos bajnokságon, de a verseny előtti pénteken mandulagyulladást kapott, és így elmaradt a nagy párharcunk. Az időeredményem a várt volt, hat és fél másodpercnél nagyobb különbséggel vertem a másodikat, és ez abszolút reális.

- Jól evezett, de a saját egyéni rekordját nem döntötte meg. Ráfogható ez a kemény alapozásra?

- Ebben az időszakban ez a kétezer méter, amelyet az ob-n kellett teljesíteni, kifejezetten rövidnek számít. Az ergométeres tréningek alkalmával általában hetven percet evezünk, ezalatt pedig kb. tizenhét kilométert lapátolunk le. A hat km-es eredményem például biztos nagyon jó lett volna... A válogatók előtt kell felgyorsulnom, és erre még bőven van időm.

- A tavalyi, párosban elért vk-elsőség és a vb-cím után 2002-ben négyesben áll rajthoz. Kik lehetnek Pető mellett a társak?

- Öt versenyző közül választjuk ki a hiányzó kettőt. A jelöltek névsorában található a Démász-Szegedi VE-ben csapattársam, Kónya Gábor is, aki a lehetséges sportolók közül a legjobb fizikai adottságokkal rendelkezik. Petővel nyugodtak lehetünk, mert akikkel számolunk, azok egyaránt jól szerepeltek az ergométeres ob-n. Talán csak az időeredményük maradt el a várttól.

- Milyen program szerint készül a továbbiakban?

- Március közepén két hétig Dunavarsányban edzünk, addig marad Budapesten a napi két tréning. Jó is ez az úgynevezett csendesebb néhány hét, mert az iskola kellően leköti az energiámat, az óráimat. Az egyetemi szakdolgozatomat írom az egészséges táplálkozásról, azon belül is a sportolók étkezéséről.

- Mi jelenti akkor a kikapcsolódást?

- A téli olimpiát végig figyelemmel követtem. A norvég biatlonista, Björndalen már a játékok előtt szimpatikus volt, ám korábban a szinte tökéletes futása mellett lövészetben nagyon sokat hibázott. Most azonban nem lehetett kifogásom a produkciója ellen, hiszen négy aranyérmet nyert.
EVEZÉS

KÉPEK

   

 
LINKEK